skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

صندوق نوآوری امسال ۳۱۸۸ میلیارد تومان قرارداد پرداخت تسهیلات بست

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۲ بهمن ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۳ بهمن ۱۴۰۱

گزارش‌های صندوق نوآوری و شکوفایی تا پایان آذر ۱۴۰۱ نشان می‌دهد این صندوق طی ۹ماهه ابتدایی امسال مبلغ ۳ هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان تسهیلات در قالب قرارداد به شرکت‌های دانش‌بنیان پرداخت کرده است.

به گزارش پیوست، داده‌های صندوق نشان می‌دهد طی چهار سال اخیر، ۳۲ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان انواع خدمات و تسهیلات به این شرکت‌ها پرداخت شده است.

تسهیلات ارائه‌شده صندوق در قالب قرارداد طی سال‌های ۹۳ تا ۱۴۰۱

همچنین در سال ۱۴۰۱ مبلغ دو هزار و ۶۰۷ میلیارد تومان ضمانت‌نامه از طریق بانک‌های عامل صادر شده است. شرکت‌های دانش‌بنیان طی چهار سال اخیر توانسته‌اند بیش از ۴۸ هزار میلیارد تومان قرارداد با دستگاه‌های اجرایی و کارفرمایان دولتی منعقد کنند.

رویکرد هم‌سرمایه‌گذاری

طبق گزارش صندوق، این نهاد با بازنگری در مدل سرمایه‌گذاری مستقیم تلاش کرده است روش‌هایی مانند هم‌سرمایه‌گذاری، توسعه نهادهای تخصصی و تسهیل انتشار صکوک نوآوری را به کار گیرد. با این رویکرد در سال جاری دو هزار و ۷۲۷ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شده که از این مبلغ تنها ۱۶ درصد آن معادل ۴۴۵ میلیارد تومان، تعهد نقدی صندوق بوده و مابقی یعنی دو هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان از منابعی بوده که از سایرین جذب شده است.

میزان سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم صندوق طی سال‌های ۹۴ تا ۱۴۰۱

صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین در گزارش خود اعلام کرده است پیش از حضورش در بازار سرمایه، ۱۱ صندوق جسورانه و خصوصی با سرمایه هزار و ۳۵۵ میلیارد تومان فعالیت می‌کردند که با مشارکت صندوق نوآوری در تاسیس این صندوق‌ها، سرمایه در اختیار آنها به پنج هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین در تاسیس ۱۶ صندوق جسورانه و خصوصی به اندازه اسمی دو هزار و ۸۲۲ میلیارد تومان مشارکت کرده و ۵۲۶ میلیارد تومان نقدینگی در آنها تزریق کرده است. صندوق همچنین به سرمایه‌گذاری در شتاب‌دهنده‌های دانش‌بنیان اقدام کرده است. سیاوش ملکی‌فر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، در این باره به پیوست می‌گوید: «این برنامه از ابتدای ۱۴۰۰ با دو سه شتاب‌دهنده به صورت پایلوت شروع شد و شاید برای لمس نتایج آن کمی زود باشد اما تعداد این شتاب‌دهنده‌ها در حال افزایش است. ما شتاب‌دهنده‌ها را ماشین خلق استارت‌آپ می‌دانیم.»

سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی
سهم صندوق نوآوری و شکوفایی در صندوق‌های جسورانه و خصوصی

طبق این رویکرد، صندوق با حداکثر اعتبار چهار میلیارد تومان و سقف ۵۰۰ میلیون تومان در هر استارت‌آپ سرمایه‌گذاری می‌کند. به ازای هر یک واحد سرمایه‌گداری شتاب‌دهنده در یک استارت‌آپ، صندوق دو واحد سرمایه می‌آورد. تاکنون مبلبغ این سرمایه‌گذاری‌ها به ۹۱ میلیارد تومان در قالب ۲۷ شتاب‌دهنده رسیده است.

علاوه بر این، صندوق در حوزه تامین مالی جمعی نیز ریسک موجود را پوشش می‌دهد و بازگشت اصل سرمایه مردم را تا سقف ۸۰ درصد تضمین می‌کند.

این نهاد همکار معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری همچنین با هدف کمک با توسعه بازار و کسب‌وکار شرکت‌های دانش‌بنیان بخشی از هزینه خدمات تجاری‌سازی شرکت‌ها در قالب پرداخت‌های بلاعوض تقبل می‌کند. حمایت‌های بلاعوض صندوق در سال ۱۴۰۱ برای ۵۳۹۰ شرکت و به مبلغ ۳۶.۷ میلیارد تومان انجام شده است.

جریان دادن به سرمایه سایر منابع

به باور معاون توسعه صندوق، وظیفه این مجموعه تنها در پرداخت‌های بلاعوض و تسهیلات خلاصه نمی‌شود. ملکی‌فر در این خصوص می‌گوید: «ما باید کاری کنیم به اکوسیستم جهت دهیم و دیگران را ترغیب کنیم این منابع را بیاورند. وظیفه دولت این نیست که تمام بار اکوسیستم را به دوش بکشد و باید محرک باشد.»

او ادامه می‌دهد: «یکی از رسالت‌های معاونت علمی این است که پول‌های دیگران را جذاب کند. سیلیکون‌ولی با پول‌های دولت آمریکا رشد نکرده است. اگر ما پول‌مان را مستقیم به استارت‌آپ‌ها می‌بردیم معاونان‌مان در هیات مدیره آنها حضور پیدا می‌کردند اما به دنبال چنین دخالت‌‌هایی در استارت‌آ‌پ‌ها نیستیم و در هیات مدیره هیچ‌کدام از شرکت‌ها حضور پیدا نمی‌کنیم.»

طبق اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی که اردیبهشت ۹۱ در هیات وزیران تصویب شده است، سرمایه اولیه این صندوق سه هزار میلیارد تومان بوده است که میان سال‌های ۹۳ تا ۹۶ به میزان دو هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است. مبالغ پرداختی صندوق اما بیش از این مقدار بوده که با همین رویکرد یعنی ترغیب دیگر منابع مانند بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری و پرداخت تسهیلات محقق شده است.

https://pvst.ir/e08
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو