رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
بازارهای سهام با تصویری کلیشهای از هیاهو و سروصدا در ذهن ما نقش بستهاند. محیطی سرشار از هیجان و استرس که در آن پول با سرعتی سرسامآور در جریان است. پر از تابلوهایی که اعداد روی آنها بدون در نظر گرفتن ارزشهای انسانی بالا و پایین میشود. اما تمام این تصورات تا قبل از شکلگیری مفهمومی به نام فرابورس بود. شروع تجارت آنلاین، تحولی در بازارهای مالی رقم زد و معاملات رمزارزی، این نوع از معاملات را به قلههای جدیدی رساند.
به گزارش پیوست، معاملات فرابورس یا OTC گزینههایی فراتر از صرافیهای متمرکز و ساعات معاملاتی را ارائه میکند. این معلاملات بهصورت فیزیکی انجام نمیشود و معمولا کلامی یا الکترونیکی بین دو طرف انجام میشوند. این جنس از بازار به سرمایهگذاران اجازه دسترسی به نقدینگیهای خارج از بازار عادی را میدهد.
حجم معاملات فرابورس در مقایسه با بازارهایی همچون بورس، بخش قابل توجهی را شامل میشود. براساس گزارش رویترز، در سال ۲۰۰۸ تنها ۱۶ درصد از ارزش کل بازار در فرابورس معامله میشد. پس از ۶ سال این نسبت به ۴۰ درصد رسید. افزایش نسبت معاملات فرابورس به بورس، تا همین امروز ادامه دارد و به حدود ۵۲ درصد رسیده است. با فراگیری رمزارزها و افزایش ارزش ادامهدار بازار این سکهها و همچنین مزایای دیگری که رمزارزها دارند، معاملات OTC در این بازار رشد چشمگیرتری نسب به سایر بازارهای سنتی داشته است.
مزایای انجام معاملات OTC واضح است. انجام معاملات خارج از یک پلتفرم متمرکز، مشکلات قانونی کمتر، دسترسی سریعتر، محدودیت زمانی و تاثیرگذاری کمتر در بازار از ویژگیهای مثبت این نوع از معاملات است. با ترکیب این ویژگی و رمزارزها میزان تاثیرگذاری این معاملات بیشتر هم میشود.
برای معاملات OTC دو نوع استخر Lit Pools و Dark Pools وجود دارد. Lit Pools استخرهایی هستند که تقریبا مشابه یک صرافی سنتی عمل میکنند. جایی که دفترچه سفارشاتی وجود دارد و سرمایهگذاران میتوانند پیشنهادات مختلف درون شبکه را ببینند. در مقابل Dark Poolها بازارهای تاریک و بستهای هستند که اطلاعات فقط برای دو طرف معامله نمایش داده میشود. بازاری که سطحی قابل قبولی از ناشناس ماندن برای سرمایهگذاران نهادی با معاملات سنگین فراهم میکند.
موضوع محدودیت نقدینگی در صرافیهای رمزارزی هم وجود داشته است. براساس گزارش CoinMarketCap، میانگین حجم تجارت روزانه برای کل رمزارزها حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است که از این رقم حدود ۷۰ درصد آن متعلق به بیتکوین، اتریوم و تتر است. حجم معاملات رابطه مستقیمی با نقدینگی موجود در هر پلتفرم معاملاتی دارد. تاثیر معاملات OTC برای داراییهای توکندار فیزیکی مانند Pax Gold بیشتر نمود پیدا میکند. به دلیل نقدینگی محدود کسی که قصد دارد مقدار زیادی از این توکن خریداری کند، برای تکمیل سفارش خود مجور است از چندین صرافی اقدام کند و این نقطهای است که معاملات OTC معادله را به هم میزند.
داراییهای دیجیتال اگرچه از نظر تعدادی، زیاد مبادله میشوند اما نقدینگی این بازار به اندازهای نیست که معلاملاتی با حجم قابل توجه را پشتیبانی کند. معاملات OTC فرصتهایی برای دسترسی سرمایهگذاران، کسبوکارها و استخراجکنندگان کلان فراهم میکند.
معاملات OTC خریدار و فروشنده را مستقیما به یکدیگر مرتبط میکند و در عین حال قیمت را تضمین و ریسک معاملات را در برابر لغزش و تاثیر بازار به حداقل میرساند. این نوع معاملات علاوهبر امنتر و سریعتر بودن، امکلان دسترسی آنی به وجوه را نیز امکانپذیر میکنند.
شاید سطح بالایی از ناشناس بودن در معاملات OTC، بهترین ویژگی این معاملات برای بازیگران اصلی بازار باشد. قرارگیری سفارشهای بزرگ در دفترهای سفارش صرافیها میتواند خطرات جبرانناپذیری برای دارندگان آنها بهوجود آورد. با معاملات OTC سفارشات کاملا ناشناسند و مشتریان افراد مهم و تاثیرگذاری به نظر نمیرسند.
همانطور که گفته شد حجم معاملات OCT بازارهای سنتی تا ۵۲ درصد هم رسیده است. اما حجم این نوع از معاملات در بازار رمزارها بسیار فراتر و با شیب بیشتری درحال افزایش است. بلومبرگ در گزارشی که آوریل ۲۰۱۸ منتشر شده اعلام کرد حجم معاملات OTC برای رمزارزها روزانه حدود ۱۵ میلیارد دلار است. در این بین گزارشهای مختلفی در مورد حجم معاملات OTC منتشر شد که با وجود اختلافاتی بین آنها، همه این گزارشها افزایش بیسابقه حجم معاملات را نشان میداد.
براساس گزارش صرافی رمزارزی کراکن، حجم معاملات OTC در سراسر جهان از اوایل سال ۲۰۱۸ تقریبا بیست برابر شده است و عدد ۳۰۰ میلیارد دلاری (حدود ۷۰ درصد از حجم کل معاملات) را نشان میدهد. ناشناس بودن این بازار به سرمایهگذاران کلان، اجازه سرمایهگذاری بدون انتشار عمومی اطلاعات را میدهد.
از نمونههای این نوع سرمایهگذاری میتوان به شرکت MicroStrategy اشاره کرد. این شرکت در ماه اگوست سال ۲۰۲۰ اعلام کرد ۲۵ درصد از ارزش کل داراییهای این شرکت در بیتکوین ذخیره شده است. براساس ادعای Michael J. Saylor مدیرعامل MicroStrategy، این شرکت ۲۱ هزارو ۴۵۴ عدد بیتکوین حدود ۲۵۰ میلیون دلار با میانگین قیمت ۱۱ هزار و ۶۰۰ دلار خریداری کرده است. خرید سنگین MicroStrategy باعث مطرح شدن نظریهای در بین فعالان این حوزه شد. نظریهای که براساس آن داراییهای MicroStrategy بهجای خرید تدریجی از طریق بازارهای OTC تامین شده است. تایید خرید MicroStrategy تقریبا غیرممکن است. اگر MicroStrategy یا هر مشتری دیگری اعلام نکند، سازوکار بازار OTC باعث میشود تمام این معاملات بهصورت کاملا ناشناس باقی بماند.