نوآوری به دنبال انحصار و حاکمیت به دنبال رفع آن است
فعالان حوزه تامین مالی جمعی با انتقاد از مقرراتگذاری حاکمیت معتقدند، در حالی که نوآوری…
۳۰ بهمن ۱۴۰۳
۳۰ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
استارتآپ رامونا پیرو اهداف بهبود زیست و ورود کودکان حاضر در بهزیستی به خانواده، چندین پلتفرم و سرویس هوشمند را ارائه کرده است. تنظیم پروفایل تطبیقی، تجمیع مدارک سلامتی، بهرهمندی از دادههای مشاورههای تلفنی در پیگیریهای پس از واگذاری کودکان به خانواده از جمله این سرویسهاست. رامونا یکی از مهمترین اهداف خود را کمک به کاهش تعداد کودکان حاضر در بهزیستی عنوان کرده است.
به گزارش پیوست، یکی از محورهای اصلی فعالیت استارتآپ رامونا به عنوان بازوی سازمان بهزیستی کمک به انجام فرآیند نظارتی چگونگی رشد و زندگی کودکان پس از ورود به خانواده است. فاطمه اشرفی، مدیرعامل رامونا یکی از ابزارهای موثر انتخاب خانواده برای کودکان را در اختیار داشتن پروفایل تطبیقی کودک و خانواده دانست.
طبق گفته مدیرعامل رامونا انتخاب یک خانواده درست زمانی محقق میشود که سبک زندگی خانواده حداکثر تطابق را با علاقه زیسته کودک داشته باشد. این امر از طریق دادههای جمعآوری و تنظیم شده تسهیل میشود.
اشرفی یکی از مسئولیتها و تعهدات استارتآپ رامونا را همراهی مادامالعمر با کودکان این سازمان دانست. به همین سبب اهمیت نظارت بر روند زندگی کودک و مطلع بودن از چالشهای پیش آمده او در خانواده به ویژه قبل از رسیدن به سنین بلوغ بیش از پیش است.
همبنیانگذار رامونا اعلام کرد که از زمان تاسیس رامونا(۱۳۹۸) تاکنون با همکاری سازمان بهزیستی هزار و ۱۷۰ کودک راهی خانواده شدند. همچنین پیرو «میزبان» تقریبا ۲۰۰ خانواده برای میزبانی از کودکان بدسرپرست و بیسرپرست مطابق با ضوابط اعلام آمادگی کردند.
اشرفی طرح «شوق زندگی» را یکی از موثرترین راهکارها برای کاهش تعداد نوزادان شیرخوارگاره آمنه معرفی کرد. طبق گفته او پس از اجرای این طرح تعداد نوزادان شیرخوارگاه آمنه از ۳۵۰ نوزاد به ۴۰ نوزاد رسید. کاهش مدت زمان حضور نوزادان در شیرخوارگاه از ۶ ماه به ۴۰ روز یکی دیگر از تاثیرات این طرح بود. اشرفی همچنین افزود: یکی دیگر از اهداف ما رساندن مدت زمان حضور نوزادان از ۴۰ روز به کمتر از ۲۰ روز در شیرخوارگاه است.
اشرفی مداخله در کاهش نرخ فسخ پروندههای بازگرداندن فرزند را یکی از دستاوردهای رامونا قلمداد کرد. از دید او هرچند در برخی موارد صلاح فرزندان حکم میکند که پرونده فرزندخواندگی فسخ شود اما در اکثر موارد که مشکلات قابل ارتفاع شدن است سعی بر آن است که کودکان به سازمان ارجاع داده نشوند و کنار خانواده بمانند. او همچنین اشاره کرد که رامونا تاکنون مورد فسخ پروندهای نداشته است.
اشرفی یکی از ارکان اصلی فرآیند پذیرش و عهدهدار شدن مسئولیت کودک از سمت زوجین را آموزش و فرهنگسازی دانست. او با اهتمام و تاکید مضاعف اعلام کرد: باید نسبت به این موضوع فرهنگسازی انجام شود و منابع آموزشی در اختیار قرار بگیرد.
همبنیانگذار استارتآپ رامونا همچنین گفت: همینطور که برای فرزندآوری زیستی مدت زمان(۹ماه) باید صبوری کرد، این شیوه از والد شدن نیز مستلزم طی مراحلی است.
طبق گفته همبنیانگذار رامونا در حال حاضر یکی از مسائل موجود در حیطه فرزندخواندگی به جنسیت و سن کودکان مربوط میشود. به استناد آمار و تجربههای ثبت شده تمایل زوجین بیشتر معطوف به نوزاد دختر است. پسران و کودکان بزرگتر از مرحله نوزادی اولویتهای اول زوجین نیستند.
براساس آمار اعلام شده از سمت همبنیانگذار رامونا سالانه حدود ۲هزار کودک از شهرها و شهرستانها به مراکز بهزیستی بنابه دلایل مختلف منتقل میشود.
ابراهیم نبیئی، معاون تکنولوژی گروه علی بابا و مشاور تکنولوژی استارتآپ رامونا در پاسخ به سوال پیوست از فعالیت ۴ پلتفرم در راستای اهداف رامونا خبر داد. او نقش تکنولوژی را در رسیدن به هدف «به حداقل رسیدن تعداد کودکان از مراکز» حائز اهمیت توصیف کرد.
ابراهیم نبیئی تکنولوژی را فراخور ماهیت استارتآپی رامونا یک لازمه دانست و گفت: برای ارائه خدمات در سطوح گسترده به تکنولوژی نیاز داریم. همچنین تکنولوژی یکی از فاکتورهای مهم برای رشد و توسعه استارتآپهاست.
او با ذکر این نکته که :فعالیت در این زمینه معنادارترین کاری است که در تمام عمر حرفهای انجام دادم گفت: نقش این پلتفرمهای طراحی شده در عارضهیابی به شدت حساس است. زیرا با گردآوری داده و بررسی آنها میتوان علاوهبر انتخاب خانواده درست برای فرزند از روند نگهداری آنها و رسیدگی در صورت بروز اتفاقات اورژانسی کمک گرفت.
معاون تکنولوژی گروه علی بابا و مشاور رامونا یکی دیگر از کاربردهای دیجیتالی کردن کسب و تجمیع اطلاعات فرزند و خانواده را مرتبط با حوزه سلامت آنها معرفی کرد. بدین معنا که دادههای سلامت جسمی و روانی دو طرف در بستر اینترنتی تجمیع و به صورت محرمانه در دسترس مسئولان سازمان قرار میگیرد.
مریم شاکری، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی استان تهران در رابطه با نگرانیهای مربوط به افشا و درز اطلاعات سلامت افراد اشاره کرد که هیچ اطلاعاتی از افراد به احدی داده نمیشود. در فرآیند پذیرش فقط اطلاعات در حد لازم به خانواده ارائه شده و جزئیاتی از آن در دسترس هیچ یک قرار نخواهد گرفت.
او همچنین تاکید کرد که تنها راه دسترسی به اطلاعات کامل سلامتی افراد، دستور قضایی و سازمان بهزیستی است.
ابراهیم با اشاره به این نکته که هوش مصنوعی ترند جهانی است و قطعا استفاده از آن منجر به بهبود و تسریع فرآیندها خواهد شد گفت: با استفاده از هوش مصنوعی و دادههای کسب شده میتوان احتمال فسخ پروندههای ارجاع کودکان به مراکز را تخمین زد.
ابراهیم نبیئی همچنین تاکید کرد که از طریق این پلتفرمها و با پالایش اطلاعات میتوان سریعتر و دقیقتر روند پیگیری کودکان راهی شده به خانواده را انجام داد.
او در رابطه با پلتفرم Donation استارتآپ رامونا گفت: ما میتوانیم از طریق همکاری با کل اکوسیستم استارتآپی به CSR آنها دسترسی داشته باشیم. از طریق این پلتفرم، رامونا میتواند از همکاری و کمکهای استارتآپها، افراد حقیقی و نیکوکاریهای سازمانی برخوردار شود.