فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۷ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
مهرداد ملک محمدی مدیرعامل تاپین معتقد است قیمت پایین خدمات شرکت ملی پست، کار را برای بخش خصوصی حوزه لجستیک سخت کرده است و بخش خصوصی نمی تواند با یک شرکت دولتی و قیمت دستوری آن رقابت کند.
به گزارش پیوست، مهرداد ملک محمدی مدیرعامل تاپین در رابطه با اوج فعالیت شرکتهای لجستیک در روزهای پایانی سال و آماری از شرکتهای لجستیکی و سرانه پستی میگوید: میانگین ارسال مرسوله در شرکت ملی پست روزانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار مرسوله است که این عدد در روزهای پیک در شرکت ملی پست به یک میلیون کالا هم میرسد. البته این عدد در بخش خصوصی در تیپاکس حدودا روزی ۱۰۰ هزار مرسوله است.
ملک محمدی در زمینه اینکه از این میزان، چند درصد ارسال مرسولهها به پست خصوصی تعلق دارد بیشتر توضیح میدهد: بخشی از آمارها مربوط به شرکتهای باربری غیررسمی است که در این بخش آمار دقیقی وجود ندارد. اما طبق گزارش شرکت ملی پست ۵ تا ۱۰ درصد بازار دست شرکتهای رسمی است. که از این حجم پنج درصدی ۸۰ درصد در اختیار شرکت ملی پست است. در واقع تقریبا نود درصد بازار سیستماتیک نیست که بتوان آن را پیگیری و دنبال کرد و آمار دقیقی از جابهجاییهای مرسولهها در بازارهای سنتی باربری وجود ندارد.
ملک محمدی همچنین در زمینه اینکه چرا پست خصوصی هنوز نتوانسته سهم بیشتری از بازار بگیرد هم توضیح میدهد: ساختار قیمتگذاری دستوری در پست رقابت را ناممکن کرده است.خصوصیها نمیتوانند با نرخنامه دستوری دولتیها رقابت کنند و نمیتوانند سهم رشد بیشتری بگیرند. در واقع هیچ شرکتی نمیتواند با شرکت دولتی پست که سالانه هزار میلیارد تومان ضرر میدهد رقابت کند.
او همچنین در زمینه نحوه کار تاپین هم میافزاید: تاپین در واقع پیشخوان مجازی پست است. هر شرکتی که کار اجرایی(اپریشن) انجام میدهد نیاز به قسمت هایتک دارد. هایتکها باید نیازهای کسب و کارها را بشناسند. در واقع ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار کسب و کار آنلاین در کشور وجود دارد که به بستر IT و سرویس لجستیک نیاز دارند. ما در تاپین بدون اینکه باعث افزایش قیمت کسب و کارها شویم در کارهای لجستیک به کسب و کارها سرویس میدهیم. برای مثال به جای اینکه یک مدیر فروشگاه آنلاین بخواهد با پنج شرکت قرارداد ببندد، میتواند تجمیع شده خدمات پستی را از ما دریافت کند و از این طریق تسهیلگری میکنیم.
اما به باور ملک محمدی بخش زیادی از بازار لجستیک هنوز شفاف نشده است و بالای ۷۰ درصد بازار آفلاین است و ساختار سنتی دارد. او در این باره تشریح میکند: در یکی دو سال آینده اتفاقات خوبی در این حوزه شکل میگیرد و امور تکنولوژیمحورتر میشود.اما در حال حاضر همچنان عمده بازار سنتی است.
او همچنین در زمینه انحصار پست و چالشهای شرکت ملی پست توضیح میدهد: ضریب توزیع موفق پست ۹۹.۹۲ درصد است و این آمار خوب و قابل توجهی است. اما به دلیل اینکه حجم ترافیک به شدت بالاست اگر یک صدم درصد هم با اشکال مواجه شود عدد کلانی میشود. تصور کنید روی یک میلیون مرسوله یک صدم درشد میشود ۴هزار بسته. اما در حقیقت مشکل شبکه پستی این است که در فرایند دریافت غرامت، شفافیت وجود ندارد. اگر در پست مرسولهای به مشکل بربخورد کسی گردن نمیگیرد و بروکراسی پیچیدهای دارد.هر مرسوله شرکت پستی یک بیمه عمومی دارد و بسیاری از کاربران این موضوع را نمیدانند. اما فرآیند دریافت خسارت سخت و پیچیده است. شرکتهای حمل، پول غرامت را از بیمهها دریافت نمیکنند بلکه از کسی که اینکار را کرده دریافت میکنند و به همین خاطر همکاران پست در این مسیر مماشات میکنند تا همکارشان به مشکلی برنخورد .
او همچنین در زمینه تعرفههای پست ادامه میدهد: نرخ پست یک بسته یک کیلویی از تهران به زاهدان ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان است. به هر شکل که حساب شود این قیمت به شدت پایین است و حتی در حجم کلان هم این رقم توجیه اقتصادی ندارد. تا همین جا هم از قیمتهای پست هم خود پست و هم خصوصیها لطمه خوردهاند.
مدیرعامل تاپین همچنین در زمینه همکاری با سرویس ریلی هم تشریح میافزاید:سرویس تکنولوژی محور حمل و نقل برای خردهبار مد نظر ما بود. این همکاری با راهآهن از سال ۹۵ شروع شد. سرویس تکمیلی «در به در» با قطاربار را هم ایجاد کردهایم.
ملک محمدی درباره ارسال مرسولههای بالای ۳۰ کیلو هم میگوید: این بارها به عنوان بار انبوه و سنگین به شمار میرود و شرکت ملی پست به هیچ عنوان زیرساخت پیشرفته آن را ندارد. باربری یکبار تخلیه میکند چندبار بارگیری نمیکنند درصورتی که بارها در پست چندبار بارگیری میشوند به همین دلیل این زیرساخت در پست وجود ندارد.
ملک محمدی همچنین درباره توسعه در بازار آنلاین توضیح میدهد: این بازار به شدت جای توسعه دارد و لجستیک یکی از جذابترین بخشهای این بازار است و هنوز هوشمند نشده است.شاید در واقع نیم درصد این بازار آنلاین شده باشد، بازاری که به شدت پرترافیک و پردرآمد است.
طبق گفته ملک محمدی لجستیک یکی از حلقههای مهم تجارت الکترونیکی و در واقع کلیدیترین بخش تجارت الکترونیکی است. او در این باره توضیح میدهد: هر تغییر در لجستیک روی تجارت الکترونیکی تاثیر میگذارد. لجستیک کلیدیترین حلقه تجارت الکترونیکی است و در جهان هم اگر نگاه کنید لجستیکیها جزو ۱۰ شرکت اول هستند. اگر در این باره درست عمل کنیم میتوانیم بازار را توسعه دهیم و برعکس آن هم ممکن است.اشتباه در عملکرد کاربران را از خرید آنلاین و استفاده از لجستیک آنلاین زده میکند. اما در نهایت این بازار نیاز به سرمایهگذاری سنگین دارد و بازاری پرریسک و هزینه بر است. با این قیمتها در پست در به سادگی سرمایه فعالان خصوصی این حوزه برنمیگردد و خود پست هم امکان توسعه زیرساختها را پیدا نمیکند، همین عوامل کار در این مسیر را پیچیدهتر میکنند.