واکنش فعالان صنعت ICT به ردصلاحیت بنیانگذار دیوار: ضربه به پیکره اقتصاد دیجیتال
انصراف «دیوار» از ادامه مسیر ورود به بورس بهدلیل رد صلاحیت بنیانگذار آن، نه فقط…
۶ مرداد ۱۴۰۴
۶ مرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
فناوریهای سختافزاری سالها محور توسعه در کشور بودهاند اما حالا معاونت علمی ریاستجمهوری با برگزاری «جایزه ملی نوآوری اجتماعی» تلاش دارد مسیر تازهای در حمایت از ایدههای نو در حوزههای فرهنگی و اجتماعی هم بگشاید. این جایزه به استارتآپها، پژوهشگران و شرکتهای دانشبنیان تعلق میگیرد و برگزیدگان آن تا ۲۰۰ میلیون تومان جایزه نقدی و تا سقف ۵ میلیارد تومان تسهیلات دریافت میکنند.
به گزارش پیوست، دبیر ستاد توسعه فناوریهای نرم و صنایع خلاق، مهدی شریفی در نشست «جایزه ملی نوآوری اجتماعی» میگوید: کشور ما سالهای زیادی است که در مسیر توسعه فناوریهای سختافزاری حرکت کرده و این درحالی است که فناوریهای نرم و صنایع خلاق همچنان در حاشیه هستند.
او توضیح میدهد که بر این اساس از ۴ ماه گذشته در تلاش هستند تا جایگاه فناوریهای نرم در کشور را به رخ بکشند. «برگزاری جایزه ملی نوآوری اجتماعی یکی از نمادهای این رویکرد ستاد است.»
به گفته او هرچند که فناوریهای نرم در دنیا به عنوان بازوی قدرت نرم شناخته میشوند، اما در ایران از توجه کافی برخوردار نیستند.
طبق گفته شریفی بر اساس شاخصهای جهانی قدرت نرم در سال ۲۰۲۴ نشان، کشورهایی موفق بودهاند که میان قدرت سخت، نرم و هوشمند توازن ایجاد کردهاند. او گفت: «بر همین اساس، ستاد توسعه فناوریهای نرم در چهار ماه اخیر رویکرد جدیدی اتخاذ کرده و تمرکز خود را بر انیمیشن، اسباببازی، بازیهای رایانهای و حوزههای عمومی گذاشته است. انتخاب این سه حوزه براساس مطالعات راهبردی و با هدف ایجاد مزیت رقابتی برای کشور در عرصه جهانی صورت گرفته است.»
شریفی با اشاره به اینکه جایزه اجتماعی نوآوری، با حمایت دانشگاههای برجسته کشور و مشارکت متخصصان حوزههای اجتماعی، تلاشی برای عبور از شعار و رسیدن به عمل است میگوید: «قرار نیست نوآوری اجتماعی به پروژهای نمایشی تبدیل شود. هدف ما یافتن راهحلهایی واقعی برای مسائل جدی کشور است.»
به گفته حاضران این نشست، جایزه ملی نوآوری اجتماعی به همت ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار میشود و بستری برای دیده شدن، حمایت و گسترش راهحلهایی است که میتوانند تغییری واقعی و پایدار در زندگی مردم ایجاد کنند. این جایزه به ایدهها و اقداماتی تعلق میگیرد که ضمن داشتن قابلیت اجرا، تداوم و گسترش، بتوانند در بهبود کیفیت زندگی مردم اثرگذار باشند.
بر اساس گفتههای حاضران این نشست همچنین، ایدههای نوآورانه در چهار سطح رویش اجتماعی، پویایی اجتماعی، نهادیهسازی اجتماعی و تحول آفرینی اجتماعی ارزیابی میشوند. مخاطبان جایزه نیز شامل استارتآپهای اجتماعی تشکلهای مردم نهاد، پژوهشگران، دانشجویان و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزههای فرهنگی-اجتماعی است.
علی اصغر سعد آبادی، دبیر علمی جشنواره، میگوید که در کنار این جایزه دو اتفاق دیگر تدوین شاخصهای علمی ارزیابی پروژههای اجتماعی و برگزاری کنفرانس ملی نوآوری اجتماعی نیز در جریان است.
به گفته او تجربه موفق شاخصگذاری اقتصاد مقاومتی، الگویی برای تدوین شاخصهای ارزشیابی و اثرسنجی نوآوری اجتماعی شده است.
سعدآبادی همچنین اشاره میکند: اگرچه در بسیاری از حوزههای فنی، ایران دنبالهرو فناوریهای جهانی است، اما در حوزه اجتماعی، به سبب تنوع مشکلات، تجربههای عمیق و قابل عرضهای در کشور وجود دارد.
او در در خصوص مبلغ و مزایای دریافت جایزه میگوید: «مبلغ جایزهای که تاکنون نهایی شده، ۲۰۰ میلیون تومان برای برگزیدگان است. از سوی دیگر از طریق صندوق نوآوری اجتماعی برای ایدههای برتر تا سقف ۵ میلیارد تومان، با شرایط بلندمدت و نرخ بهره مناسب تسهیلات تخصیص داده میشود».
سعد آبادی در خصوص امکان مواجه شدن افراد با موانع قانونی در مسیر اقدام اجتماعی نوآورانه نیز میگوید:«افراد و نهادهایی در این مسیر حضور دارند که افراد را برای حل چالشهای ممکن همراهی میکنند. همچنین یکی از بخشهای مهم، اتصال ایدههای برگزیده به شرکتهای خصوصی بزرگ و نیز نهادهای حاکمیتی است تا مسیر اجرایی شدن آنها هموار شود».