۳۴ ابزار و نرمافزار هک اخلاقی برای متخصصان فناوری اطلاعات
نرم افزار هک اخلاقی به سازمانها کمک میکند تا از اطلاعات و سیستمهای خود بهتر…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۳ آذر ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
وزیر ارتباطات اعلام میکند که لایحه جلوگیری از عادیسازی قطع اینترنت توسط تیم حقوقی سازمان فناوری اطلاعات و با مشورت حقوقدانهایی خارج از وزارت ارتباطات در حالی پیگیری برای تدوین و تصویب است. محمدجواد آذری جهرمی در حاشیه اولین اختتامیه کودک آنلاین در پاسخ به سوال پیوست در مورد وضعیت فعلی این طرح گفت: «سازمان فناوری اطلاعات مسئول به سرانجام رساندن این لایحه است و کار درحال پیگیری است. در حال حاضر در بند ۳۴ و ماده ۲ اساسنامه سازمان جهانی مخابرات که ایران هم به آن پیوسته، حق قطع اینترنت در مواقع خاص که مربوط به امنیت ملی یک کشور است را با توجه به قوانین محلی، برای کشورها به رسمیت شناخته است و حالا ما نیز باید این قانون را در کشور براساس موقعیتهای داخلی شفاف کنیم.»
او در پاسخ به این سوال پیوست که آیا در نظر گرفتن چنین لایحهای به قطع اینترنت رسمیت نمیبخشد و چرا وقتی اینترنت مانند آب و هوا در نظر گرفته میشود باید قانونی برای جلوگیری از عادی سازی قطع آن در نظر گرفت اعلام کرد: «همین حالا هم این بند از اساسنامه سازمان جهانی مخابرات در قانون مجلس مورد توجه قرار گرفته است و چنین قانونی همین حالا هم وجود دارد اما باید این قانون با توجه به شرایط کشور شفاف شود. یعنی این قانون نیازمند دستورالعمل و آییننامه دقیق است تا کسبوکارها و مجموعههای مختلف شرایط اضطرار خودشان را بدانند.»
جهرمی همچنین در واکنش به اینکه آیا این لایحه در تداخل با طرح دوفوریتی مجلس در زمینه جلوگیری از قطع اینترنت نخواهد بود اعلام کرد که از هر طرحی که شرایط در این زمینه را شفاف کند استقبال میکند.
او همچنین در پاسخ به این سوال پیوست که آیا براساس وعدهای که پیش از این در زمان قطع اینترنت برای جبران خسارت وارد شده به کسبوکارهای آنلاین داده بود در دولت طرحی در نظر گرفته شده است یا خیر گفت: «هنوز میزان خسارتها به صورت دقیق در نیامده و سازمان فناوری اطلاعات در این زمینه گزارش نهایی را به ما ارجاع نداده است. در حال حاضر تنها خسارت در بخش تلکام مشخص است. با مشخص شدن دقیق مجموعه خسارتها شرایط برای امکان پیگیری جبران خسارتها را اعلام میکنیم.»
در دوران قطع اینترنت وزیر ارتباطات در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا اعلام کرده بود که برای استخراج میزان خسارت به کسبوکارهای وابسته به اینترنت در زمان قطع این سرویس باید جلساتی با اتحادیه کسب و کارهای نوپا و نظام صنفی رایانهای برگزار شود. در آن زمان جهرمی تاکید کرده بود که جبران خسارات شرکتها با مصوبات دولت قابل پیگیری است؛ اما مهم این است که بتوان نحوه برآورد خسارت را استخراج کرد.
همچنین وزیر ارتباطات در سخنرانی خود در اختتامیه جشنواره کودک آنلاین با اشاره به موضوع قطع اینترنت در کشور گفت: «راهاندازی اینترنت ملی یک دروغ بزرگ است و چیزی به اسم اینترنت ملی نداریم و زمان میخواهد که این لفظ اشتباه را از ذهن جامعه پاک کنیم. شبکه ملی اطلاعات با اینترنت ملی فرق دارد و قرار نیست اینترنت را ملی کنیم.»
جهرمی تاکید کرد: «اینترنت مانند اکسیژن است و قطع آن یعنی اکسیژن را از یک جامعه بگیریم. به دلایلی اما این اتفاق افتاد ولب این شرایط نباید باعث شود که بگوییم دولت میخواهد اینترنت را ملی کند این لفظ درست نیست.»
جهرمی این توضیحات را در واکنش به درخواست بهزاد عمرانی خواننده گروه «بمرانی» در این مراسم اعلام کرد که روبه وزیر ارتباطات گفت:« همه چی ملیاش شاید خوب باشد، ولی اینترنت باید جهانی باشد. قطع اینترنت برای جلوگیری اعتراض درست نیست.»
اینترنت در ایران از شامگاه شنبه ۲۵ آبان ماه و دو روز بعد از اعلام تصمیم دولت برای تغییر نرخ بنزین قطع شد. در نهایت هم پس از یک هفته امکان اتصال کاربران خانگی، تجاری و سازمانی، دانشگاهی به اینترنت ثابت فراهم شد و ۱۰ روز بعد از این قطعی یعنی ابتدای آذر ماه نیز اینترنت تلفنهمراه شهرهای مختلف کشور به جز استان سیستان و بلوچستان متصل شد.
قطع اینترنت ثابت برای یک هفته و قطع اینترنت تلفن همراه برای نزدیک به ۱۱ روز در کل کشور تا کنون خسارات چشمگیری به کسبوکارهای وابسته به اینترنت وارد کرده است.براساس گزارش کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای، درآمد حوزه تجارت الکترونیکی در دوران قطع اینترنت روزانه ۲۹۳ میلیارد تومان کاهش داشته است.
همچنین طبق برآورد مرکز توسعه تجارت الکترونیکی هم بسیاری از کسبوکارهای آنلاین فعال در حوزههایی مانند خدمات مشاوره، رزرو نوبت، فروش محصولات فرهنگی، تخفیف گروهی و فروش غذا با کاهش بین ۱۰۰ تا ۵۰ درصدی فروش همراه شدهاند. از سوی دیگر براساس اعلام رگولاتوری به پیوست، در زمان قطع اینترنت اپراتورهای ثابت و همراه متحمل شرر ۱۰۸۰میلیارد تومانی شدهاند.