رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۲ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۱
همزمان با سفر وزیر ارتباطات به روسیه، موتور جستوجوی روسی یاندکس رفع فیلتر شد. سال ۹۴ وزیر ارتباطات وقت ایران و روسیه توافق کرده بودند دفتر این شرکت در ایران تاسیس شود اما یک روز پس از اعلام این خبر، یاندکس این مساله را تکذیب کرد. حالا انگار سفر وزیر ارتباطات دولت سیزدهم به روسیه، توانسته پای این غول فناوری روسیه را به اینترنت ایران باز کند.
به گزارش پیوست، چند روز پیش عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در سفرش به روسیه گفته بود باید زمینه فعالیت پلتفرمهای ایرانی و روسی در دو کشور فراهم شود. پیش از این نیز ابراهیم رئیسی، ابتدای تیر ماه امسال، لایحه «موافقتنامه همکاری در حوزه امنیت اطلاعات بین دولت ایران و روسیه» را به مجلس فرستاده بود تا نمایندگان آن را تصویب کنند.
پس از این اتفاقات، موتور جستوجوی روسی Yandex امروز بعد از مدتها در ایران رفع فیلتر شده است. یاندکس در ساعات ابتدایی رفع فیلترش برای بعضی از کاربران با قابلیت Family Search اجباری که مشابه Safe Search در گوگل است در دسترس بود اما مدتی بعد رفع شد و تا به این لحظه، بازنگشته است.
با جستوجوی دو عبارت یکسان در گوگل و یاندکس، متوجه تفاوت در نتایج خواهید شد.
ماجرای حضور یاندکس در ایران سابقهای طولانیتر دارد. سال ۱۳۹۴ وزیر ارتباطات وقت روسیه به ایران آمد و با محمود واعظی، وزیر ارتباطات دولت یازدهم، دیدار کرد. واعظی پس از این دیدار گفت: «در این نشست با وزیر ارتباطات روسیه توافق کردیم تا موتور جستوجوی یاندکس در ایران دفتر داشته باشد و بتواند به مردم ایران سرویس بهتر ارائه دهد.» او یک روز پس از این خبر حضورش در ایران را تکذیب کرد.
یاندکس که مدیرعاملش به آن «سیلیکونولی روسیه» میگوید حدود نیمی از بازار موتورهای جستوجوی روسیه را در اختیار دارد و در حوزههای دیگر مرتبط با فناوری نیز فعالیت میکند. البته رابطه این غول فناوری روسی با دولت پوتین، ایدهآل نیست. پوتین زمانی که اینترنت را «پروژه CIA» معرفی کرد، این شرکت را نیز به نفوذ غرب در آن متهم کرد.
طبق گفتههای زارعپور در سفرش به روسیه، بعید است رفع فیلتر یاندکس در ایران، تنها تکه پازل حضور شرکتهای فناوریمحور روسی در ایران باشد. باید منتظر ماند و دید اینترنت و بازار فناوری اطلاعات در ایران در آینده تا چه حد تحت تاثیر شرکتهای همسایه شمالیمان قرار خواهد گرفت.