ریال دیجیتال و یارانه نقدی قابل توثیق شدند
آیین نامه اجرایی ماده ۷ قانون تامین مالی تولید و زیرساختها (موضوع اموال و داراییهای…
۲ خرداد ۱۴۰۴
۳ خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
رضا باقریاصل رئیس سازمان برنامه و بودجه راه اندازی سکوی یکپارچه مالی دولت را مهمترین رکن تحول دیجیتال در سازمان برنامه و بودجه میداند. او معتقد است این سکو میتواند با ایجاد شفافیت و تعامل پذیری با کلیه سامانههای مالی دولت به روند تخصیص بودجه سازمانها نظم اساسی ببخشد و از مشکلات مالی در سازمانها جلوگیری کند.
به گزارش پیوست، رضا باقریاصل رئیس سازمان برنامه و بودجه به جزئیات برنامههای این سازمان در زمینه تحول دیجیتال و ایجاد شفافیت در این باره پرداخت و گفت: طی همین مدت کارهای بزرگی با کمک سایر دستگاههای اجرایی انجام دادیم، بحث توسعه مراکز داده بخشی از این فعالیتهاست. در حال حاضر با وجود رشد ۴۲ رتبهای در زمینه هوشمندسازی در آخرین ارزیابی سازمان در جایگاه مناسبی قرار ندارد. برنامه ریزی منسجمی برای کسب رتبه های برتر در این حوزه در دستور کار سازمان است که این مستلزم کارهای اجرایی فشرده هماهنگی بین نهادی و همکاری تمامی امور در کنار استفاده از ابزارهای فناورانه است.
باقری اصل ادامه داد: با اینکه سازمان یکی از دستگاههایی است که بیشترین حجم داده و تنوع داده را دارد اما هنوز نتوانسته به استقرار حکمرانی داده برسد ولی این موضوع را در صدر الویتهای کاری خود قرار دادهایم.
او افزود: در هفت ماه گذشته تلاش شده است تا با زمینه سازی اجرای حکمرانی دادهها با همکاری کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی زیرساخت های لازم برای این مهم فراهم شود.
او همچنین افزود: تا کنون ۲۰۰ وب سرویس و متود به مرکز تبادل اطلاعات سازمان اضافه شده و تا ظرفیت ۱۰ میلیون تراکنش در روز ظرفیت سازی شده است.
باقری اصل در ادامه به چالش تعدد سامانهها در کشور هم اشاره کرد و گفت: ما سازمانهای کاملا دیجیتالی میخواهیم که همه اعضای سازمان و ذینفعانش دسترسی یکپارچهای داشته باشند که امور با شفافیت، پیش بینی پذیر شوند. امیدوارم بتوانیم زیرساختهای مناسب آن را فراهم کنیم.
او در ادامه به تعریف تحول دیجیتال پرداخت و گفت: تحول دیجیتال یعنی انقطاع از گذشته، یعنی اینکه از ساختارها و فرآیندهای سنتی با ارتقای مهارتها و ابزارهای دیجیتال به سمت بهره وری نواورانه و فناورانه پیش برویم.
او با معرفی سه پروژه مهمی که در این چند ماه اجرایی شده است افزود سامانه نهاد داوری سازمان ، سامانه استعلامات آمایش سرزمین وشورای برنامه ریزی استانها، سامانه کمیسیون ۲۳ و شورای اقتصاد از جمله اقداماتی است که در این چند ماه به سرانجام رسیده است. اما از همه مهمتر اجرایی شدن ابلاغ و تخصیص الکترونیکی بودجه است که برای اولین بار با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی اجرایی شده است و به زودی پس از دوره آزمایشی رونمایی خواهد شد. همچنین سامانه ارتقا یافته ساجات ۲ نیز که مهمترین خدمت سازمان به کسب کارها در سه حوزه پیمانکاران، مشاورین وانفورماتیک است در حال آزمونهای عملکردی و ارزیابیهای امنیتی بوده و نسخه آزمایشی آن در حوزه انفورماتیک به زودی رو نمایی خواهد شد.
او در ادامه با ارائه معماری چند لایه تحول دیجیتال در سازمان برنامه وبودجه کشور برخی ارکان این تحول دیجیتال را ارائه کرد. از جمله ایجاد پنجره واحد خدمات سازمان، ایجاد مرکز ارتباط و مبادله پیام از کانالهای مختلف، ایجاد زیرساخت دادهای لازم برای تبادل اطلاعات بین سامانهها و یکپارچگی دسترسی و ارتباط بین سامانههای مختلف سازمان و توابع برشمرد و همچنین ارتقای سطح و هوشمندی خدمات ارائه شده به کاربران حقیقی، حقوقی و دولتی، مدیریت درخواستها و ارزیابی از نحوه ارائه خدمات را بخش دیگری از این اهداف دانست.
باقری اصل از موضوع مهم دیگری با نام سکوی یکپارچه مالی دولت هم صحبت کرد و توضیح داد: بنابر ماده ۱۳ قانون برنامه هفتم پیشرفت، مقرر شده است تا با راه اندازی این سکو کلیه پرداخت های دولت به اشخاص حقیق و حقوقی به ذینفعان نهایی صورت پذیرد.
او در این باره گفت: تا کنون جلسات متعددی با سازمانهای مختلف برای اینکه بتوانیم آنها را در جریان این فرایند قرار دهیم، برگزار کردهایم. این خدمت باعث بهبود کل روش بودجهبندی در کشور میشود. این یکپارچگی کمک میکند تصمیمات درستی برای بودجههای سال بعد و پیش بینی بودجه و نحوه تامین و پرداخت آن در کنار ارتقای شفافیت مالی دولت اتفاق بیفتد.
او افزود: سطح پروژه بسیار بزرگ است اما نسخه اول پایلوت سامانه ۸۰ درصد آن عملیاتی شده و پس از استقرار فرآیندهای این طرح بزرگ نهایی و ضمن اجرایی تدریجی طرح های پایلوت، برنامه ریزی لازم برای ایجاد واستقرار سکوی یکپارچه مالی دولت انجام خواهد گرفت.
باقری اصل توضیح داد: مهمترین کاری که در این سامانه پایلوت انجام میشود دو موضوع است: یکی اینکه احراز هویت از طریق پنجره واحد است و کار مهم دیگر بعد از اینکه فرایندهای اعتباری روی آن اتفاق افتاد و اجازه پرداخت به سازمانها داده شد، اطلاعات حواله در سامانه بهداد بانک مرکزی به صورت برخط انجام خواهد شد، در اجرای این طرح ملی کلیه دستگاههای اجرایی و ارکان سازمان برنامه مشارکت خواهند داشت به ویژه وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی و وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات که تاکنون نیز همکاری مطلوبی با ما داشتهاند.
او در ادامه الزامات تحول دیجیتال در سازمانها را برشمرد و گفت: چشمانداز تحول دیجیتال در سازمان برنامه و بودجه سازمانی کاملاً دیجیتالی است. ما میخواهیم سازمانی کاملا دیجیتال با دسترسی یکپارچه، شفافیت و پیشبینی پذیری داشته باشیم که هوشمندسازی و هوش مصنوعی در آن در جریان باشد. ایجاد کارگروه مشترک راهبری و تحول دیجیتال سازمان و سازمانهای تابعه را هم در همین راستا آماده بر قرار کرده ایم.
باقری اصل در پایان به اهمیت حرکت در مسیر داده باز( اوپنایپیآی) اشاره کرد و گفت: ما باید از ظرفیتهای خود در این باره استفاده کنیم. ضمنا اتصال به ابر دولت هم در راستای برنامههای ماست.