skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

ترویج علم، شاه‌کلید توسعه است

یگانه کربلایی نویسنده میهمان

۵ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

رئیس انجمن ترویج علم ایران با بیان این که در دنیای تخصصی شده امروز ترویج علم ضرورت و محور توسعه کشورهاست گفت: شاه‌کلید توسعه، ترویج علم است و می‌تواند کشورها را از بحران‌های مختلف نجات دهد.

به گزارش پیوست، اکرم قدیمی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی در بیست‌وسومین دوره اهدای جوایز ترویج علم که عصر امروز برگزار شد با اشاره به استمرار اهدای جوایز ترویج علم به مدت ۲۳ سال ابراز امیدواری کرد که این مسیر با حمایت دوستداران خرد و دانایی هر سال رونق بیشتری بگیرد.

رئیس انجمن ترویج علم ایران با بیان این که تلاش‌های انجمن ترویج علم نشانه یادآوری مکرر در خصوص اهمیت این موضوع است گفت: نمی‌توان بدون نگرش علمی به چالش‌هایی فائق آمد که راهکار آنها علمی است.

قدیمی در پایان سخنان خود از رونمایی از سایت جدید انجمن ترویج علم ایران خبر داد و اعلام کرد قرار است بوستانی در منطقه ۲۲ تهران به نام ترویج علم نامگذاری و برای هر برنده جایزه ترویج علم درختی به رسم یادبود کاشته شود.

نابودی علم در قشقرق ایدئولوژی

در بخش دیگری از این مراسم، مقصود فراستخواه، عضو هیات علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی درباره فضائل علم گفت: علم درک ما را از جهان بهبود می‌بخشد. نظریه بیگ‌بنگ ممکن است یک سنت به تولید ناخالص ملی اضافه نکند و شاید هیچ مدیر دولتی نتواند یک خلاصه اجرایی از آن تهیه کند، اما به عنوان یک نظریه در علوم پایه درک ما را از جهانی که در آن زندگی می‌کنیم توسعه می‌دهد. این فضیلت علم است. علم فقط ارزش‌‌های کالایی ندارد. خیر عمومی از علم به دست می‌آید.

این جامعه‌شناس با اشاره به این که علم ابتدا بر خود فرد دانشمند تاثیر می‌گذارد گفت: علم به ما دقت می‌دهد. علم یک معرفت پاکیزه، بین‌الاذهانی و حساس به شواهد است. علم به ما کمک می‌کند پرسش‌افکنی‌های بزرگی از دنیا کنیم. هر چه پرسش‌های ما بهتر باشد، پاسخ‌های بهتری دریافت می‌کنیم. باید از عالم پرسش‌های دقیقی کنیم و این کار علم است. گاهی پاسخ‌ها تاریخ‌ساز و افق‌گشا است.

فراستخواه با بیان این که علم، عزت‌نفس را افزایش می‌دهد گفت: نتیجه مطالعه میدانی من حدود هشت سال پیش نشان می‌داد کسانی که بیشتر تجربه‌های علمی داشتند، عزت‌نفس بیشتری در زندگی حرفه‌‌ای، شخصی، سازمانی و اجتماعی داشتند. علم صور خیال ما را افزایش می‌دهد فرضیه‌سازی از صور خیال نشات می‌گیرد. علم بیشتر به جامعه رفاه داده است تا محنت هر چند که از علم مشکلاتی هم به وجود آمده اما علم کوشیده محنت‌ها را تقلیل دهد.

به گفته او در سیستم‌های جامعه ما ایدئولوژی جای علم را گرفته است.

فراستخواه معتقد است اگر سیاست‌گذاری‌های ما با علم اقتصاد، زمین‌شناسی، جامعه شناسی، روانشناسی، هنر و سایر تحقیقات علمی که در دنیا وجود دارد پیش می‌رفت و براساس آن‌ها کشور را اداره می‌کردیم وضعیت ما بهتر بود اما در قشقرق ایدئولوژی، علم را نابود کرده‌ایم.

عضو هیئت علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی با بیان این که علم مصون از آسیب نیست، افزود: تکنولوژی‌های مخرب از علم نشات می‌گیرد اما علم مصونیت‌های درونی و خودتنظیمی دارد. علم نیازی به اداره حاکمان ندارد. منشورهای اخلاقی تهیه شده در نهادهای علمی مصداق خودتنظیم‌گری علم است.مشکل در ایران این است که ساختارهایی با دوام علمی کم داشته‌ایم. ما به ابوریحان بیرونی چشم دوخته‌ایم به آسمان چشم دوخته‌ایم حال آن که زمین ما اهریمنی است. ما دانشمند زیاد اما نهاد علمی کم داشته‌ایم.
برندگان بیست‌وسومین دوره جوایز ترویج علم به شرح زیر است:
زهرا گویا، سیما قاسمی، حسن نمکدوست، احسان مهرجو، عادل سالاری، جمیله سادات میرهادی، مرضیه دهقانی فیروزآبادی، فرزانه اخوت، سمیه زارعی، کیهان ایمانی، پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران، صندوق نوآوری و شکوفایی، انجمن علمی دانشجویی بین‌رشته‌ای ترویج علم دانشگاه تهران

https://pvst.ir/e90

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو