حمله دوباره محافظهکاران به ویکیپدیا به اتهام پروپاگاندا و تاثیر بر منافع ملی
اد مارتین، دادستان موقت منطقه کلمبیا و از منصوب شدگان دونالد ترامپ، طی نامهای به…
۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
وینود کُسلا، از پیشگامان نوآوری و بنیانگذاران برجسته در دنیای فناوری، در سخنرانی «TED» خود با نگاهی خوشبینانه و آیندهنگرانه، دیدگاههای خود را درباره دگرگونیهای عمیق و شگفتانگیزی که در آیندهای نهچندان دور در انتظار بشر است، مطرح کرد.
او که خود را «فرد خوشبین نسبت به تکنولوژی» میداند، معتقد است که ایدههای به ظاهر غیرمنطقی و حتی احمقانه، همانهایی هستند که توانایی تغییر بنیادین جهان را دارند؛ اگر با دلسوزی و مسئولیتپذیری دنبال شوند.
کُسلا در آغاز سخنرانی خود هشدار میدهد که متخصصان معمولاً آینده را با تکیه بر دادههای گذشته پیشبینی میکنند و این نوع تفکر خطی، مانع از تحقق جهشهای بنیادین میشود. به گفته او، کارشناسان نمیتوانند به شکل غیرخطی بیندیشند و اغلب «غیرممکن»ها را نادیده میگیرند. در حالی که به باور کُسلا، آنچه جهان را متحول میکند، دقیقاً همین غیرممکنهاست؛ حتی اگر هنوز ندانیم کدامیک از آنها نقش اساسی ایفا خواهد کرد.
این سرمایهدار و کارآفرین هندی-آمریکایی تأکید میکند که این کارآفرینان هستند نه نهادها یا متخصصان سنتی، که با رؤیاپردازی و جسارت به سراغ چیزهایی میروند که دیگران آنها را غیرواقعی یا دور از دسترس میدانند. کُسلا با اشاره به چهار دهه تجربه خود در نوآوری، خاطرنشان کرد که تقریباً هیچ تحول اجتماعی بزرگی در این مدت توسط متخصصان رسمی یا شرکتهای بزرگ و غیرکارآفرینانه پدید نیامده است. به عنوان نمونه، پروژههایی مانند اسپیسایکس، خودروهای الکتریکی و پلتفرمهایی مانند اوبر، همگی زاییده جسارت کارآفرینان بودهاند، نه نهادهای محافظهکار.
کسلا آیندهای را ترسیم میکند که در آن، بیشتر خدمات تخصصی از جمله پزشکی، آموزش و مهندسی بهصورت رایگان یا تقریباً رایگان در دسترس همگان خواهد بود. پزشک خانوادگی ۲۴ ساعته، معلم خصوصی برای هر کودک و مشاورههای تخصصی در هر زمینه، به لطف هوش مصنوعی قابل ارائه خواهند بود.
او در ادامه سخنرانی خود آیندهای را متصور میکند که در آن میلیاردها ربات انساننما، حجم عظیمی از کارها را انجام میدهند و بشر را از کارهای یکنواخت، طاقتفرسا و بیروح رها میکنند. وینود کسلا کار در خطوط تولید کارخانهها به مدت ۳۰ سال را نوعی بردگی مدرن میداند که باید به پایان برسد. به اعتقاد او، منابع و امکانات به اندازهای خواهد بود که بتوان افراد متأثر از این تغییرات را حمایت و بازتوزیع کرد.
کسلا معتقد است رایانهها به سطحی از حضور و نفوذ خواهند رسید که همچون برق، در پسزمینه زندگی ما حضور داشته باشند، بدون آنکه دائماً متوجهشان باشیم. ارتباط با رایانهها از طریق گفتار انسانی انجام میشود و آنها زبان ما را بهطور کامل خواهند فهمید. در چنین جهانی، انسان دیگر نیاز ندارد زبان ماشین را بیاموزد، بلکه این ماشین است که خود را با انسان تطبیق میدهد.
این کارآفرین میگوید زمانی که پنج سال پیش در کنفرانسی درباره نقش هوش مصنوعی در تولید موسیقی سخن گفت، با تمسخر مواجه شد. اما امروز روشن است که چه بهتنهایی و چه در ترکیب با انسان، هوش مصنوعی قادر است خلاقیت را در هنر، طراحی و سرگرمی بهشکل چشمگیری افزایش دهد. تنوع هنری نیز به شکل بیسابقهای گسترش خواهد یافت.
در آیندهای نزدیک، اکثر دسترسیها به اینترنت و خدمات آنلاین نه بهطور مستقیم، بلکه از طریق میلیاردها «عامل دیجیتال» صورت خواهد گرفت که به نمایندگی از ما کارهای متنوعی انجام خواهند داد؛ از جستوجوی اطلاعات تا مدیریت کارهای روزمره.
کسلا بر ین باور است که در آینده بهجای آنکه افراد با بروز بیماری به پزشک مراجعه کنند، فناوریهای جدید به شناسایی و پیشگیری از بیماریها پیش از ظهور علائم کمک خواهند کرد. دیگر کسی با سکته قلبی از وجود بیماری قلبیاش مطلع نخواهد شد؛ بلکه دهها سال پیش از آن میتوان نشانههای بیماری را کشف و مدیریت کرد.
جهان شاهد ظهور پروتئینهایی خواهد بود که نهتنها از نظر تغذیهای بهتر هستند، بلکه اثرات زیستمحیطی بهمراتب کمتری دارند. همچنین، کودهایی توسعه خواهند یافت که با محیطزیست سازگارتر و مؤثرتر از نمونههای کنونیاند.
کسلا باور دارد که میتوان در طی ۲۵ سال آینده، اغلب خودروهای شخصی را از شهرها حذف کرد؛ به شرطی که سامانههای حملونقل عمومی طراحی شوند که سریعتر از خودروهای دربستی، ارزانتر از وسایل نقلیه عمومی و در هر زمان قابل دسترس باشند. اولین نمونه این سیستمها هماکنون در سنخوزه در حال ساخت است.
با توسعه هواپیماهایی با سرعتی نزدیک به ۴۰۰۰ مایل در ساعت، سفر میان نیویورک و لندن میتواند تنها ۹۰ دقیقه به طول انجامد. چنین تحولی، جهان را از نظر جغرافیایی بهطور بیسابقهای به یکدیگر نزدیک خواهد کرد.
کُسلا تأکید میکند که اگر هوشمندانه عمل کنیم، میتوانیم اکثر نیروگاههای زغالسنگ و گاز را با همجوشی هستهای یا زمینگرمایی بسیار داغ جایگزین کنیم. او میگوید حتی میتوان از زیرساختهای فعلی استفاده کرد و تنها دیگ بخار یا توربینها را تعویض نمود.
در پاسخ به نگرانیها درباره کمبود موادی مانند لیتیوم و مس، کُسلا معتقد است که ما حتی جستوجوی خود را آغاز نکردهایم. فناوریهای آینده قادر خواهند بود منابع را در اعماق بیش از یک کیلومتر از سطح زمین شناسایی و استخراج کنند.
به گفته خُسلا، تنها ۱۲ حوزه عمده در انتشار کربن وجود دارد که اگر برای هر یک تنها یک کارآفرین نوآور وارد عمل شود، میتوان آینده اقلیمی زمین را نجات داد. نمونهای از این نوآوری، کارخانهای در کالیفرنیاست که با جذب دیاکسیدکربن، از همان مقدار سنگآهک، دو برابر سیمان تولید میکند و در عین حال هزینه تولید را نیز کاهش میدهد.
کسلا در پایان سخنرانی «TED»خود با تأکید بر لزوم جسارت و رویاپردازی، گفت: «جهانی سرشار از فراوانی امکانپذیر است. تنها به چند کارآفرین پرشور و بیباک نیاز داریم که رؤیاها را ببینند، غیرممکن را تصور کنند، و بهاندازه کافی احمق باشند که آنها را به واقعیت تبدیل کنند.»