وزیر ارتباطات: مدرنترین مراکز داده در مشهد افتتاح میشود
وزیر ارتباطات که به مشهد سفر کرده است، در بازدید از پروژه اَبر دولت از…
۳ آذر ۱۴۰۳
۱۷ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
کسبوکارهای حوزه گردشگری پس از اختلال در اینترنت و فیلترینگهای اخیر تا ۹۰ درصد کاهش فروش داشتهاند.
به گزارش پیوست، «رسانه قطبنما» در گفتوگو با مدیران ۲۰ کسبوکار گردشگری و هتلداری مثل پلتفرمهای رزرو آنلاین، استارتآپها، آژانسهای گردشگری و مراکز اقامتی نشان داده است، فعالیت آنها پس از فیلترینگ با کاهش شدید فروش، توقف فعالیتهای بازاریابی و توقف توسعه کسبوکارشان مواجه شده است.
در این گزارش به تاثیر ۹۰ درصدی کاهش فروش بر صنعت گردشگری پس از اختلال اینترنت پرداخته شده و آمده است، از ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ که قطعی و اختلال در اینترنت در ایران آغاز شده، فعالان حوزه سفر با افت محسوس فروش و کنسلی خدمات رزرو مواجه شدهاند.
اوایل پاییز از فصلهای پرسفر در بازار سفرهای ورودی محسوب میشود و مشکلات اخیر باعث از دست دادن یکی دیگر از فرصتهای فعالان گردشگری برای افزایش فروش و درآمدزایی شده و در این میان گردشگری سلامت هم تحتالشعاع این چالش قرار گرفته است. محمد زاغی، مالک هتل «پرشین پلازا» که اغلب میزبان گردشگران سلامت از کشورهای همسایه است، گفته: «در مدت اخیر، کنسلیهای بسیاری از مسافران قطری، بحرینی، عمانی و حتی روس داشتیم.» محمدعلی فرخمهر، رئیس جامعه هتلها، هتل آپارتمانها، اقامتگاههای سنتی و پانسیونهای استان تهران نیز از رکود ۶۰ تا ۶۵ درصدی سطح اشغال هتلها خبر داده است.
قطبنما در این گزارش عوامل کاهش سفر را در چهار سرفصل خلاصه کرده است: اختلال شدید اینترنت و فیلترینگ، انعکاس تصویر نامناسب از ایران (ایرانهراسی)، نبود امنیت برای شهروندان بینالمللی و کاهش تقاضا به دلیل شرایط نامناسب جامعه که به طور کلی وضعیت روحی نامناسبی برای مردم ایجاد کرده است. موضوع اختلال در صدور ویزای کشورهای خارجی نیز از عواملی است که قطبنما آن را از عوامل کاهش سفر برشمرده است.
در گزارش قطبنما به از دست رفتن مهمترین کانال بازاریابی گردشگری هم اشاره شده است. در واقع بازاریابی دیجیتالی و شبکههای اجتماعی از اصلیترین کانالهای بازاریابی برای صنعت گردشگری است و علاوه بر چالش اختلال شدید اینترنت، فیلترینگ شبکههای اجتماعی پرطرفدار مثل اینستاگرام، عملاً کسبوکارهای این حوزه را با مشکل عمده مواجه کرده است. تورگردانانی که در حوزه B2B کار میکنند نیز که حضور در نمایشگاههای بینالمللی از اصلیترین راههای بازاریابی آنهاست، امسال انگیزهای برای حضور در نمایشگاهها ندارند. ابراهیم پورفرج، مدیرعامل آژانس «پاسارگاد»، میگوید جامعه تورگردانان در نمایشگاه WTM لندن امسال، سالنی اجاره نکرده و به این ترتیب، شرکتهای گردشگری علاقهمند به حضور در این نمایشگاه، باید به صورت انفرادی اقدام کنند. به اعتقاد او، شرکتهای ایرانی دیگر عملاً چیزی برای ارائه ندارند و نمیتوانند سفر به ایران را تبلیغ کنند.
در همین حال، هادی ناجی، بنیانگذار و مدیر «تپ پرشیا»، از ادامه اقدامات توسعهای در زیرساختهای نرمافزاری خبر میدهد، اما تاکید میکند که اگر شرایط بهتر نشود و این استارتآپ نتواند از این راه درآمدزایی داشته باشد، برای کنترل هزینهها مجبور به کاهش ۵۰ درصدی این اقدامات توسعهای خواهد شد.
کسبوکارهایی مثل «اتاقک» نیز تصمیم گرفتهاند به عنوان بخشی از توسعه کسبوکار، روی تبلیغات آفلاین خود کار کنند. «آوایار» و برخی دیگر از استارتآپها هم که درصدد جذب سرمایه بودهاند، از توقف مذاکرات خود در این زمینه گزارش دادهاند.
پس از مشکلاتی که دوران همهگیری کرونا برای صنعت گردشگری به وجود آورد حالا استارتآپها و کسبوکارهای نوپای این حوزه به دلایل مختلف نتوانستهاند همه نیروهای خود را حفظ کنند. استارتآپ راهنمای صوتی «آوایار» یکی از آنهاست. هادی شجاری، رئیس هیاتمدیره استارتآپ گردشگری سلامت «آریا مدتور»، هم از تعدیل حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از کارکنان این کسبوکار خبر میدهد: «به ناچار برخی از نیروها را تعدیل کردیم. در صورت ادامه پیدا کردن این شرایط و با توجه به اینکه شرکت ما خصوصی است و هیچ پشتوانه دولتیای برای پرداخت حقوق کارمندان نداریم، با مشکلات جدیتری مواجه خواهیم شد و دیگر درآمدی برای پرداخت هزینهها نخواهیم داشت.»
از سوی دیگر با وجود اینکه بازار گردشگری و هتلداری همیشه تحت تاثیر نیروها و متغیرهایی داخلی و خارجی است، وزیران و مدیران دولتی مرتبط با این صنعت هیچگاه نتوانستهاند مدیریت بحران را به درستی انجام دهند و هیچ خط مشی، برنامهریزی درست و کاربردیای در سطح خرد و کلان برای این صنعت طراحی و اجرا نشده است.
کارشناسان معتقدند صاحبان و مدیران کسبوکارهای سفر باید در قالب فعالیتهای صنفی و همصدا با یکدیگر، چالشهای خود را نزد نهادهای دولتی و حاکمیتی مسئول، مطرح و مطالباتشان را به صورت جدی پیگیری کنند. حالا انتظار میرود مسئولان تصمیمساز دولتی در حوزه گردشگری، به جای آنکه موضع منفعلی در پاسخ به آسیبهای واردشده به صنعت سفر داشته باشند، کمی فعالانهتر اقدام کنند و با ریشهیابی چالشها درصدد حل آن برآیند.