skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

جایگاه دولت الکترونیکی ایران در سال ۲۰۲۲ دو رتبه کاهش یافت از میان ۱۹۳ کشور ایران در جایگاه ۹۱ در شاخص توسعه دولت الکترونیکی سازمان ملل متحد قرار گرفت

۹ مهر ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۱ مهر ۱۴۰۱

دولت الکترونیکی

جایگاه دولت الکترونیکی ایران در گزارش سال ۲۰۲۲ سازمان ملل متحد نسبت به دوره قبل دو رتبه کاهش یافته و از رتبه ۸۹ از میان ۱۹۳ کشور جهان به رتبه ۹۱ رسیده است. در شرایطی رتبه ایران در شاخص‌های بین‌المللی توسعه دولت الکترونیکی دو رتبه کاهش یافته است که در سال ۲۰۲۰ نیز نسبت به سال ۲۰۱۸ تقریبا ۳ رتبه کاهش را تجربه کرده بود.

به گزارش پیوست، گروه امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد هر دوسال یک‌بار گزارش شاخص توسعه دولت الکترونیکی سازمان ملل متحد (UN E-Government Survey) را منتشر می‌کند. این گزارش‌ها که از سال ۲۰۰۱ به ارزیابی وضعیت توسعه دولت الکترونیکی در ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد می‌پردازد تا سال ۲۰۲۲، ۱۲ گزارش به‌صورت دوسالانه منتشر کرده است. این گزارش، طی سال‌های گذشته همواره به عنوان ابزاری برای دولتمردان و سیاستگذاران برای سنجه فعالیت خود در زمینه برنامه‌ریزی برای توسعه دولت الکترونیکی مورد کاربرد قرار گرفته است.

شاخص توسعه دولت الکترونیکی یا همان EGDI معیاری برای ارزیابی میزان توسعه دولت‌الکترونیکی است که شامل سه عنصر مستقل است؛ شاخص خدمات آنلاین (OSI)، شاخص زیرساخت ارتباطاتی (TII) و شاخص سرمایه انسانی (HCI) سه شاخص اصلی در توسعه دولت الکترونیکی به شمار می‌‌آید.

طبق گزارش EGDI یا شاخص توسعه دولت الکترونیکی دانمارک، فنلاند و کره جنوبی جزو ۳ کشور برتر در این زمینه هستند. در جدول زیر ۱۵ کشور برتر در دسته بندی گزارش سازمان ملل مشخص شده است.

۱۰ کشور برتر در توسعه خدمات دولت الکترونیکی
۱۰ کشور برتر در گزارش ۲۰۲۲ شاخص توسعه دولت الکترونیکی

براساس نتایج گزارش ۲۰۲۲ شاخص توسعه دولت الکترونیکی سازمان ملل متحد، ایران در بین ۱۹۳ کشور جهان، رتبه ۹۱ جهان را کسب کرده است. رتبه ایران در سال ۲۰۱۰ در گزارش سازمان ملل جایگاه ۱۰۲ در بین ۱۹۳ کشور اعلام شده است. به‌عبارتی طی ۱۲ سال اخیر رتبه کشورمان در این شاخص ۱۱ پله بهتر شده است، علاوه‌بر وضعیت نامطلوب در منطقه، آمارها نشان می‌دهد رتبه ایران حتی در سال ۲۰۱۸ به ۸۶ جهان نیز رسیده بود اما طی ۴ سال گذشته با ۵ پله سقوط به رتبه ۹۱ رسیده است.

در این گزارش بیشتر بر تحول دیجیتالی و دولت دیجیتالی تاکید شده تا منتج به توسعه پایدار در سال  ۲۰۳۰ شود و هیچ‌ دولتی از دنیای دیجیتالی جانیافتد. فناوری‌های دیجیتالی به دولت‌ها امکان می‌دهند نقشی حیاتی در حل بحران‌های جهانی مثل سلامت و درمان، ارائه خدمات و غیره بازی کنند. طی سال‌های گذشته دولت‌ایران با توجه به این شاخص همواره سعی کرده است تا رتبه خود را توسعه دهد و شاخص‌های خود را هماهنگ با شاخص‌های بین‌المللی ارتقا بخشد با این وجود به نظر می‌رسد همچنان نتوانسته‌است هم‌گام با سایر کشورها در این بخش حرکت کند. در شرایطی رتبه ایران طی دو سال گذشته کاهش یافته است که توسعه دولت الکترونیکی به صورت مرتب در دستور کار دولت قرار داشته است. طبق آخرین گزارش دولت الکترونیکی ایران که در خرداد ماه ۱۴۰۱ منتشر شد ۳۵۰ خدمت به صورت کاملاً الکترونیکی عرضه می‌شوند و بیش از هزار خدمت نیز نیمه‌الکترونیکی شده‌اند. بنابر ارزیابی‌های انجام‌شده، در ۵۹ درصد دستگاه‌ها اصلاً پنجره واحد ارائه خدمات وجود ندارد و در ۳۵ درصد دستگا‌ه‌ها نیز یا کلاً میز خدمت الکترونیکی وجود ندارد یا کمتر از ۴۰ درصد سرویس‌ها به صورت الکترونیکی عرضه می‌شود.

توسعه دولت الکترونیکی
جایگاه توسعه دولت الکترونیکی ایران در میان کشورها با درآمد متوسط

 

طبق گزارش ۲۰۲۲ توسعه دولت الکترونیکی سازمان ملل متحد، تقریبا ۹۰ درصد از ۹۹ کشور عضو که شاخص توسعه دولت الکترونیکی‌شان بالاتر از متوسط است، کشورهایی با درآمد بالا یا متوسط روبه‌بالا هستند، اما ۱۰ درصد دیگر کشورهایی‌ هستند که درآمدشان متوسط رو به پایین است و ایران در این دسته قرار گرفته است. در کنار ایران نام کشورهایی مانند مانند قزاقستان، اندونزی، تونس، سریلانکا، فیلیپین، ویتنام و اوکراین به چشم می‌خورد. در واقع ایران در کنار کشورهایی قرار گرفته‌است که از نظر وسعت، جمعیت و منابع با آنها قابل قیاس نیست.

در شرایطی ایران در رتبه ۹۱ از نظر رتبه توسعه دولت‌الکترونیکی قرار گرفته است که رتبه ترکیه ۴۸ و رتبه قطر ۷۸ و عربستان سعودی ۳۱ اعلام شده است علاوه بر این وضعیت دولت الکترونیکی طی این سال‌ها تقریبا به صورت مدام رشد کرده است.

در بین این کشورها شاخص زیرساخت مخابراتی (TII) ایران « بالا» و شاخص سرمایه انسانی کشور «بالا» در نظر گرفته شده است (جدول ص ۲۳)، اما شاخص مشارکت الکترونیکی (EPI) شهروندان بسیار پایین است و نشان می‌دهد اقدامات دولت برای مشارکت مبتنی بر همکاری با مردم، کمتر است.

طبق همین گزارش میزان مشارکت الکترونیکی در ایرن ۰.۱۸ درصد اعلام شده است درحالی که میزان مشارکت الکترونیکی در کشوری مانند ژاپن یک درصد است. میزان مشارکت الکترونیکی در عربستان سعودی ۰.۶۹ درصد و در قطر این رقم ۰.۳۷ درصد برآورد شده است.

https://pvst.ir/d8p

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو