نگاهی به وضعیت ایردراپها؛ خوب، بد، بدون کاربرد
ایردراپها با تلگرام برای دومین بار به یکی از ترندهای اصلی ارزهای دیجیتال تبدیل شدهاند.…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۲۱ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
توکنایز کردن طلا و عرضه آنلاین آن از طریق سایتهای مجاز و شناسنامهدار در دستور کار وزارت صنعت معدن و تجارت قرار گرفت.
به گزارش پیوست، معاون تجارت و خدمات وزارت صمت این پروژه را در قالب امکان خرید و فروش طلا و عرضه آن به صورت آنلاین عنوان کرد. علیرضا شاهمیرزایی در گفتوگو با پیوست گفت: مجوز خرید و فروش آنلاین طلا فقط به عرضه محصول ساخته شده طلا در اینترنت منتهی نمیشود بلکه عرضه طلا یک چرخه است که امکان عرضه آنلاین آن از ابتدای این چرخه تا انتها وجود دارد.
توکنایز کردن (Tokenize) یا توکن سازی در بلاکچین،فرآیند تبدیل داراییهای واقعی به داراییهای دیجیتال است. منظور از توکنایز کردن طلا تبدیل میزان مشخصی از طلا، معمولا یک شمش طلا به یک توکن دیجیتال است که به سادگی قابل خرید و فروش خواهد بود. توکنها اشیایی شبیه سکه هستند که توسط یک نهاد یا فرد خصوصی برای استفاده خاص صادر می شوند.
او معتقد است یکی از مشکلاتی که هماکنون در عرضه آنلاین طلا وجود دارد موضوع ضمانتهای لازم و بیمه آن محصولات است همچنین استاندارد طلایی که عرضه میشود. اگر بخشهای مختلف همکاریهای لازم در این زمینه را انجام دهند میتوان در این مسیر حرکت کرد.
او با تاکید بر اینکه هماکنون صحبتهای اولیه با استاندارد، بانک مرکزی و بیمه و همچنین اتحادیه طلافروشان برای شکل دهی این مسیر و تکمیل چرخه صورت گرفته است گفت: هر چند طبق قوانین کشور شبکه بانکی کشور از خرید و فروش طلا منع شدهاند اما شبکه بانکی از ضمانت خرید و فروش منع نشده است از همین رو هماکنون در حال تلاش هستیم تا قدمهایی در این مسیر برداریم.
شاهمیرزایی با اشاره به مقاومتهایی که از سوی اتحادیه طلا و جواهر طی سالهای گذشته برای عرضه آنلاین طلا صورت گرفته است گفت: این اتحادیه تلاش کرد تا خود پلتفرمی برای عرضه آنلاین طلا ایجاد کند اما واقعیت این است که موفق نشده است. حال با تغییرات در اتحادیه طلا و جواهر و با هماهنگیهایی که با اعضای جدید صورت گرفته است قرار است با همکاری پلتفرمهای فعال در این عرصه این اقدامات صورت گیرد.
او تاکید کرد که برای عرضه آنلاین طلا به صورت آنلاین هیچ منع قانونی وجود ندارد.
طبق دستورالعمل عرضه آنلاین طلا و جواهر که از سوی مرکز اصناف و بازرگانان ایران ابلاغ در سال ۹۹ ابلاغ شده است تمامی فروشگاههای آنلاین و بازارگاههای فروش کالا و خدمات در صورتی می توانند معاملات آنلاین طلای آب شده، مصنوعات طلا، جواهر و نقره انجام دهند که با تامینکنندگان دارای پروانه کسب مرتبط با طلا و جواهر قرارداد داشته باشند. همچنین سامانههای معاملات آنلاین طلا، جواهر و نقره برای برقراری ارتباط بین تامینکننده و خریدار میتوانند راهاندازی شود. سامانههای آنلاین فروشگاهی (پلتفرم) که قصد فروش طلای آب شده و مصنوعات طلا،جوهر و نقره دارند، موظف هستند با تامینکنندگان دارای پروانه کسب مرتبط با طلا و جواهر قراردادی منعقد کنند و باید تمامی مصنوعات طلا و جواهر عرضه شده در فروشگاههای آنلاین یا سامانههای آنلاین دارای کد استاندارد تولید وطلای آبشده باید دارای کد عیارسنجی باشد.
هر چند از عمر این دستورالعمل بیش از دو سال میگذرد اما تا کنون شکل اجرایی به خود نگرفته است. معاون تجارت و خدمات وزارت صمت گفت: کسانی هستند که میگویند طلا را از اینترنت خریداری نکنید اما خودشان در شبکههای اجتماعی بدون مجوز فعالیت میکنند و خالی فروشی میکنند. بنابراین بنده معتقدم به جای فروش طلا در شبکههای اجتماعی غیرمجوزدار، در بستر سایتهای اینترنتی مجوز دار این خرید و فروش انجام شود.
شاهمیرزایی تاکید کرد: بهزودی مجوزهای لازم برای خرید و فروش طلا در بستر اینترنت صادر خواهد شد. او در پاسخ به این سوال که کسب و کارهای آنلاین طلا باید ازکدام اتحادیه جواز فعالیت بگیرند گفت: پلتفرم عرضه آنلاین آن باید از اتحادیه کسب و کارهای مجازی جواز فعالیت بگیرد اما چرخه عرضه طلا که شامل طلای آب شده، یا حمل طلا و عیار سنجی آن میشود باید به اتحادیه طلا مراجعه کنند.
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت با اشاره به برنامه توکنایز کردن طلا گفت: بسیاری از افراد در شرایط فعلی از طلا به عنوان سرمایه استفاده میکنند اگر امکان توکنایز کردن آن فراهم شود مردم میتوانند از آن به عنوان توثیقهای مورد نیاز بانکها استفاده کنند. از سویی امنیت نگهداری آن نیز افزایش خواهد یافت در شرایط فعلی مردم مقدار زیادی طلا به عنوان سرمایه در منازل خود نگهداری میکنند این در حالی است که همواره خطر به سرقت رفتن آنها وجود دارد. طبق گفته او برای توکنایز کردن طلا باید بانکها، بیمهها و اتحادیه طلا و جواهر با یکدیگر هماهنگ فعالیت کنند. بانکها در این بخش ضمانت دهنده خواهند بود و برای مردم این اطمینان را فراهم میکنند که کسب و کارها خالی فروشی نخواهند کرد و بیمهها نیز توکنها را بیمه میکنند از طرفی اتحادیه نیز نسبت به عیارسنجی طلایی که فروخته میشود نظارت خواهد کرد.
در دنیا نیز معمولا از توکن طلا به عنوان سرمایهگذاری استفاده میشود هماکنون تقریبا ۶ توکن طلای مطرح در بازار جهانی وجود دارد که پکس گلد (Pax Gold) معروفترین توکن طلا با اندازه بازار ۵۶۰ میلیون دلار به شمار میآید پس از آن توکن طلای تتر در رتبه دوم قرار دارد و اندازه بازار آن در شرایط فعلی در حدود ۴۲۴ میلیون دلار است.