بانک مرکزی به تنهایی نمیتواند تنظیمگر حوزه رمزارز باشد
در پنل چارچوب تنظیمگری رمزپولها و داراییهای دیجیتال، حاضران ریسکها مهم این حوزه را شامل…
۶ آذر ۱۴۰۳
۲۰ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ آبان ۱۴۰۳
افزایش قیمت بیتکوین تنها زمانی جذابیت دارد که فرصت استفاده از آن هم فراهم باشد. اگر قیمت در پلتفرمی فارغ از روند کلی بازار حرکت کند یا جا بماند میتواند به فرصت سرمایهگذاری کاربران را محدود کند و تجربه بدی را رقم بزند. اما چه زمانی قیمت در پلتفرمهای رمزارزی از بازار فاصله میگیرد و شکلگیری این اختلاف روی نمودارها چه معنی دارد؟
به گزارش پیوست، امروز ۲۰ آبان قیمت بیتکوین با رسیدن به ۸۰ هزار دلار توجهها را به سمت خود جلب کرده است. ارزش هر واحد بیتکوین در کمتر از ۱۲ روز در مقابل ریال ۵۰۰ میلیون تومان افزایش تجربه کرده و باعث استقبال کاربران شده است. با این حال از میان کاربرانی که با همین دید وارد بازار میشوند، اگر قیمت در پلتفرمها همزمان با بقیه بازار حرکت نکند، میتواند باعث زیان و از دست رفتن فرصت برای کاربران شود.
با نگاهی به قیمت بیتکوین در صرافیهای داخلی، زمانی که بیتکوین سقف ۷۹ هزار ۷۸۸ را در بایننس به عنوان بزرگترین پلتفرم تبادل رمزارز در جهان ثبت کرده بود، روی نمودار نوبیتکس قیمت ۷۸ هزار ۹۰۰ دلار، والکس، ۷۹ هزار و ۷۸۸، تبدیل ۷۹ هزار ۷۰۰ و بیتپین ۷۹ هزار و ۵۳۲ ثبت شد که در این میان نوبیتکس با حدود ۸۸۸ دلار بیشتری اختلاف قیمت را نشان میداد.
در میان پلتفرمهای تبادل رمزارز و در سطح جهانی به دلیل تفاوت عرضه و تقاضا در هر پلتفرم، طبیعی است اختلاف قیمت میان آنها شکل بگیرد. البته این موضوع همزمان یک فرصت سود بدون ریسک به نام آربیراژ را ایجاد میکند. به این صورت که کاربران میتوانند با خرید در قیمت پایینتر یک پلتفرم و فروش آن با قیمت بالاتر پلتفرم دیگر، بدون ریسک سود بسازند. البته همین موضوع هم باعث نزدیک شدن قیمت میان پلتفرمها و جلوگیری از شکلگیری اختلاف قیمتهای قابل توجه میشود.
از طرفی در بازارهای مالی مفهمومی به نام بازارساز وجود دارد که باعث میشود از شکلگیری اختلاف قیمت جلوگیری شود و به حرکت نرم قیمت کمک کند. اما علاوهبر موضوعاتی که به پلتفرمها برمیگردد، نقش عرضه و تقاضا قابل چشمپوشی نیست و در زمانهایی که نوسان قیمت و هیجان در بازار افزایش پیدا میکند، عرضه و تقاضا در پلتفرمها میتواند قیمتهای متفاوتی را در کوتاه مدت بسازد.
روابط عمومی نوبیتکس دلیل شکلگیری اختلاف قیمت میگوید: به صورت کلی بازارهای محلی دنبالرو بازارهای بین المللی هستند اما این پیروی با یک فاصله زمانی اتفاق میافتد. بازارگردان برای اینکه بتواند قیمت را متعادل کند به زمان نیاز دارد. علاوه بر این هزینههایی هم بر بازارگردان تحمیل میشود. بازارگردانها در لحظه به قیمت واکنش نشان نمیدهند بلکه یک میانگین زمانی دارند و اختلاف قیمت در آن بازه زمانی را مبنا قرار میدهند. برای مثال، در کندلهای بزرگ در اکسچنجهای بزرگ جهان در مواقع شلوغی apiها درخواستهای بازارگردانها برای دریافت قیمت یا حتی معامله را ریجکت میکنند یا ریکوئستها اصطلاحا دراپ میشوند.
همچنین به گفته روابط عمومی نوبیتکس: در مورد هزینهها، انتقال از هر اکسچنج پارامتر مهمی است و همینطور محدودیتهای برداشت. مثلا کارمزد برداشت ۰.۰۰۰۵ بیتکوین، حدود ۳۷ دلار هزینه است که این هزینه در نوبیتکس برای برداشت، ماکزیمم ۰.۱ بیتکوین محاسبه میشود. برای یک بیتکوین حدود ۳۷۰ دلار هزینه خواهد بود که بازار را به اندازه یک بیتکوین به قیمت بازار جهانی نزدیک کرد. در نظر داشته باشید هزینهها هم از رفتار واریزکنندهها نشات میگیرد. عموم کاربران واریز کننده نوبیتکس ماینرها هستند که متأسفانه فرهنگ برداشت با میانگین حجمی بالاتر جا نیفتاده و همیشه ماینرها برداشت را روی کمینه مقداری قابل برداشت تنظیم میکنند و این باعث میشود هزینه تجمیع و برداشت بالا برود. زمان انتقال در شبکه هم یک هزینه برای بازارگردان ایجاد میکنند که باعث میشود بازارگردان از یک درصدی به پایین موقعیت را برای بازارگردانی مناسب نداند و منتظر ورود بماند.
مصطفی مصطفوی مدیر برند بیتپین هم با اشاره به این موضوع که در شکلگیری اختلاف قیمت موضوعاتی مانند عمق بازار و نقدینگی پلتفرم اهمیت دارد گفت: در گذشته هم در زمان ثبت رکوردهای قیمتی جدید روی بیتکوین اختلاف قیمتهایی شکل میگرفت و میتواند باتوجه به ماهیت این بازار طبیعی باشد. به گفته او، اگر اختلاف قیمت در بازه زمانی طولانی مانند یک هفته وجود داشته باشد میتوان گفت دستکاری در بازار اتفاق افتاده که یک تخلف است.
البته از نگاه مصطفوی آربیتراژگیری به عنوان یکی از روشهای جلوگیری از شکلگیری اختلاف قیمتها، میتواند وابسته به شبکه بانکی باشد و به همین دلیل نتواند این نقش را ایفا کند. چراکه به گفته او، در این فرآیند شخص نیازمند خرید در یک پلتفرم و فروش آن در پلتفرم دیگر برای به دست آوردن سود است و اگر در جفت ارز مد نظر یکی ریال باشد، این موضوع با محدودیتها شبکه بانکی نمیتواند کارایی کافی را پیدا کند.
بردیا احمدنیا همبنیانگذار والکس در مورد دلایل فاصله گرفتن قیمتها پیوست گفت: در این چند روز به دلیل نوسان بالا در بازار شکلگیری اختلاف قیمت هم اتفاق میافتد که معمولا دو دلیل دارد. یکی اینکه مردم هنوز با بازار جهانی بهروز نشدهاند و عرضه و تقاضای آنها از قیمت جا مانده است که این موضوع میتواند در پلتفرمهایی با تعداد کاربر بالاتر، بیشتر اتفاق بیوفتاد. دوم اینکه باتوجه به نوسان بالا بازارساز پلتفرم ممکن است جا بماند.
همچنین به گفته احمدنیا، آربیتراژ فرصتی است که حتما کاربران از آن استفاده میکنند. هرچند زیرساخت پلتفرم برای انجام این کار هم اهمیت دارد.
حسن فراهانی، همبنیانگذار و مدیر فنی صرافی تبدیل در این رابطه به پیوست میگوید: در صرافیها بازارگردانی با کد و برنامه انجام میشود و همزمان این فرآیند میتواند از خارج از پلتفرم هم اتفاق بیفتد. به گفته او: اگر بازار پلتفرم کشش کافی داشته باشد، حتی درصورتی که بازارگردان نتواند فاصله قیمتی را پر کند، دیگران اینکار را انجام خواهند داد. اگر قیمتها جا بماند با آربیتراژگیری این فاصله پر میشود و حتی با وجود معاملات تعهدی، برای مثال میتوان در مقصد با قرض گرفتن از صرافی بدون انتقال دارایی راحتتر این کار را انجام داد.
همچنین به گفته فراهانی: کاربر در این بازار با انتظار قیمتی و تحلیل، موقعیت معاملاتی خود را تعریف میکند و اگر قیمت از روند جهانی پیروی نکند، کاربر ناراضی میشود و نشان دهنده نبود قدرت و کشش کافی در پلتفرم است.