رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۲ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۶ مهر ۱۴۰۱
اینترنت کشور یک هفته پس از آغاز ناآرامیها با محدودیتهای مختلفی مواجه شده است. از قطعی اینترنت همراه و ثابت در ساعات مختلف تا افزایش دامنه فیلترینگ سایتها و اپلیکیشنهای متعدد. در همین حال وزیر کشور اعلام کرده است تا زمانی که ناآرامیها ادامه داشته باشند، اینترنت به حالت قبل بازنمیگردد. هرچند او این محدودیتها را «موقت» خوانده است.
به گزارش پیوست، در روزهای اخیر بسیاری از کاربران اینترنت در ایران تنها میتوانند به اپلیکیشنهای داخلی دسترسی داشته باشند. همچنین برخی از سایتهای داخلی هنگام استفاده از ویپیان، اصطلاحاً باز نمیشوند. این وضعیت که در میان ایرانیها به اینترنت ملی معروف است از روز چهارشنبه هفته گذشته با از دسترس خارج شدن دو اپلیکیشن پراستفاده، اینستاگرام و واتساپ، شدت گرفت.
واتساپ روز چهارشنبه ۳۰ شهریور فیلتر شد؛ اما کاربران ایرانی مقیم خارج از کشور که با شمارههای داخلی از واتساپ استفاده میکردند نیز دیگر نتوانستند از این پیامرسان استفاده کنند. در همین حال برخی کاربران داخل کشور عنوان کردند با استفاده از شمارههای خارجی میتوانند از واتساپ استفاده کنند. همین موضوع باعث شد کاربران عنوان کنند که متا در قطع دسترسی به واتساپ دست دارد. واتساپ اما در توییتی که به زبان فارسی منتشر کرد در تکذیب این مساله نوشت: «ما تلفنهای مرتبط به ایران را مسدود نکردهایم.»
همان روز و حتی قبل از واتساپ، اینستاگرام فیلتر شد. این موضوع در روزهای بعد از سوی خبرگزاری فارس تایید شد. این خبرگزاری مدعی شد شورای امنیت کشور دستور فیلترینگ واتساپ و تلگرام را صادر کرده است؛ اما ساعتی بعد، خبر خود را حذف کرد. پس از آن نوبت به فیلتر شدن گوگلپلی و اپاستور رسید. از روز جمعه (۱ مهر) نیز موج فیلترینگ به لینکدین رسید. همچنین برخی کاربران از فیلتر شدن بازیهایی که امکان چت در آنها وجود دارد مانند Clash Of Clans خبر دادهاند.
در این میان اکثر پلتفرمهای ایرانی مانند اسنپ، نشان، آپارات و اپلیکیشنهای بانکی فعال هستند و بدون مشکل به فعالیت خود ادامه میدهند اما دسترسی به سایتهای داخلی از طریق مرورگر گاهی با مشکل مواجه شده است.
در روزهای اخیر بیشتر کاربران بدون فیلترشکن نمیتوانند به اینترنت متصل شوند و اینترنتشان ملی شده است. همچنین دسترسی به فیلترشکن نیز بسیار دشوار است و اقدامات گستردهای برای مسدود کردن فیلترشکنها در حال انجام است. علاوه بر این اینترنت اپراتورهای همراه نیز در این روزها بارها در مقاطع مختلف به طور کامل قطع شده است.
همه اتفاقات روزهای اخیر در شرایطی رخ داد که روز چهارشنبه برخی رسانهها به نقل از عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، گفتند ممکن است در روزهای آینده محدودیتهایی توسط دستگاههای امنیتی در اینترنت اعمال شود. اندکی پس از انتشار این خبر اما وزارت ارتباطات این نقل قول را تکذیب و تاکید کرد وزیر ارتباطات گفته است: «در روزهای اخیر در برخی نقاط و برخی ساعات محدودیتهای مقطعی وجود داشته که برطرف شده است و در حال حاضر شبکه ارتباطی هیچ مشکلی از منظر سرعت و کیفیت ارتباطی ندارد.» روز گذشته (جمعه ۱ مهر) نیز شایعه شده بود وزیر ارتباطات گفته است از ساعت چهار بعدازظهر تا ۱۲ شب اینترنت قطع میشود. این خبر به نقل از خبرآنلاین در کانالهای تلگرامی و توییتر منتشر شده بود؛ اما خبرآنلاین انتشار چنین خبری را تکذیب کرد.
شب گذشته احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم، در گفتوگوی ویژه خبری تلویزیون اعلام کرد تا زمانی که ناآرامیها ادامه پیدا کند شرایط اینترنت به همین شکل خواهد بود. وحیدی در این باره گفت: «اصل محدودیت بر عهده اغتشاشگران است. اغتشاشگرانی که این کارها را میکنند موجب میشوند چنین محدودیتی اعمال شود. تا زمانی که دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی مطمئن شوند دیگر چنین وضعیتی نیست ممکن است ادامه پیدا کند. البته محدودیتها موقت و محدود است. الان شبکههای داخلی کارشان را میکنند و هیچ مشکلی ندارند.»
در همین حال چند روزی است خبرهایی از تلاشها برای فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک به گوش میرسد. دیروز وزیر امور خارجه آمریکا در توییتی به صدور مجوز لغو تحریمهایی که ضد آزادی اینترنت و جریان آزاد اطلاعات در ایران هستند اشاره کرده بود. ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیسایکس، در پاسخ به این توییت نوشت: «فعالسازی استارلینک…» این اتفاق بعد از درخواست ایلان ماسک برای معافیت از تحریمهای ارتباطاتی ایران انجام شد. وزارت خزانهداری آمریکا نیز پیش از این اعلام کرده بود برخی تجهیزات اینترنتی ماهوارهای را میتوان به ایران صادر کرد.
وزیر ارتباطات روز چهارشنبه گفته بود برای ارائه اینترنت ماهوارهای نیاز به دریافت مجوز است و اپراتورهایی که میخواهند اینترنت ماهوارهای ارائه کنند باید قواعد ایران را رعایت کنند. ارائه اینترنت استارلینک در ایران البته به آسانی ممکن نیست. علاوه بر تجهیزاتی که مورد نیاز اتصال به اینترنت ماهوارهای است، این مساله فرایندی هزینهبر است که به زودی نیز امکانپذیر نیست.
همچنین تعدادی از کاربران خبر دادهاند اینترنت استارلینک در نقاطی از ایران فعال شده است اما آنها به دادههایی استناد کردهاند که بر اساس خوداظهاری کاربران روی سایت استارلینک که اکنون فیلتر شده به دست آمده است و قابل اتکا نیست.
خواهشاً اینترنت را وصل کنید🤕🤕🤕
بابا دروغ اگر میخواستن خوب محدود می کردین اینترنت رو نه فیلتر دنباله بهانه بودید که فیلتر کنید انگار ما از طویله مدرک گرفتیم
وقتی مردم کشور رو مثل گوسفند میبینی و هر کاری بخوای باهاشون میکنی میشه یه چیزی مثل این که نت های همراه ر قطع می کنن
بخدا از زندگی کردن پشیمون شدیم چرا ما ایرانی ها یبار مثل ادم زندگی نمیکنم من پدرم جانبازه ۳۳سال مثل سگ پیشش زندگی کردیم الان من شروع کردم شغل اینترنتی دنیا بهم ریخت طالع نحس من
اعصابم بهم ریخته.زندگی زوری کاش شب میخوابیدم صبح بیدار نمیشدم
انقدر ضعیف دارین که حتی بازی ها رو فیلتر کردین به خودتان ببالین که چقدر محبوب شدین بین مردم
خب پیجها و کانالهایی که با قوانین کشور مطابقت ندارن محدود کنید چرا همه رو محدود میکنید ؟ خیلیها دارن کسبو کار میکنن نونشون بریده . نون بریدن کار مملکتیه که ادعای اسلامی بودن داره ؟؟؟
سلام میخام یکروز به انترنت وصل باشم
نتاااااا وصل شدد الان واسه من وات بالا میاره :))
یدونه دلخوشیمون همین اینترنت بود اونم از دستمون گرفتین.بترسین از خشم خدا روزی که دامن بگیرد
پول اینترنتمونو شما میدین؟ک هروقت عشقتون کشید قطع کنین دیگ شورشو دراوردین
اقا اعتراض میکننن این مردم برا مهسا امینی ک چی بشه اخرش
اینا میتونن زندش کنن؟نه پس بشینین سرجاتون شما مگه اونجا بودین ببینین چی شده هیچوقت دست بلند نمیکنن روی دختر بهانتون چیه بجا این مسخره بازیا ب گرونی میرفتید بیرون نه این مسخره بازیا
متاسفم که زنده ام… حدود ۴۰ سالمه معنی زندگی رو نفهمیدم فقط زنده ام من ده سال قبل یه کلیه رو اهدا کردم اگر میدونستم هر روز وضع معیشت سخت تر میشه این کارو نمیکردم چون همیشه میگفتم خدا پشت بنده هاشه ولی انگار کلا فراموش شدیم از سمت خدا مسولین هم که جای خود دارن… یه کاسبی کوچیک داشتم ی مغازه استیجاری کوچیک توی ی محله حاشیه شهر که به لطف کرونا و تعطیلی های اجباری به ورشکستگی انجام شد و بارها به بانک رفتم برا وام کرونا برای کسبه که یه شوخی بود حتی نامه دادم به شورای شهر و… تف هم ننداختن کف دستم و جمع کردم مغازه رو بعدش کار اینترنتی که اونم فیلتر… با ۴ تا بچه… شرمنده زن و بچه… کاش ی مسئول دلسوز مردم بود و پای درد مردم بود…
انسان فقط باید از خدا بترسه حالا شما از هموطن میترسین اغتشاشات میشه بد میشه ما داریم به کجا میریم خدایا خودت کمک به کشورمون ایران کن… انشاالله مشکل اینترنت ایران حل شه با کمک وزیر اطلاعات کشور.