بانک مرکزی به تنهایی نمیتواند تنظیمگر حوزه رمزارز باشد
در پنل چارچوب تنظیمگری رمزپولها و داراییهای دیجیتال، حاضران ریسکها مهم این حوزه را شامل…
۶ آذر ۱۴۰۳
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱
یکی از اولین توسعهدهندگان بیتکوین به نام جیمسون لوپ، اعتقاد دارد هیچکس بیتکوین را درک نمیکند و اشکالی هم ندارد. این جمله میتواند نقطه شروعی برای تفکر در مورد چیستی و چگونگی تغییر زندگی ما با این اختراع نوآورانه باشد.
به گزارش پیوست، بلاکچین، ارزهای دیجیتالی، تمرکززدایی، نهنگها، کیف پول سرد، پامپ و دامپ. اگر همه این کلمات برای شما معنای خاصی ندارند، تنها نیستید. رمزارزها رویای تاثیرگذاری در اقتصاد جهانی را دارند و خود را جایگزینی برای ارزهای رایج مانند دلار و یورو میدانند. اما متاسفانه همچنان این صنعت به درستی و آنطور که باید درک نشده است.
برای درک دلیل این موضوع باید به چرایی ایجاد بیتکوین نگاه کنیم. در سال ۲۰۰۸، فرد یا افرادی با استفاده از نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، سپیدنامهای نوشتند که در آن چشمانداز خود را برای بیتکوین ارائه دادند.
بیتکوین یک ارز دیجیتالی رمزنگاریشده است که بدون دخالت بانک مرکزی بهوجود آمده است. در حالی که هر کشور، سازمانی برای سیستم پولی خود دارد (مانند فدرال رزرو برای سیستم پولی آمریکا)، در شبکه بیتکوین شخص یا سازمان مسئولی وجود ندارد.
آنها دنیایی را متصور بودند که در آن مردم میتوانند بدون استفاده از بانک با یکدیگر پرداختهای الکترونیکی و تراکنشهای مالی انجام دهند. عرضه بیتکوین بلافاصله پس از یک بحران اقتصادی جهانی، که عمدتاً این بحران ناشی از سیاستگذاریهای اشتباه بود، اتفاق افتاد.
ناکاموتو تصور میکرد یکی از بزرگترین مزیتهای این سیستم، هزینههای کمتر هنگام پرداختهاست. اداره یک بانک، هزینههای زیادی دارد و این هزینهها اغلب به مصرفکنندگان متحمل میشود. چشمانداز او این بود که با استفاده از بلاکچین سیستمی ایجاد کند که در آن دیگر به واسطه نیاز نباشد.
در همان ابتدا، ۳۰ هزار خط کد برای ساخت بلاکچین لازم بود تا این رمزارز تولید شود. به طور خلاصه، بلاکچین یک پایگاه داده عمومی و کاملاً دیجیتالی از هر تراکنشی است که در شبکه انجام میشود.
بیتکوین یک سازوکار بسیار پیچیده است. اختراعی که از یک ایده شروع شد و روز به روز به پیچیدگی این سیستم افزوده میشود. علاوه بر پیچیدگی سازوکار عملکردی بیتکوین، این اختراع طرز تفکر و فرهنگی به جامعه جهانی معرفی کرده است که پیچیدگی درک این اختراع را بیشتر میکند.
سازوکار بیتکوین بهطور خلاصه مشابه یک تابلوی امتیاز دیجیتالی بزرگ است که اعداد روی تابلو نشاندهنده موجودی کیفپولهاست. اما این تعریف از شبکه بیتکوین یک استعاره ناقص است. در حقیقت این تابلوی بزرگ یا همان دفترکل بیتکوین به وسیله سازوکاری که برای شبکه بیتکوین تعریف شده است، وظیفه پیگیری تراکنشها را به کمک ماینرها و گرهها (Node) دارد.
بلاکچین یک پایگاه داده عمومی و کاملاً دیجیتالی از هر تراکنشی است که در شبکه انجام میشود.
گرهها و نودها هر تراکنش و میلیونها واحد مالکیت را پیگیری میکنند. روندی که از ۳ ژانویه ۲۰۰۹ شروع شده است و این رایانهها تقریباً هر ۱۰ دقیقه این شبکه را مجدداً تایید میکنند. این سازوکار تا به امروز به قدری خوب عمل کرده است که هیچکدام از تراکنشها یا بلوکها هک نشدهاند و شبکه در امنیت کامل به سر میبرد.
بیتکوین ارزشمندترین استفاده از انرژی در جهت ایمنسازی شبکه مالی است. تنها شبکه مالی هکنشدهای که نژاد بشر تاکنون ابداع کرده است. در شبکه بیتکوین هر بلوک تراکنشهای درون خود و تمامی تراکنشها و بلوکهای قبل از خود را تایید میکند. تا زمان نگارش این مقاله «۷۳۶۴۵۶» بلوک تولید شده است و تمام این بلوکها ضمن تایید تمام بلوکهای پیشین از زمان بلوک پیدایش، تایید میکنند که تراکنشهای فعلی از قوانین پیروی میکنند و زنجیره هک نشده است.
امنیت شبکه بیتکوین در ۱۲ سال دستاورد عظیمی برای حقوق بشر و آزادی است. دستاوردی که شاید شایسته جایزه صلح نوبل باشد ولی بیتکوین هم مانند هر سازوکار دیگری بهطور کامل برای یک نفر قابل درک نیست. همانطور که ما نیاز نداریم نحوه کار کامپیوتر، یخچال یا تستر را بدانیم بیتکوین هم از این قاعده مستثنی نیست.
برای بسیاری از افراد این اطلاعات بیمعنی به نظر میرسد و این در حالی است که برای بیتکوینرها این صحبتها به معنای همه چیز است. برخلاف موضوعات دیگر که برای درک آنها میتوان مثالهای زیادی آورد، بیتکوین قابل مقایسه با هیچ دارایی دیجیتالی دیگری نیست. تاکنون هیچ ارز دیجیتالیای نتوانسته دستاوردی مانند بیتکوین داشته باشد. حتی هیچ CBDCای وجود ندارد که موفقیتی در حد بیتکوین داشته باشد.
یکی از موضوعاتی که پیرامون بیتکوین سروصدای زیادی کرده، مصرف انرژی است. هیاهوی رسانهای که با درک مفهوم بیتکوین، بیپایه و اساس بودن آن مشخص میشود. براندون کویتم، نویسنده و سخنران حوزه تکنولوژی در مورد مصرف انرژی بیتکوین میگوید: «استخراج بیتکوین همان چیزی است که هر کسی متناسب با ناآگاهیاش در مورد انرژی و بیتکوین نمیداند.»
ماینرهای بیتکوین فقط امکان انجام معامله مالی بین دو نفر را میسر نمیکنند. در حقیقت ماینرها با صرف انرژی الکتریکی شبکه بیتکوین را بدون استفاده از هیچ پرچم، شرکت یا شخصی به طور کاملاً آزادانه و سانسورنشده ایمن نگه میدارند. شبکه بیتکوین با استفاده از همین انرژی در طول زمان هر روز با افزایش هش در کنار افزایش ارزش این شبکه، مانند گاوصندوقی که دیوارههایش در حال ضخیمتر شدن است، ناگسستنیتر میشود. ماینرها و نودهای بیتکوین در حقیقت حسابرسان شبکه هستند و اطمینان حاصل میکنند که همه افراد در سیستم از قوانین اجماع پیروی میکنند.