بانک مرکزی: برخورد انضباطی با دو پرداختیار دلیل مشکل در پلتفرمها بوده است
مانی یکتا مدیرکل نظارت بر نظامهای پرداخت بانک مرکزی اعلام کرد دلیل مشکل در برخی…
۱۴ آبان ۱۴۰۳
۱۳ خرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ خرداد ۱۴۰۱
ناتانیل کاستین، یکی از مدیران سابق محصولات بازار آنلاین اوپنسی، روز چهارشنبه (یکم ژوئن ۲۰۲۲) بازداشت شد. این فرد ۳۱ ساله به یک مرتبه کلاهبرداری الکترونیکی و یک مرتبه پولشویی در ارتباط با الگوی معامله نهانی NFT یا داراییهای ناهمتا متهم شده است. این الگو «با استفاده از اطلاعات محرمانه مربوط به NFTهایی انجام شده که برای قرار گرفتن در صفحه اصلی اوپنسی انتخاب شده بودند».
طبق اعلام وزارت دادگستری (DOJ) در بیانیه خبری این نهاد، هر اتهام میتواند با حداکثر مجازات ۲۰ سال زندان همراه باشد. مقامات DOJ میگویند، این اولین پرونده معاملات نهانی داراییهای دیجیتالی است. کاستین در این پرونده به یک الگوی نسبتاً ساده معاملات نهانی متهم شده است.
بر اساس اتهام وارده، کاستین وظیفه انتخاب NFTهای صفحه اصلی اوپنسی را بر عهده داشته است و از آنجا که قرار گرفتن یک پروژه در صفحه اصلی معمولاً به افزایش قیمت NFT و دیگر پروژههای آن هنرمند منجر میشود، اوپنسی پروژههای منتخب برای صفحه اصلی را تا زمان قرار گرفتن آنها در صفحه نخست محرمانه نگه میدارد.
طبق متن اتهام، کاستین حدوداً از سپتامبر سال ۲۰۲۱، پروژههای منتخب را با قیمت پایین و پیش از قرار گرفتن در صفحه اصلی به طور مخفیانه خریداری کرده و پس از قرار گرفتن این NFTها در صفحه اصلی، «آنها را با سود دو تا پنج برابری به فروش رسانده است».
بنا بر اعلام DOJ، کاستین برای مخفی کردن هویت خود تراکنشها را با کیف پولهای بدون نام و حسابهای بینام و نشان اوپنسی انجام داده و طبق اتهام وارده این کار را دهها بار تکرار کرده است.
دادستان دامین ویلیامز میگوید: «شاید NFTها پدیده جدیدی باشند اما این نوع الگوی ارتکاب جرم چیز جدیدی نیست. این اتهامات نشانگر تعهد وزارت دادگستری به مقابله با معاملات نهانی، چه در بازار سهامی و چه در بلاکچین، است.»
مایکل جی. دریسکول معاون مدیر مسئول FBI میگوید این نهاد با تمام قوا فعالانی را که به این طریق بر بازار تاثیر میگذارند شناسایی خواهد کرد.
استارتآپ اوپنسی تا سپتامبر سال ۲۰۲۱ که برای اولین بار از اقدامات نادرست کاستین پردهبرداری شد، برای استفاده کارکنان از اطلاعات محرمانه در معاملات NFT محدودیت چندانی قائل نبود.
این شرکت از آن زمان تاکنون دو سیاست جدید از جمله ممنوعیت خرید و فروش کلکسیون یا سازندگانی که از سوی این شرکت تبلیغ میشوند و همچنین ممنوعیت «استفاده از اطلاعات محرمانه برای خرید و فروش هرگونه NFT در پلتفرم اوپنسی یا هر پلتفرم دیگری» را برای کارکنان خود در نظر گرفته است.
این حوادث بار دیگر خلاء رگولاتوری موجود در اکوسیستم کریپتو را یادآور میشود. NFTها به ویژه از جمله موضوعاتی هستند که در بخش خاکستری قانون به چشم میخورند. این داراییها از نگاه قانونی اوراق بهادار تلقی نمیشوند و امکان محاکمه چندانی هم از طریق سابقه حقوقی وجود ندارد. بنابراین تا اولین بازداشتی که به تازگی اتفاق افتاد، مشخص نبود آیا دادستانها تمایلی به محاکمه معاملات نهانی NFT دارند یا خیر.
بواز سابرادو، تحلیلگر دادههای فینتک مستقر در لندن، میگوید رسوایی اوپنسی دو مساله را مشخص میکند: اول اینکه شفافیت بلاکچین و ثبت عمومی اطلاعات، ابزار قدرتمندی برای نظارت بر رفتارهای نادرست است و دوم اینکه متاسفانه رگولاتوریها پیش از این پرونده از این ابزار استفاده چندانی نکردهاند.
سوبرادو میگوید: «در حال حاضر صحبتهای زیادی در مورد قانونگذاری این حوزه شنیده میشود اما فعالیت بسیاری از این تبهکاران به وضوح حتی با قوانین فعلی هم در تضاد است و رگولاتورها برای مقابله با این نوع کلاهبرداری و بیانیههای نادرست نیازی به قدرت بیشتر ندارند.»
سوبرادو میگوید شاهد حجم زیادی پول در فضایی هستیم که تبهکارانش حتی برای مخفی کردن ردپایشان تلاش هم نمیکنند.
او میگوید: «این موضوع جنون حاکم بر این بخش را نشان میدهد. فعلاً که شرایط خوب است و همه احساس ثروتمند بودن میکنند صحبت چندانی در این باره نمیشود. اما درست زمانی که روند بازار معکوس شود، بسیاری طعمه میشوند و افراد زیادی خشمگین خواهند شد.»
منبع: CNBC