کسی بهای رویاپردازیهای استارتآپها را نمیدهد؛ سازمان بورس به میدان بیاید
برخی استارتآپهای بالغ ایرانی خود را Pre-IPO معرفی میکنند و معتقدند دیگر صندوقها و شرکتهای…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۳۱ تیر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱ مرداد ۱۴۰۳
شرکت مخابرات ایران به سهامداران حقیقی خود ۳۵۴ ریال بابت هر سهم، سود میدهد؛ اما سهامداران حقوقی مبلغی دریافت نمیکنند. این تقسیم سود با توجه به ابهام در صورتهای مالی شرکت مخابرات ایران و خودداری از رأی مثبت به این صورتها از سوی نمایندگان سهام دولت و عدالت، بهسختی انجام شد.
به گزارش پیوست، در مجمع عمومی سالانه شرکت مخابرات ایران که امروز (۳۱ تیر) برگزار شد، صورتهای مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ به تصویب رسید؛ اما نمایندگان سهام دولت (۱۹.۷۷ درصد) و سهام عدالت (۱۲.۲۵ درصد) از شرکت در رأیگیری خودداری کردند. وجود ابهام در صورتهای مالی تلفیقی گروه مخابرات علت این رأی ندادن بود.
مجمع سالانه شرکت مخابرات ایران که هر سال با اعتراض بازنشستگان و سهامداران خرد و حواشی متعددی برگزار میشود، امسال به دلیل وجود ابهام در صورتهای مالی تلفیقی و همچنین موضوعات مرتبط به واگذاری سهام مخابرات به همراه اول با حاشیههای بیشتری همراه بود.
روز گذشته مجمع عمومی سالانه شرکت ارتباطات سیار ایران برگزار شد و در گزارش حسابرس آمده بود صورتهای مالی این شرکت به امضای یکی از اعضای هیات مدیره نرسیده است. همچنین یکی دیگر از امضاها پس از تغییر عضو هیات مدیره انجام شده است. در مجمع مخابرات، همین موضوع باعث ایجاد حاشیههای بیشتری شد. به خصوص که سعید مارکلایی عضو پیشین هیات مدیره همراه اول به عنوان نماینده سهام دولت در مجمع حضور یافت.
مجمع مخابرات ایران در ابتدا با حضور ۵۰.۹۶ درصد سهامداران آغاز شد و نمایندگان سهام عدالت و دولت حضور نداشتند و در میانه مجمع به جمع سهامداران اضافه شدند.
در ابتدای مجمع و پیش از آنکه گزارش عملکرد هیات مدیره ارائه شود، ابراهیم محمودزاده رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران و رئیس مجمع چند خبر درباره عملکرد این شرکت ارائه کرد. به گفته او، کار افزایش سرمایه شرکت مخابرات از محل تجدید ارزیابی املاک این شرکت در مراحل پایانی قرار دارد و احتمالاً تا یک ماه آینده مجمع افزایش سرمایه برگزار میشود.
محمودزاده اعلام کرد این شرکت به منظور کاهش هزینهها در سه سال اخیر پنج هزار نفر از پرسنل رسمی و قراردادی خود را با پرداخت مشوق، بازنشسته کرده است.
رئیس هیات مدیره مخابرات همچنین از توجه ویژه این شرکت به فیبر نوری و درآمدزایی از طریق آن اشاره کرد و گفت در سال جاری تنها یکپنجم درآمدهای مخابرات از محل تلفن ثابت خواهد بود.
در ادامه مجمع امروز، مجید سلطانی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران، گزارشی از عملکرد این شرکت در سال مالی گذشته ارائه کرد که بر اساس آن درآمد عملیاتی شرکت مخابرات (شرکت اصلی) در سال گذشته به بیش از ۲۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسیده است که ۳۷ درصد رشد نسبت به سال پیشتر نشان میدهد. او در بخشی از سخنان خود تاکید کرد افزایش تعرفه اینترنت تنها پنج درصد در درآمدهای مخابرات تاثیر داشته است.
به گفته سلطانی، مخابرات در سال گذشته ۴ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان سود به ثبت رسانده است. عمده این سود، ناشی از سهام مخابرات در همراه اول است؛ اما چون در زمان تنظیم صورتهای مالی شرکت مخابرات هنوز مجمع همراه اول برگزار نشده و صورتهای مالی این شرکت به تصویب نرسیده بودند، در گزارش حسابرسی از صورتهای مالی مخابرات، این سود غیرواقعی تلقی شده است. همچنین با توجه به مخالفت یکی از اعضای هیات مدیره همراه اول با صورتهای مالی این شرکت، موضوع سوددهی مخابرات ابهامآمیز شده است.
مدیرعامل مخابرات همچنین توضیحات مفصلی درباره عملکرد این شرکت در توسعه شبکه ارائه داده. به گفته او، در سال گذشته چهار هزار و ۲۹۶ پتابایت دیتا در شبکه مخابرات (بخش ثابت) به مصرف رسیده است که پیک مصرف روزانه ۱۶.۶ پتابایت بوده است. همچنین ۵۴ درصد ترافیک داخلی در شبکه مخابرات رشد کرده است.
مدیرعامل مخابرات از مجمع خواست تنها ۱۰ درصد سود این شرکت را تقسیم کنند.
جدا از مشکلات همیشگی بازنشستگان شرکت مخابرات ایران و شرکت تلفن که هرساله مطرح میشود، در مجمع امسال، صورتهای مالی نیز مورد پرسش قرار گرفت. از سویی گزارش حسابرس در خصوص سود سهامداری مخابرات در همراه اول «مغایر با استانداردهای حسابداری» خوانده و از سوی دیگر بر نادیده گرفته شدن مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی از مخابرات تاکید شد.
در مجمع سالانه مخابرات، سعید مارکلایی نمایند سهام دولت اعلام کرد اگر پیش از شروع مجمع به سالن میرسید، پیشنهاد تعویق دو هفتهای آن را مطرح میکرد؛ اما چون برگزاری مجمع دیر به اطلاع او رسیده، نتوانسته است به موقع در سالن حاضر شود. در پاسخ به این گفته، محمودزاده رئیس مجمع به صورت تلویحی عنوان کرد که نامه تغییر نماینده دولت، روز گذشته به مخابرات ارسال شده است.
مارکلایی همچنین از محمودزاده خواست با ایجاد یک کمیته مستقل، ابهامات صورتهای مالی همراه اول را بررسی و نتیجه را به اطلاع عموم سهامداران برساند. این پیشنهاد با موافقت رئیس مجمع همراه شد؛ اما در نهایت نمایندگان سهام عدالت و دولت از رای دادن به صورتهای مالی شرکت مخابرات ایران خودداری کردند.
در هنگام تقسیم سود نیز نماینده سازمان بورس از سهامداران خواست موضوع مطالب را مورد توجه قرار دهند؛ اما نماینده شرکت توسعه اعتماد مبین به عنوان سهامدار عمده مخابرات ایران اعلام کرد با توجه به خودداری در تقسیم سود در سالهای اخیر، سهام مخابرات در بازار سرمایه با کاهش روبرو شده است. او پیشنهاد داد ۸۰ درصد سود مخابرات میان سهامداران تقسیم شود.
در مقابل، نمایندگان سهام دولت و عدالت در مجمع پیشنهاد کردند سود موجود به منظور پرداخت مطالبات و توسعه فیبر نوری در شرکت باقی بماند. در نهایت آنچه به تصویب رسید این بود که ۸۰ درصد سود تقسیم شود؛ اما تنها به سهامداران حقیقی پرداخت شود و بقیه برای پرداخت مطالبات به مصرف برسد. بدین ترتیب مخابرات به هر سهم خود ۳۵۴ ریال سود داد.