رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۷ بهمن ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
درگاههای پرداخت از طریق کریپتو جای خود را روی پلتفرمها باز کرده است و در این مرحله بیشتر پلتفرمهایی از این مدل درگاهها استفاده میکنند که داعیهدار جذب توریست و مخاطب خارجی هستند. پلتفرمهای گردشگری، فروشبلیت و همچنین برخی از بیمارستانها امکان پرداخت از طریق کریپتو را برای کاربران خود فراهم کردهاند این در حالی است که هنوز رگولاتور روی خوش به این مدل پرداخت نشان نداده است و خط قرمز خود را پرداخت از طریق کریپتو اعلام میکند.
به گزارش پیوست، پلتفرمهای حوزه گردشگری مانند فلایتیو، هومسا یا شب در کنار هتلها یا ارائه دهندگان خدمات و کالاهای پزشکی تنها بخشی از پذیرندگاه دیجیتالی رمزارزها هستند. امروزه درگاههای پرداخت کریپتویی هم توسعه داده شدهاند و کسبوکارها میتوانند به راحتی پیادهسازی فرآیند پذیرش رمزارزها را انجام دهند. البته در بخش فیزیکی بازار، موضوع کمی متفاوت است. هرچند صحبتهای غیر رسمی از ورود رمزارزها به معاملات مختلف خبر میدهند، اما هر چند وقت یکبار اخباری مانند فروش لاستیک دولتی با رمزارز یا معاملات خودرو و ملک هم منتشر میشود.
در نبود بازیگران بینالملی، روشهای پرداخت در ایران تنها به بانکها محدود شده و به تازگی امکان پرداخت اعتباری و اقساطی در پلتفرمها ممکن شده است. اما رمزارزها که امکان تراکنشهای بینالمللی را فراهم میکنند و در بین کاربران داخلی جای خود را باز کردهاند نیز به لیست روشهای پرداخت برخی پلتفرمها اضافه شده است. این درحالی است، پرداخت از طریق کریپتو مورد تایید بانک مرکزی نیست و بارها اعلام کرده است که پرداخت از طریق کریپتو ممنوع است و تنها روشهای پرداختی امکان ارائه را دارند که از بانک مرکزی مجوز دریافت کرده باشند.
به گفته کاوه مشتاق، مدیرعامل انجمن بلاکچین: بانک مرکزی معاملاتی که با استفاده از ریال انجام نمیشود را غیرقانونی میداند. با این حال برخی از نظر قضات و به صورت حقوقی معاملاتی مانند تهاتر وجود دارد که به واسطه آن معامله با دیگر روشها پذیرفته میشود. به همین دلیل این نوع معاملات در قسمت خاکستری قانونی قرار میگیرد.
البته او معتقد است، استفاده از این روش پرداخت گسترده نیست و به صورت محدود استفاده میشود. هماکنون تعداد محدودی از کسب و کارها از جمله «بیتراه» درگاه پرداخت کریپتویی به برخی از کسب و کارها ارائه میدهند، آنان امکان انتقال وجه از طریق کریپتو به وسیله یکی از صرافیهای رمزارزی را برای کسب و کارها فراهم میکنند.
حوزه گردشگری هم یکی دیگر از بخشهایی است که پذیرش رمزارزها را آغاز کرده و در میان روشهای پرداخت پلتفرمهای تهیه بلیط مانند فلایتیو یا اجاره اقامتگاه مانند شب یا هومسا، امکان پرداخت هزینه با رمزارز فراهم شده است.
در میان این پلتفرمها، فلایتیو با استفاده از واسطه و درگاه پرداخت رمزارزی این روش را اضافه کرده است. به گفته امیر حسنزاده، مدیر بازاریابی فلایتیو، محدودیتهای پرداخت ریالی برای کاربران خارج از ایران، نیاز به وجود این روش پرداخت بوده است و فلایتو از ابتدای پاییز ۱۴۰۱ با استفاده از راهکار درگاه پرداخت بیتراه، این روش را اضافه کرده است.
استفاده از درگاههای پرداخت به این معنی است که پلتفرم مستقیما پذیرنده رمزارز نیست و با توجه به ارائه دهنده درگاه پرداخت رمزارزی، تسویه با کسبوکار میتواند در شکل ریالی یا رمزارزی باشد.
اجازه اقامتگاه هم با استفاده از رمزارزها در دو پلتفرم هومسا و شب ممکن است. در این میان هومسا از درگاه پرداخت کریپتویی استفاده میکند.
البته استفاده از واسطهای مانند درگاه پرداخت انتخاب همه نیست و پلتفرم شب با پذیرش مستقیم رمزارز، تنها گزینه پرداخت با تتر روی شبکههای ترون و اتریوم را دارد. طاها رضوی، مدیرعامل شب به پیوست گفت: شب پرداخت با کریپتوکارنسی را برای استفاده مشتریان غیرایرانی یا افرادی که درآمد کریپتویی دارند، اضافه کرده است.
از مزایای وجود روشهای پرداخت متنوع، میتوان به بهبود تجربه خرید کاربر اشاره کرد. اما استفاده از این روش چالشهایی هم دارد. حسنزاده، مدیر بازاریابی فلایتیو، با اشاره به ارتقا تجربه کاربر در فرآیند خرید گفت: باتوجه به اینکه مسئله در مورد کریپتو است، چالش اعتماد وجود دارد. با این حال سعی کردهایم در چند مرحله، تجربه خرید کاربر را ارتقا دهیم و به نقطه خوبی رسیدهایم. در حال حاضر عدد خوبی هم به صورت ماهانه روی این درگاه ثبت میشود و سعی داریم روشهای پرداخت بیشتری را اضافه کنیم.
همچنین به گفته رضوی: در ابتدا نبود درگاه مناسب و آگاهی کم جامعه از پتانسیلهای واقعی پرداختهای غیرمتمرکز، از چالشهای اصلی شب در این مسیر بود. اما باوجود این چالشها، درصد کاربرانی که از ارزدیجیتال برای رزرو استفاده میکنند، به درصدی از مشتریان که گزینه (کارت به کارت) را انتخاب میکنند نزدیک شده و روند افزیشی دارد.