skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

لزوم ورود پرچمداران استارت‌آپی به بورس وضعیت سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های ایران نامطلوب است

عاطفه چوپان نویسنده میهمان

۲۳ خرداد ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱

استارت آپ

یکی از فعالان حوزه استارت‌آپ معتقد است ورود پرچمداران حوزه استارت‌آپ به بورس به عنوان یک تست موفقیت می‌تواند موثرترین عامل در جذب سرمایه‌گذاران به این حوزه باشد.

به گزارش پیوست، علیرضا کلاهی معتقد است در حال حاضر وضعیت سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های ایران مطلوب نیست. او در این باره گفت: میزان پولی که در حوزه سرمایه‌گذاری جسورانه در کشور ما در حال گردش است حتی با ترکیه و امارات هم قابل مقایسه نیست.

عضو هیات مدیره دیجی‌کالا این موضوع را معلول سه دلیل عمده دانست و ادامه داد: یکی از مهم‌ترین دلایل این موضوع عدم ورود پرچمداران حوزه استارت‌آپ به بورس است. اگرچه ارزش بزرگان حوزه استارت‌آپ در ایران‌ یک‌چندم ارزش نمونه‌های مشابه بین‌المللی هم نیست، اما ورود همین نمونه‌ها به بورس تست موفقیتی برای جامعه سرمایه‌گذاری بود و آنها را برای ورود به این حوزه تشویق می‌کرد.

رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران اقتصاد ملک‌بنیان را یک واقعیت تلخ برای حوزه سرمایه‌گذاری کشور به حساب آورد و گفت: بخش خصوصی ما مکان مولد و امنی برای سرمایه خود نمی‌بیند و همیشه پول خود را به حوزه ساختمان برده. خروجی این اتفاق قیمت‌هایی است که هیچ ارتباطی با تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه کشور ندارد و نسبت ارزش صندوق مستغلات به GDP ایران تقریباً ۶ به ۱ است اما در آمریکا این نسبت ۲ به ۱ است.

کلاهی افزود: مثال دیگر اتفاق اخیری است که در صندوق امانات بانک ملی افتاده است. مردم مقدار زیادی طلا و ارز را در این صندوق‌ها و بسیار بیشتر را در خانه‌های خود انباشته‌اند اما سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. ما نیاز به تست موفقیتی داریم تا سرمایه‌گذاران را برای ورود به حوزه شاید دیربازده استارت‌آپ‌ها تشویق کند اما از آن جلوگیری می‌شود.

او نداشتن چشم‌انداز بلندمدت و میان‌مدت را مشکل بعدی به شمار آورد و گفت: امروز این موضوع حتی خود را در سرمایه‌گذاری‌های سنتی مثل صنعت هم نشان می‌دهد و باعث شده نرخ تشکیل سرمایه صنعت منفی شود و به نرخ استهلاک برسد.

کلاهی چالش‌ها و ناپایداری و بی‌ثباتی در اقتصاد کشور را سومین عامل مهم در وضعیت نامطلوب سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های کشور دانست و گفت: در نهایت همه این موارد دست به دست هم داده و رغبت را برای سرمایه‌گذاری در این بخش کاهش داده‌ است. طبیعتاً حجم پولی که به این حوزه وارد شده اصلاً با رقبای منطقه‌ای قابل مقایسه نیست.

جذابیت پلتفرم‌ها برای سرمایه‌گذاران

او در خصوص حوزه‌های خوش‌اقبال‌تر برای سرمایه‌گذاری در بین استارت‌آپ‌ها گفت: ما در صندوق‌های جسورانه یک رده‌بندی داریم و اولویت‌مان بیزینس‌های پلتفرمی و خدماتی است و در این بین مواردی که در این شرایط قابلیت بین‌المللی شدن داشته باشند وضعیت بهتری دارند.

عضو هیات مدیره دیجی‌کالا ادامه داد: ایران در مقایسه با مقیاس جهانی آنچنان بازار بزرگی نیست. ما در محدوده یک درصد جمعیت جهانیم اما نسبت کل اقتصاد ایران به اقتصاد دنیا خیلی کمتر از این عدد است و اگر کسب‌وکاری بخواهد موفق باشد، باید بتواند حداقل در حد چند کشور همسایه ردپایی از خود به جا بگذارد. در این بین پلتفرم‌ها چون سرمایه سنگینی نمی‌خواهند و در بین کسب‌وکارهای نوین جایگاه خوبی دارند برای سرمایه‌گذاران جذاب‌ترند.

او با اشاره به اینکه هنوز در مارکتینگ جا برای کار زیاد هست ادامه داد: حوزه منابع انسانی، خدمات پزشکی، هوش مصنوعی و Data Science که از فناوری‌های تعیین‌کننده آینده است نیز از حوزه‌های جذاب و آینده‌داری برای سرمایه‌گذاری در بین استارت‌آپ‌هاست.

کلاهی با اشاره به اینکه لجستیک از ستون‌های کلیدی اقتصاد است، ورود به حوزه «حمل‌ونقل خودران» را ضروری دانست و گفت: انقلاب صنعتی قرن هجدهم تعادل اقتصادی، امنیتی و نظامی دنیا را دگرگون کرد اما عقب ماندن از انقلاب هوش مصنوعی وحشتناک‌تر است و یکی از نگرانی‌های من نیز همین است. پس باید به حوزه حمل‌ونقل خودران ورود کنیم.

او به حوزه سخت‌افزارها به عنوان یکی دیگر از حوزه‌های جذاب برای سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌ها اشاره کرد و توضیح داد: نمی‌خواهم بگویم سخت‌افزار جذاب نداریم چون من فکر می‌کنم با برخی سیاست‌های حمایتی وزارت صمت و دولت حوزه سخت‌افزار می‌تواند حوزه جذابی باشد. در حال حاضر یکی از دلایلی که سخت‌افزار و کالا آن‌طور که باید جذاب نیست کوچک بودن بازار ایران است.

این فعال و سرمایه‌گذار در حوزه استارت‌آپ‌ها در ادامه حوزه تکنولوژی منابع انسانی را یکی از حوزه‌های جذاب برای سرمایه‌گذاری به حساب آورد و گفت: در حال حاضر موضوع نیروی انسانی به یکی از چالش‌های کشور در بخش‌های مختلف و به خصوص تخصصی‌تر تبدیل شده و نیازمند سرمایه‌گذاری است.

او افزود: معتقدم حوزه HR TECH برای ورود سرمایه‌‌گذاران حوزه بسیار مناسبی است. در حال حاضر این حوزه در دنیا به شدت در حال توسعه است اما در ایران هنوز زیاد مورد توجه نیست؛ با این حال با توجه به مشکلاتی که در حوزه تامین نیروی انسانی وجود دارد احتمالاً در آینده نزدیک توجه مدیران را جلب خواهد کرد.

کلاهی در پایان گفت: در این بین معاونت فناوری تا به امروز نقش خود را خوب بازی کرده و مشوق‌های خوبی برای ورود به حوزه سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها گذاشته اما برخی تنگ‌نظری‌ها و جلوگیری از ورود پرچمداران بورس به این حوزه باعث شده آن‌طور که باید وضعیت مطلوب نباشد.

https://pvst.ir/cj4
عاطفه چوپاننویسنده میهمان

    خبرنگاری را از سال ۱۳۹۱ و با سرویس اقتصادی ایسنا «خراسان رضوی» شروع کردم. پنج سال بعد و با اتمام دوره دانشجویی همکاری با مجموعه‌های مختلفی از جمله دنیای اقتصاد، روزنامه خراسان و شرکت خدمات روابط عمومی رادکان را تجربه کردم. یک سال مدیر رسانه شورای شهر مشهد بودم و از رسانه یک قدم عقب کشیدم و با فعالیت در روزنامه شهرآرا دوباره به خانه برگشتم. سه سال بعد و پس از مهاجرت به تهران به تجارت‌نیوز رفتم و بعد به نوشتن پرونده‌های اجتماعی در هفته‌نامه تجارت‌فردا مشغول شدم و حالا با افتخار عضوی از خانواده پیوستم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو