هیئت نظارتی متا از تغییر رویکرد شتابزده در نظارت محتوایی انتقاد کرد
هیئت نظارت شرکت متا، مالک پلتفرمهای فیسبوک و اینستاگرام، در بیانیهای تند نسبت به بازنگریهای…
۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
روز پنجشنبه، شبکه اجتماعی بلواسکای که به عنوان گزینهای نامتمرکز برای پلتفرم ایکس ایلان ماسک شناخته میشود از دسترس کاربران خارج شد و بسیاری از کاربران به مدت حدود یک ساعت امکان دسترسی به این شبکه اجتماعی را نداشتند. گزارشی از تککرانچ به این مساله پرداخته است که چطور یک پلتفرم نامتمرکز ممکن است از دسترس کاربران خارج شود و آیا این مساله یکی از برتریهای چنین پلتفرمهایی را نابود نمیکند؟
به گزارش پیوست، با اینکه گفته میشود شبکههای نامترکز به دلیل ماهیت خود وابسته به یک مرکز واحد نیستند و در نتیجه نقص و مشکل در یک واحد نمیتواند باعث قطعی آنها شود اما بیشتری کاربران بلواسکای از اپلیکیشن رسمی این پلتفرم استفاده میکنند.
این اپلیکیشن که از پروتکل AT استفاده میکند و روی کاغذ این امکان فراهم است تا هرکسی بخشهای مختلف زیرساخت این پروتکل از جمله PDS (ذخیرهسازی دادههای شخصی) و دیگر اجزای را اجرا کند، اما از آنجایی که این شبکه اجتماعی همچنان به بلوغ کافی نرسیده است، تعداد کمی در عمل چنین وظیفهای را برعهده گرفتهاند. همچنین برخی از کاربران ماستودون میگویند دشواری اجرای پروتکل این پلتفرم روی دستگاههای کوچک در قیاس با ماستودون موضوعی است که باعث تمرکز بیش از اندازه این پلتفرم شده است و در واقع ماهیت نامتمرکز در حد یک شعار باقی مانده است.
تککرانچ میگوید با وجود قطعی گسترده برای کاربران بلو اسکای، آن دستهای که به زیرساخت این پلتفرم ماهیت نامترکز داده بودند و در واقع وابسته زیرساخت اصلی بلواسکای نبودند از این قطعی متاثر نشدند.
ایده اصلی این است که جوامع بسیاری در بلو اسکای شکل بگیرند و هرکدام زیرساخت، نظارت و حتی اپلیکیشن خاص خود را مبتنی بر پلتفرم باز داشته باشند. امید میرود که بلو اسکای یکی از نهادهای اداره کننده بخشی از زیرساخت باشد و در کنار آن نهادها و مراکز دیگری در این فرایند دخیل شود.
با این حال فعلا چنین وضعیتی در عمل فراهم نشده است و بلواسکای به تنهایی بخش مهمی از زیرساخت را در اختیار خود دارد. از این رو چنین قطعی باعث شده تا ماستودون، دیگر شبکه اجتماعی نامتمرکزی که از پروتکل ActivityPub استفاده میکند، از ماهیت نامترکزتر خود به عنوان برگ برنده یاد کند و حتی بسیاری از کاربران این پلتفرم شعار نامترکزسازی بلواسکای را به سخره بگیرند.
با اینکه قطعی بلواسکای خیلی زود برطرف شد و چنین مشکلی چندین مرتبه در سالهای اخیر حتی برای بزرگترین پلتفرمهای جهان از جمله اینستاگرام شرکت متا و ایکس ایلان ماسک نیز رخ داده است، اما کاربران ماستودون به دشواری اجرای پروتکل بلواسکای در دستگاههای کوچک به عنوان یکی از معایب مهم آن اشاره میکند. کاربران میگویند ماستودون را میتوان حتی در ماشینهای کوچکی که کاربران خودشان پیکربندی میکنند نیز اجرا کرد و همین مزیت در بلندمدت به برتری مهمی برای این پلتفرم تبدیل میشود.
باید دید آیا یک قطعی کوچک میتواند جرقهای برای نامتمرکزسازی بیشتر بلواسکای شود و یا کاربران این پلتفرم ممکن است به رقبایی همچون ماستودون مهاجرت کنند.