۱۲۰ همت کالاهای اساسی در سامانه رهتاب با امکان نظارت هوشمند توزیع شده است
حدود ۱۲۰ همت کالاهای اساسی در بستر سامانه رهتاب با امکان نظارت هوشمند توزیع شده…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۹ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به جایگاه ایران در شاخصهای مربوط به دولت الکترونیکی، وضعیت کشور در این زمینه را نامطلوب ارزیابی کرد. او از برگزاری بیش از ۳۰۰ جلسه توجیهی با دستگاههای مختلف برای راهاندازی پنجره واحد خدمات آنها خبر داد.
به گزارش پیوست، پس از قرائت گزارش کمیسیون صنایع و معادن در خصوص بررسی وضعیت استقرار دولت الکترونیکی و دولت هوشمند در کشور، عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با اشاره به اقدامات انجامشده از سوی این وزارتخانه گفت: یکی از موضوعات مهمی که همیشه مورد تاکید رئیسجمهور بوده است استقرار کامل این موضوع و هوشمندسازی و تحقق دولت الکترونیکی است، البته به رغم همه تلاشهایی که در گذشته صورت گرفته وضعیت مطلوبی نداریم و در شاخصهای جهانی به میزان الکترونیکی شدن، بر اساس آخرین آمارهای سال ۲۰۲۰ در رتبه نازل ۸۹ قرار داریم یا در شاخص دیگری که مربوط به مشارکت الکترونیکی میشود در رتبه ۱۱۸ جهانی قرار داریم.
زارعپور افزود: در ایام رأی اعتماد به نمایندگان قول دادیم در پایان چهارساله دولت این شاخصها را حداقل ۳۰ پله ارتقا دهیم البته این کار نیازمند همکاری همه ارکان دولت است تا این اتفاق بزرگ رقم بخورد، در راستای تحقق دولت هوشمند اقدامات زیادی انجام شده است و ما از سال گذشته مصوباتی را در شورای اجرایی فناوری و اطلاعات داشتیم.
او به اشاره به راهاندازی پیش از موعد پنجره ملی خدمات دولت هوشمند از سوی این وزارتخانه گفت: در این پنجره سه سطح احراز هویت دیده شده است و بر اساس نوع خدمات دستگاهها، احراز هویتها پیشبینی شده، همچنین احراز هویت برای اشخاص حقوقی نیز در آن لحاظ شده و همه دستگاهها میتوانند به راحتی به این پنجره واحد متصل شوند و مردم با یک بار احراز هویت به تمام خدماتی که در دولت الکترونیکی شده دسترسی پیدا کنند و خوشحالم اعلام کنم بیش از ۵.۵ میلیون نفر در این مدت کوتاه از این خدمات استفاده کردهاند.
زارعپور افزود: راهاندازی پنجره واحد دستگاهها کار انرژیبر و زمانبری است و تعداد دستگاههایی که باید پنجره واحد را راهاندازی کنند ۳۲ دستگاه است اما حدود ۱۸ دستگاه بدون راهاندازی پنجره واحد خدماتشان را در پنجره ملی ارائه کردند و حدود ۳۱ دستگاه به این پنجره پیوستند، همچنین ۸۵ دستگاه نزدیک به دو هزار خدمت را با کیفیتهای مختلف و متنوع ارائه میکنند.
وزیر ارتباطات گفت: تعداد دستگاههای مشمول بیش از این تعداد است و در نگاه اول بر اساس لیست سازمان امور استخدامی، داده ۱۷۳ دستگاه مشمول این موضوع میشد اما بعد از بررسیهای انجامشده حدود ۳۰ دستگاه از این تعداد دستگاههایی هستند که خدمات بیندستگاهی دارند که آنها را از لیست خارج کردیم و در این مدت بیش از ۳۰۰ جلسه توجیهی و کاری با دستگاههای مختلف برگزار کردیم.
در بند «و» تبصره ۷ قانون بودجه امسال، تکالیفی بر عهده سازمان امور اداری و استخدامی کشور برای الکترونیکی کردن خدمات دولت گذاشته شده است که در همین زمینه میثم لطیفی، رئیس این در جلسه امروز (۲۹ شهریور) مجلس، گفت: امروز دولت بیش از ۶ هزار نوع خدمت به مردم ارائه میدهد که بیش از ۲ هزار نوع آن قابلیت اجرا در بستر الکترونیکی از طریق سامانهها را دارد از این رو بر اساس ۱۱ شاخص تعیینشده، برخط کردن این خدمات را با اولویتبندی در دستور کار داریم.
لطیفی افزود: فاز اول کار ما برای اجرای بند «و» تبصره ۷ این بود که بتوانیم دستگاهها را وارد پنجره واحد کنیم که این مسیر شروع شده و نیاز داریم بیش از پیش همکاری دستگاهها را داشته باشیم. در ابتدای کار مقاومتهایی وجود دارد و گاهی سامانهها زبان یکدیگر را نمیخوانند و گاهی بودجه لازم برای این کار وجود ندارد.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ادامه داد: با سامانهمند شدن و متاسفانه جدا شدن دستگاههای اجرایی، مشکلاتی وجود دارد که باید بدانیم دقیقاً احکام به چه نحوی اجرا میشود. از سال گذشته پیشنهاداتی در این خصوص تهیه شد تا بتوانیم بر اساس کد ملی کارکنان، مجموعه اطلاعات لازم را به صورت برخط از سایر سامانهها دریافت و طبق آن حکم کارگزینی افراد را در دولت تهیه کنیم. یکی از دغدغهها و مطالبات نمایندگان که در برنامه ششم نیز کامل مشهود بود، شفاف شدن حقوقها و دستمزدها بوده است که بخشی از آن ناظر بر ایجاد سامانه یکپارچه مبتنی بر دادههای واقعی است.
لطیفی گفت: مساله دیگری که آسیبشناسی شده است، اتوماسیون اداری و نظام ارتباط بین دستگاههاست. بخشی از طولانی شدن به این دلیل است که سامانه یکپارچه اتوماسین اداری نداریم که ایجاد آن نیازمند اراده و عزم ملی است. اتوماسیون اداری را به عنوان یکی از مطالبات مطرح کردیم، کمک کنید این موضوع به تکلیف تبدیل شود و همه دستگاهها پای کار بیایند تا سامانه یکپارچه داشته باشیم.