گزارش آذر ماه شاپرک: تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر کاهش یافت
تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر ماه نسبت به آبان ماه گذشته ۲.۸ درصد کاهش…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
بیشترین تعداد کارتخوانها در سه استان کشور متمرکز شده است. تهران، خراسان رضوی و فارس بیشترین تعداد کارتخوانها را به خود اختصاص دادهاند تقریبا همین نسبت در ابزار پذیرش اینترنتی نیز حفظ شده است. تجمع کارتخوانها در استانها میتواند نشاندهنده تجمع نقدینگی و پول در آن استانها و در نهایت فعالیتهای بیشتر اقتصادی باشد.
به گزارش پیوست، استانهای تهران خراسان رضوی، فارس، اصفهان و خوزستان طبق گزارش شاپرک به ترتیب بیشترین تعداد کارتخوان فروشگاهی فعال را دارا هستند و خراسان رضوی بیشترین افزایش در تعداد کارتخوان فروشگاهی فعال با ۳ هزار و ۱۹۴ کارتخوان را تجربه کرده است. همچنین در تهران تعداد کارتخوان فروشگاهی نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است.
در نقشه زیر پراکندگی میزان تعداد کارتخوانها در استانهای مختلف مشخص است. رنگهای مختلف این نقشه هر چند روی تعداد کارتخوانها متمرکز است اما میتوان به از آن به میزان گردش پول در بین مردم نیز رسید. از سوی دیگر مشخص میشود که استانهای کمتر توسعه یافته تعداد کمتری از دستگاههای کارتخوان در آنجا رواج دارد و بیشتر مردم از پول نقد استفاده میکنند. همین نقشه میتواند نشاندهنده شکاف دیجیتالی در استانهای مختلف کشور باشد. چرا که توسعه یافتگی اینترنتی در کشور در نهایت میتواند میزان استفاده از پرداختهای اینترنتی را نیز در این استانها افزایش دهد.
این نقشه به صورت کامل با سرانه ابزارهای پذیرش اینترنتی نیز هماهنگ است. طبق گزارش منتشر شده از سوی شاپرک تهران بیشتر ابزار پذیرش اینترنتی و ایلام کمترین آن را داراست.
به گزارش پیوست، مبلغ تراکنشهای انجام شده در شبکه پرداختی کشور در فروردین ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه اسفند ماه ۴۱۶ همت کاهش یافت.کاهش ۴۱۶ همتی مبلغ تراکنشها در فروردین ماه بیش از میزان افزایشی است که مبلغ تراکنشها در اسفندماه تجربه کردند. در اسفندماه گذشته مبلغ تراکنشها ۲۸۹ همت افزایش یافت اما در فروردین ماه امسال ۴۱۶ همت کاهش یافت.
کاهش مبلغ تراکنشها در تعداد تراکنشها نیز خود را نشان میدهد بهگونهای که تعداد تراکنشهای پرداختی ۳۸۵ میلیون تراکنش از اسفندماه که اوج پرداختهای سال است کمتر شده است این در حالی است که در اسفندماه تعداد تراکنشها فقط ۲۷۹ میلیون تراکنش نسبت به ماه قبل از آن افزایش یافته بود و در مجموع تعداد تراکنشهای انجام شده در فروردین ماه از تعداد کل تراکنشهای انجام شده در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ کمتر بوده است.
طبق گزارش فروردین ماه که از سوی شاپرک منتشر شده است تعداد کل تراکنشهای فروردین ماه به بیش از ۳ میلیارد و ۹۱۸ میلیون تراکنش به ارزش بیش از ۹۷۲ هزار و ۸۵۳ میلیارد تومان انجام شده است که تعداد آنها نسبت به اسفندماه ۸.۹۴ درصد کاهش و نسبت به ارزش ۲۹.۹۷ درصد کاهش یافته است.
البته طی یک سال گذشته نسبت به فروردین ماه سال ۱۴۰۲ از نظر تعداد ۶.۰۷ درصد و از نظر ارزش ۱۸.۴۸ درصد رشد کرده است. رشد تعداد تراکنشها طی یک سال تقریبا طبیعی است با توجه به میزان افزایش جمعیت و تورم ارزش و تعداد تراکنشها قاعدتا باید افزایش یابد. با این وجود ارزش حقیقی تراکنشها نسبت به فروردین ماه ۱۴۰۲ تقریبا ۹.۴۹ درصد کاهش یافته است. در اصل هر چند ارزش اسمی تراکنشها بیش از ۱۸ درصد افزایش یافته است اما ارزش حقیقی تراکنشها که با احتساب کسر از تورم کاهش یافته است.
سهم پرداختهای اینترنتی با وجود اینکه سالهاست توسعه آن در دستور کار قرار دارد اما هنوز به ۱۰ درصد نرسیده است. طبق آخرین آمار شاپرک سهم درگاههای پرداخت. اینترنتی از تعداد تراکنشهای انجام شده روی شبکه شاپرک ۵.۹۴ درصد بوده است سهم کارتخوان فروشگاهی ۹۱.۵۳ درصد است. طی سالهای گذشته همچنان سهم کارتخوان فروشگاهی بهجز بازههای خیلی کوتاه بیش از ۹۰ درصد از سهم از بازار تراکنشها را به خود اختصاص میدهد.
متوسط تراکنش هر ابزار پذیرش شاپرکی در فروردین ماه ۱۴۰۳ تقریبا ۳۳۳ تراکنش بوده است که این تعداد نسبت به مقدار مشابه در ماه گذشته ۹.۰۵ درصد کاهش یافته است. در فروردین ماه متوسط تعداد تراکنشهای اینترنتی با کاهش ۱۲.۳۴ درصدی مواجه بود و از ۲۲۶ تراکنش در اسفندماه ۱۴۰۲ به ۱۹۸ تراکنش در فروردین ماه ۱۴۰۳ رسید. متوسط تعداد تراکنش هر ابزار کارتخوان فروشگاهی نیز با ۳۳.۸۷ واحد کاهش نسبت به اسفندماه ۱۴۰۲ به ۳۳۹ عدد در فروردین ماه رسید.
با وجود کاهش سهم پرداختهای اینترنتی مقایسه تراکنشهای انجام شده در فروردین ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نشان میدهد که در نهایت تعداد تراکنشهای اینترنتی افزایش یافته است اما این میزان افزایش آنقدر ناچیز است که چندان به چشم نمیآید.
هر چند که به صورت مرتب اعلام میشود که مقایسه تعدادی تراکنشهای انجام شده از طریق شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت نشاندهنده بازار رقابتی آنها نیست اما طبق گزارش شاپرک پرداخت الکترونیک سامان، به پرداخت ملت و تجارت الکترونیک پارسیان شرکتهایی هستند که بیشترین تعداد تراکنشهای بازار خدمات پرداخت را به خود اختصاص دادهاند.
پرداخت الکترونیک سامان ۲۱.۵ درصد بازار را در اختیار گرفته است. همچنین تراکنشهای اینترنتی پرداخت الکترونیک سامان نیز در فروردین ماه در مقایسه با اسفند ماه ۱۰.۸۳ درصد افزایش را نشان میدهد.
متن کامل گزارش شاپرک- فروردین ماه ۱۴۰۳