تریگآپ بیش از ۶۷ قرارداد سرمایهگذاری و ۱۴ خروج موفق داشته است
شتابدهنده تریگآپ در طول یک دهه فعالیت خود در فضای اکوسیستم نوآوری کشور بیش از…
۲ دی ۱۴۰۳
۲ بهمن ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳ بهمن ۱۴۰۱
گزارشهای صندوق نوآوری و شکوفایی تا پایان آذر ۱۴۰۱ نشان میدهد این صندوق طی ۹ماهه ابتدایی امسال مبلغ ۳ هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان تسهیلات در قالب قرارداد به شرکتهای دانشبنیان پرداخت کرده است.
به گزارش پیوست، دادههای صندوق نشان میدهد طی چهار سال اخیر، ۳۲ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان انواع خدمات و تسهیلات به این شرکتها پرداخت شده است.
همچنین در سال ۱۴۰۱ مبلغ دو هزار و ۶۰۷ میلیارد تومان ضمانتنامه از طریق بانکهای عامل صادر شده است. شرکتهای دانشبنیان طی چهار سال اخیر توانستهاند بیش از ۴۸ هزار میلیارد تومان قرارداد با دستگاههای اجرایی و کارفرمایان دولتی منعقد کنند.
طبق گزارش صندوق، این نهاد با بازنگری در مدل سرمایهگذاری مستقیم تلاش کرده است روشهایی مانند همسرمایهگذاری، توسعه نهادهای تخصصی و تسهیل انتشار صکوک نوآوری را به کار گیرد. با این رویکرد در سال جاری دو هزار و ۷۲۷ میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام شده که از این مبلغ تنها ۱۶ درصد آن معادل ۴۴۵ میلیارد تومان، تعهد نقدی صندوق بوده و مابقی یعنی دو هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان از منابعی بوده که از سایرین جذب شده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین در گزارش خود اعلام کرده است پیش از حضورش در بازار سرمایه، ۱۱ صندوق جسورانه و خصوصی با سرمایه هزار و ۳۵۵ میلیارد تومان فعالیت میکردند که با مشارکت صندوق نوآوری در تاسیس این صندوقها، سرمایه در اختیار آنها به پنج هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین در تاسیس ۱۶ صندوق جسورانه و خصوصی به اندازه اسمی دو هزار و ۸۲۲ میلیارد تومان مشارکت کرده و ۵۲۶ میلیارد تومان نقدینگی در آنها تزریق کرده است. صندوق همچنین به سرمایهگذاری در شتابدهندههای دانشبنیان اقدام کرده است. سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، در این باره به پیوست میگوید: «این برنامه از ابتدای ۱۴۰۰ با دو سه شتابدهنده به صورت پایلوت شروع شد و شاید برای لمس نتایج آن کمی زود باشد اما تعداد این شتابدهندهها در حال افزایش است. ما شتابدهندهها را ماشین خلق استارتآپ میدانیم.»
طبق این رویکرد، صندوق با حداکثر اعتبار چهار میلیارد تومان و سقف ۵۰۰ میلیون تومان در هر استارتآپ سرمایهگذاری میکند. به ازای هر یک واحد سرمایهگداری شتابدهنده در یک استارتآپ، صندوق دو واحد سرمایه میآورد. تاکنون مبلبغ این سرمایهگذاریها به ۹۱ میلیارد تومان در قالب ۲۷ شتابدهنده رسیده است.
علاوه بر این، صندوق در حوزه تامین مالی جمعی نیز ریسک موجود را پوشش میدهد و بازگشت اصل سرمایه مردم را تا سقف ۸۰ درصد تضمین میکند.
این نهاد همکار معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری همچنین با هدف کمک با توسعه بازار و کسبوکار شرکتهای دانشبنیان بخشی از هزینه خدمات تجاریسازی شرکتها در قالب پرداختهای بلاعوض تقبل میکند. حمایتهای بلاعوض صندوق در سال ۱۴۰۱ برای ۵۳۹۰ شرکت و به مبلغ ۳۶.۷ میلیارد تومان انجام شده است.
به باور معاون توسعه صندوق، وظیفه این مجموعه تنها در پرداختهای بلاعوض و تسهیلات خلاصه نمیشود. ملکیفر در این خصوص میگوید: «ما باید کاری کنیم به اکوسیستم جهت دهیم و دیگران را ترغیب کنیم این منابع را بیاورند. وظیفه دولت این نیست که تمام بار اکوسیستم را به دوش بکشد و باید محرک باشد.»
او ادامه میدهد: «یکی از رسالتهای معاونت علمی این است که پولهای دیگران را جذاب کند. سیلیکونولی با پولهای دولت آمریکا رشد نکرده است. اگر ما پولمان را مستقیم به استارتآپها میبردیم معاونانمان در هیات مدیره آنها حضور پیدا میکردند اما به دنبال چنین دخالتهایی در استارتآپها نیستیم و در هیات مدیره هیچکدام از شرکتها حضور پیدا نمیکنیم.»
طبق اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی که اردیبهشت ۹۱ در هیات وزیران تصویب شده است، سرمایه اولیه این صندوق سه هزار میلیارد تومان بوده است که میان سالهای ۹۳ تا ۹۶ به میزان دو هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است. مبالغ پرداختی صندوق اما بیش از این مقدار بوده که با همین رویکرد یعنی ترغیب دیگر منابع مانند بانکها برای سرمایهگذاری و پرداخت تسهیلات محقق شده است.