گزارش فصلی رگولاتوری منتشر شد؛ آمار پوشش فیبر نوری به روز نشد
جدیدترین گزارش فصل رگولاتوری از شاخصهای ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور که مربوط به پایان…
۲۷ آبان ۱۴۰۳
۸ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
مدیران اپراتورهای همراه میگویند پول کافی برای سرمایهگذاری در 5G را در اختیار ندارند و چاره رفع این مشکل، افزایش تعرفه اینترنت همراه است. به گفته معاون برنامهریزی وزارت ارتباطات، وزیر ارتباطات نیز همنظر با آنهاست.
به گزارش پیوست، مدیران وزارت ارتباطات و سه اپراتور همراه کشور در پنلی در همایش IRAN 5G به بررسی چالشهای پیش روی نسل پنجم ارتباطات در ایران پرداختند.
علیاصغر انصاری، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این نشست گفت: چند سال پیش پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، نقشه راه 5G را نوشت ولی استفاده نشد زیرا وزارت ارتباطات قائل به نقشه راه نبود و به عنوان یک کار سفارشی این کار را میکرد. عموماً اپراتورها به واسطه پروانه، برنامه تجاری داشتند اما حاکمیت و رگولاتوری نتوانست آن را به اپراتورها ارجاع دهد. این فاصله در سالهای گذشته وجود داشت.
او از تدوین دو سند «ظرفیت» و «شاخصهای کیفی» در مورد 5G خبر داد.
انصاری همچنین گفت: دغدغه اپراتورها در مورد تعرفه درست است. آقای دکتر زارعپور معتقدند با تعرفههای فعلی نمیتوان 5G را توسعه داد. با تعرفه و محتواهای فعلی 5G توجیه ندارد مگر اینکه تقاضا را تحریک کنیم. برای حل مشکلات این بخش کارگروه توسعه 5G باید به صورت ضربتی تشکیل شود.
به باور وی باید باب رگولاتوری نوینی در این بخش باز شود و برای سنجش 5G باید علاوه بر سرعت و پوشش، نفوذ 5G در صنایع را نیز بسنجیم.
انصاری همچنین از کار روی افتتاح سامانهای خبر داد که از طریق آن امکان رصد آمارهای واردات و تولید داخل دستگاههای الکترونیکی فراهم میشود.
وحید شاهمنصوری، مدیر مرکز تحقیق و توسعه همراه اول نیز در این پنل گفت: حمایت در صنعت مخابرات باید طولانیمدت و منسجم باشد. ما اگر میخواهیم 5G را راه بیندازیم باید برنامهای چهار پنج ساله داشته باشیم تا مدل کسبوکار این حوزه مشخص شود. همین روند پیش برود صنعت مخابرات ما پنج سال بعد مثل صنعت برق امروز است که شرکت برق باید از مردم خواهش کند برای تابستان کمتر برق مصرف کنند.
او ادامه داد: پیچیدگی این تکنولوژی باعث شده است بسیار گران شود و سه چهار برابر 4G هزینه بر دارد. دلیل این پیچیدگی پاسخ به نیازهایی است که 4G نمیتوانست به آنها پاسخ دهد.
به باور وی اگر به دنبال خودروهای متصل (connected cars) هستیم نیاز به حداقل ۲ هزار سایت 5G همراه اول فقط در تهران هستیم. شاهمنصوری پیشنهاد کرد تا زمانی که اپراتورها نتوانند در نسل پنجم سرمایهگذاری کنند به نیازهایمان در قالب 4G پاسخ دهیم.
حسن بولوردی، معاون فنی ایرانسل به عنوان نماینده این اپراتور شرایط توسعه 5G را مناسب ندانست و گفت: توسعه شبکه نیاز به زیرساخت فنی، فرکانس و تقاضای مصرفکننده دارد. تقریبا در هر سه بعد گیر کردهایم و آنطور که باید جلو نمیروند.
او از ثابت ماندن تعرفه اینترنت انتقاد کرد و گفت: دیگر وقتش رسیدن بعد از چند سال وعده دادن رگولاتور، این اتفاق بیفتد. اختلاف بین اینترنت ثابت و سیار باید به شکل معناداری زیاد شود. وجود نداشتن این اختلاف مانع دیگری برای ماست.
بولوردی در مورد مشکلات فرکانس 5G نیز توضیح داد: برای نسل پنجم ارتباطات ۱۰۰ مگاهرتز فرکانس میخواهیم. سه چهار سالی است رگولاتور درگیر واگذاری این فرکانس است. برای ۱۰۰ مگاهرتز فرکانس ۳ هزار میلیارد تومان در همین ابتدای کار گران است زیرا ما ۳۰ درصد حقالسهم و ۲۰ درصد درآمد را مالیات میدهیم.
معاون فنی ایرانسل قفل بودن قابلیت 5G از سوی تولیدکننده را یکی دیگر از مشکلات خواند و پیشنهاد کرد سازمان تنظیم مقررات و وزارت صمت محدودیتهایی روی واردات این گوشیها اعمال کنند تا اهرمی برای فشار بر تولیدکنندگان برای فعال 5G باشد.
احمدرضا آقایی، مدیرکل طراحی و بهینهسازی شبکه معاونت فنی و مهندسی رایتل نیز در این پنل درخواست کرد باند فرکانسی به شکل برابر به اپراتورها واگذار شود و گفت: اگر رایتل در حوزههایی عقب است به دلیل حمایتهایی است که صورت نگرفته، مثل محدودیتهای تماس تصویری. کمتر از ۱۰۰ مگاهرتز پهنای فرکانسی برای 5G هیچ توضیحی ندارد. باید این باند فرکانسی را بین سه اپراتوری را تقسیم کنیم.
عظیم فرد، مدیرکل دفتر نظارت بر طیف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به وی گفت: وقتی فرکانس را واگذار میکنیم اپراتور باید روی آن شبکهسازی کند و اگر خالی بماند بقیه استفاده میکنند. نمیشود به سه اپراتور ۱۰۰ مگاهرتز واگذار کرد و باید با رقابت بین این سه به دو تای آنها ۱۰۰ مگاهرتز واگذار شود.
معاون فنی رایتل در ادامه گفت: شرکت رایتل ارتباط خوبی با صنایع دارد و در حوزههای نفت و گاز و فولاد مذاکرات خود را برای توسعه فناوریهای مبتنی بر 5G شروع کرده است اما توجیهپذیری آن برای صنایع سخت است. باید همبندی بین تکنولوژی موبایل و وندور هماهنگ شود. در غیر این صورت ایجاد شبکه 5G با نقص و ایراد دست کم در حوزه صنایع موفق نخواهد شد.