شبکه پنهانی شرکتهای بزرگ فناوری برای بهرهکشی از کارکنان دیجیتالی در آفریقا
گزارشی از Rest of World میگوید در پشت پرده خدمات هوش مصنوعی، مدیریت محتوا، و…
۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
در حالی که آمریکا با اعمال تحریمها سعی دارد از توسعه فناوریهای پیشرفته در چین جلوگیری کند و حداقل سرعت آن را کاهش دهد، گزارشی از فایننشال تایمز با اشاره تصاویر ماهوارهای و گفتههای فعالان صنعتی نشان میدهد که شرکت هواوی، غول تحت تحریم چین، بیسروصدا در حال ساخت یک شبکه پیچیده از تاسیسات نیمهرسانا در شهر شنژن است. این پروژه که با حمایت دولتی همراه است و علاوه بر چندین استارتآپ نزدیک به هواوی، رقبای این شرکت در صنعت تراشه نیز برای موفقیت آن با این شرکت همراه شدهاند.
به گزارش پیوست، این پروژه عظیم که بهطور مستقیم و غیرمستقیم از سوی خود هواوی رهبری میشود، تلاشی استراتژیک برای خودکفایی چین از فناوریهای خارجی و تقویت توان دومین اقتصاد جهان در حوزههایی همچون هوش مصنوعی، تولید تراشه و خودروهای خودران است.
فایننشال تایمز میگوید، هواوی در حال ساخت یک خط تولید اختصاصی برای تولید تراشههای پیشرفته در منطقه گوانلان (Guanlan) شنژن است. این پروژه بخشی از یک شبکه سهگانه تولید پیشرفته است که هر سه در منطقهای خاص و با معماری مشابه احداث شدهاند.
دیلن پاتل، بنیانگذار موسسه تحلیل تراشه SemiAnalysis، در گفتوگو با فایننشال تایمز در رابطه با تلاشهای هواوی گفت: «هواوی اقدامی بیسابقه را در پیش گرفته تا تمام بخشهای زنجیره عرضه هوش مصنوعی از تجهیزات ریختهگری ویفر تا ساخت مدل را بومیسازی کند. هیچگاه شرکتی را ندیدهایم که به تنهایی برای ساخت همه چیز تلاش کند.»
یکی از این سه سایت تولیدی به طور مستقیم تحت مالکیت و مدیریت هواوی قرار دارد و قرار است محل تولید تراشههای ۷ نانومتری برای گوشیهای هوشمند و پردازندههای AI این شرکت به نام Ascend باشد. هواوی در حال حاضر از شرکت SMIC برای تولید تراشه کمک میگیرد و این شرکت حالا برای اولین بار در تلاش است تا تولید تراشههای پیشرفته بهطور مستقل انجام دهد. دو سایت دیگر توسط شرکتهای SiCarrier (سازنده تجهیزات نیمهرسانا) و SwaySure (تولیدکننده تراشههای حافظه) اداره میشوند.
هواوی پیوند رسمی با این دو استارتاپ را رد کرده است، اما منابع صنعتی به فایننشال تایمز اطلاع دادهاند که هواوی نهتنها در تامین سرمایه و انتقال فناوری به این شرکتها نقش داشته، بلکه کارمندان و مدیرانی را نیز به آنها اعزام کرده است. این همکاریهای نزدیک باعث شده صندوقهای دولتی با اطمینان بیشتری در این پروژهها سرمایهگذاری کنند، و هواوی نیز مالک سهام خود باقی میماند.
به نظر حمایت دولتی نیز نقش مهمی در این پروژه عظیم دارد. صنعت تراشه یکی از پرهزینهترین صنایع فناوری است و دولت چین و آمریکا تا به امروز طرحهای حمایتی گستردهای را برای حمایت از این بخش در نظر گرفتهاند. به گفته منابع مطلع، دولت شهر شنژن نیز از پروژه ساخت تاسیسات تولیدی شرکت هواوی پشتیبانی مالی کرده است. سایتهای تولیدی گوانلان در نزدیکی شرکتهای Pengxinwei (PXW) و Shenzhen Pensun (PST) قرار دارند؛ دو شرکتی که دولت آمریکا آنها را به ارتباط با هواوی متهم کرده است.
هواوی همچنین در شهرهای شانگهای، نینگبو و چینگدائو سرمایهگذاریهای مشابهی در حوزه تولید تراشه انجام داده است.
با وجود این تلاش گسترده، برخی کارشناسان صنعت نسبت به موفقیت کامل این پروژه تردید دارند. یکی از سرمایهگذاران حوزه تراشه معتقد است با اینکه این پروژه بسیار گسترده است و با حمایت دولتی همراه شده است، اما شرکتهای فعال در حوزه تراشه چین که سالها است در این بخش فعالیت دارند هنوز توان رقابت با غولهای جهانی از جمله TSMC و ASML را پیدا نکردهاند.
بسیاری از فعالان صنعتی معتقدند که نفوذ سیاسی هواوی باعث شده تا شرکتهایی نظیر SMIC و SMEE (شرکتهای برجسته تولید تراشه و تجهیزات لیتوگرافی در چین) با وجود رقابت، ناچار به همکاری و اعزام تیمهای مهندسی به پروژههای هواوی شوند.
همچنین طبق گزارشها، حتی پس از آنکه هواوی بسیاری از متخصصان SMEE را در شرکت خود استخدام کرد، SMEE همچنان به پشتیبانی فنی ادامه داده است.
هواوی همچنین از حمایت استارتآپهایی برخوردار است که از این شرکت منشعب شده و ارتباط نزدیکی با آن دارند. شرکت SiCarrier از جمله نقش آفرینان این پروژه اس که در سال ۲۰۲۱ از یکی از آزمایشگاههای هواوی منشعب شد و با حمایت یک صندوق دولتی شنژن فعالیت خود را آغاز کرد.
این شرکت در نمایشگاه Semicon شانگهای در مارس امسال، بیش از ۳۰ ابزار نیمهرسانا از جمله تجهیزات حکاکی، تست و لایهنشانی را رونمایی کرد.
علاوه بر این، از جمله شرکتهای تابعه SiCarrier، شرکت Yuliangsheng است که با حمایت دولت شانگهای تاسیس شده و در زمینه توسعه فناوری لیتوگرافی DUV (فرابنفش عمیق) فعالیت دارد. مدیران این شرکت نیز از مهندسان سابق هواوی هستند. با این حال، روند و نتیجه تلاشهای این شرکت در حوزه دستگاه DUV هنوز علنی نشده است.
شرکت SwaySure، دیگر استارتآپ نزدیک به هواوی که در این پروژه مشارکت دارد، از جمله تامینکننده تراشههای حافظه برای محصولات خودرویی و الکترونیکی هواوی است.
هواوی که از سال ۲۰۱۹ تحت تحریمهای شدید آمریکا قرار گرفته، اکنون با تلاش برای توسعه داخلی فناوریهایی که پیشتر به شرکتهایی مانند Nvidia، ASML، SK Hynix و TSMC وابسته بود، برای کاهش اتکا به فعالان غربی تلاش میکند.
با وجود اینکه تحریمهای آمریکا باعث شده تا این شرکت بخش مهمی از بازار زیرساخت شبکه را به ویژه در کشورهای متحد آمریکا از دست بدهد و تا حد زیادی از بازار گوشیهای هوشمند کنار برود، اما به نظر فشار خارجی از این شرکت یک قهرمان ملی ساخته و با وجود تحریمها، همچنان با قدرت به توسعه فناوری ادامه میدهد.
یکی از مدیران این شرکت در اظهارنظری به نقل فایننشال تایمز میگوید: «وقتی آمریکا به هواوی حمله کرد، تصور میکردم کار ما تمام است. اما جاهطلبیهای شرکت بیشتر هم شد و پیشرفتهایی رقم زده است، فوقالعاده هستند.»
بر اساس مشاهدات میدانی و تصاویر ماهوارهای، سایتهایی که SiCarrier و SwaySure اداره میکنند، از نظر معماری، سبک طراحی و زیرساختهایی مانند پلهای ویفری، مشابه سایتهای شناختهشده هواوی هستند.
سایت سوم که به صورت مستقیم توسط هواوی اداره میشود و قرار است خط تولید تراشههای گوشیهای هوشمند، پردازندههای هوش مصنوعی Ascend و فناوریهای مربوط به خودروهای خودران را در خود جای دهد اما قلب این پروژه است و مهمترین مورد در میان این سه پایگاه محسوب میشود.
این سایتهای تولیدی قرار است ظرف چند ماه آینده تکمیل شوند، اما تا شروع فعالیت عملیاتی آن حداقل یک سال زمان نیاز است و یکی از دلایل مهم آن این است که هواوی در تلاش است تا با تجهیزات داخلی ساخت چین روند تولید خود را کلید بزند و این تجهیزات هنوز در مسیر آزمایش خود هستند.
تراشههای Ascend هواوی در حال حاضر اهمیت زیادی برای فعالان چینی دارند. از یک سو دولت ترامپ حتی صادرات تراشههایی که انویدیا به طور ویژه برای بازار چین و با قدرت کمتر طراحی کرده بود را نیز محدود کرده است و همچنین گزارشهای سال گذشته درمورد دور زدن تحریمها توسط هواوی از طریق یک شرکت ثالث و سفارش تراشه از شرکت TSMC باعث شد تا نظارت و دقت بیشتری را در این حوزه شاهد باشیم.
در واکنش به توسعه پنهان شبکه تولید تراشههای شرکت هواوی، دولت آمریکا در دسامبر گذشته شرکتهای SiCarrier و SwaySure را در لیست سیاه خود قرار داد و شرکتهای آمریکایی را از فروش فناوری به آنها منع کرد. واشنگتن این شرکتها را متهم کرد که در ساخت تراشههای پیشرفته برای مدرنسازی بخش نظامی چین به هواوی کمک میکنند.
هواوی در پاسخ به سوالات روزنامه فایننشال تایمز به پاسخی کوتاه بسنده کرده و اظهار داشت: «از لحاظ سندی درست نیست که تمام فعالیتهای مرتبط با نیمهرسانا در شنژن را به هواوی نسبت داد. همچنین شرکتهای SiCarrier، SwaySure، UEA، PXW و PST ارتباطی با شرکت هواوی ندارند.»
شرکتهای SiCarrier و SwaySure نیز به درخواستها برای اظهار نظر پاسخی ندادند.
تلاشهای فعلی هواوی برای ساخت زنجیرهای بومی از طراحی تا ساخت تراشه، نمونهای بارز از تغییر راهبرد چین در مقابل تحریمهای غرب است. در صورت موفقیت پروژه عظیم شرکت هواوی که به لطف ساختار پیچیدهای از استارتاپها، تاسیسات جدید و همکاری دولت محلی به دنبال تولید انبود تراشههای پیشرفته است، معادلات صنعت نیمهرسانا در جهان ممکن است تا حد زیادی تغییر کند و سلطه غرب بر زنجیره تامین پردازندههای پیشرفته تا حد زیادی خدشه دار شود.
چنین تحولی پتانسیل آن را دارد که نهتنها آینده صنعت فناوری، بلکه ژئوپلیتیک جهانی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.