رئیس سازمان ملی هوش مصنوعی: سرعت پیشرفت هوش مصنوعی کمتر از حد انتظار است
با محمدسعید سرافراز، رئیس سازمان ملی هوش مصنوعی، درباره وظایف این سازمان صحبت کردیم. او…
۲۳ اسفند ۱۴۰۳
سالی که گذشت را میتوان از منظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پرتبوتابترین سال در دهههای اخیر قلمداد کرد. سیر اتفاقات بسیار سریع و بسامد وقوع و عمق اثر آنها به حدی وسیع بود که همان پیشبینیپذیریِ اندک فضای کسبوکار، به عنوان مهمترین پیشنیاز رشد و توسعه هر کشور، از دست رفت و تقریباً تمام کنشگران اقتصادی نسبت به آینده و تحولات آن در فضای ابهام و عدم قطعیت به سر میبرند. منطقاً صنعت بیمه نیز با وجود اینکه صنعتی منزوی محسوب میشود و اثرپذیری پایینی از عوامل بیرونی دارد، از این شدت تغییرات متاثر شده است. از توانگری مالی شرکتهای بیمه کاسته شده، ضریب خسارت رشته بیمههای مختلف و خصوصاً بیمههای درمان تکمیلی بهشدت افزایش یافته و به تبع آن همان سودآوری اندک شرکتهای بیمه نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
با وجود این، تغییرات صورتگرفته در بیمه مرکزی در دولت جدید در جهت مثبت بوده است. رئیس کل جدید بیمه مرکزی و تیم مدیریتی او، دانشی عمیق از صنعت بیمه دارد و نسبت به لزوم ایجاد تحول بنیادین در این صنعت آگاه است. البته در عمل هنوز اتفاقی در سطح اصلاح مقررات صنعت بیمه و بهبود وضعیت آییننامهها رخ نداده اما روال ایجاد این تغییرات که در نهایت به نفع همه ذینفعان صنعت و خصوصاً ذینفع اصلی یعنی مردم است شروع شده است. مهمترین هدف نهاد ناظر در حال حاضر، افزایش رضایت بیمهگذاران از طریق نظارت بر بیمهگران نسبت به ایفای بهموقع تعهدات و پرداخت خسارات مردم است.
در همین راستا، سیاستهای پیگیریشده از سوی پلتفرمهای مقایسه و فروش آنلاین بیمه بیش از پیش اهمیت یافته است. گسترش زیرساخت فروش اعتباری به مردم در بیمهبازار باعث شده بیش از ۷۰ درصد کاربران ما از امکان خرید اقساطی بهرهمند شوند و در نتیجه، ضمن کاهش بار مالی در فضای سخت اقتصادی، به سمت خرید بیمهنامههای بهتر و انتخاب پوششهای بالاتر هدایت شوند. همچنین از زمان ارائه این سرویس، میزان کاربرانی که بیش از ۶ ماه فاقد بیمه ثالث بودهاند و از طریق سرویس اعتباری اقدام به تهیه بیمهنامه کردهاند بیش از سه برابر شده و این باعث کاهش مشکل بیبیمهگی در صنعت بیمه و افزایش ضریب نفوذ بیمه شده است.
از حدود ۶ ماه قبل با لانچ شدن سرویس پردازش و پرداخت آنلاین خسارت، بیش از ۱۵ هزار درخواست استفاده از این سرویس در بیمهبازار به ثبت رسیده و خسارات مربوطه با روالی نوین و به دور از مشکلات موجود در سرویسهای سنتی و حضوری دریافت خسارت پرداخت شده است. میتوان گفت سال ۱۴۰۳ برای پلتفرمهای فروش آنلاین بیمه سال گسترش خدمات به سایر بخشهای زنجیره ارزش بیمه فراتر از فروش بوده و سرویسهایی مانند تنوع در پرداخت، پردازش فوری خسارت، تحلیل ریسک بیمهگذار و ارائه سرویس ارزانتر و تسهیلات بیشتر به کاربران کمریسک در همین راستا بوده است.
باید در نظر داشت وضعیت سخت اقتصادی، اداره کسبوکارها را دشوار کرده و اقتصاد دیجیتالی نیز در این شرایط از سایر بخشهای اقتصاد آسیبپذیرتر است. با این حال، همین شرایط فرصتی برای ایجاد بهینگی در ارائه خدمات به کاربران و کارآمدی در هزینههای استارتآپها نیز فراهم میکند. در صورت ادامه این رکود، قطعاً این کارآمدی ایجادشده چندان مفید نخواهد بود و به انقباض و تعدیل منتهی خواهد شد؛ اما رکودی که به دنبال آن گشایش اقتصادی حاصل شود، سبب گسترش دامنه اثر و نمود عملی این کارآمدی خواهد شد. البته در کشور ما که هرگونه گشایش اقتصادی وابسته به نرمشهای بهموقع سیاسی است، باید منتظر بود و دید آیا مسیر به این سمت پیش خواهد رفت یا خیر. کلید این گشایش در این است که سیاستگذاران کشور برای یک بار هم که شده مساله زمان را در محاسبات خود وارد کنند. شرایط فعلی نتیجه بیعملی و امروز را فردا کردن است؛ اما دیگر امکان ادامه این سبک فکری وجود ندارد و شرایط جامعه و کشور به قدری خطیر است که عجله کردن برای تغییر سکان اداره کشور از هر کار دیگری واجبتر است، پیش از آنکه دیر شود.