تولید به روش ODM مصداق تولید ملی است
وزارت صمت برون سپاری تولید گوشی تلفن همراه براساس طراحی اصلی یا ODM را به…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۱ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
کمیته مشترک ارزی سازمان توسعه تجارت الکترونیکی و بانک مرکزی برای حمایت از صادرکنندگان مصوبهای را در نظر گرفتند که براساس آن ارز حاصل از صادرات با ارز مورد نیاز برای مجموعهای از کالاهای وارداتی تهاتر شود. یکی از کالاهایی که قرار است با این روش ارز برای واردات دریافت کند، گوشی موبایل است.
به گزارش پیوست، مصوبه تخصیص ارز صادراتی شامل تمامی مدلهای گوشی تلفن همراه نمیشود و فقط گوشیهای موبایل سامسونگ سری S، سری Z و سری N به همراه تمامی مدلهای برند آیفون را شامل میشود. زمان اجرای این طرح هم بسته به اینکه تغییرات داخل سامانه جامع تجارت اتفاق بیفتد، احتمالا از همین هفته (هفته اول اسفند ۱۴۰۰) خواهد بود.
فرآیند اجرایی شدن این مصوبه به این صورت است که صادرکنندگان خشکبار (مانند پسته، خرما و…)، ارز خود را به یکی از ۶ صرافی که بانک مرکزی معرفی کرده میدهند و واردکنندگان هم از همان ۶ صرافی معرفی شده، ارز حاصل از صادرات را با قیمتی توافقی، که معمولا عددی نزدیک به دلار بازار آزاد خواهد بود، خریداری میکنند.
تهاتر ارز حاصل از صادرات و اختصاص آن برای واردات کالا بهخصوص گوشی موبایل، موضوع تازهای نیست. اما این که فقط ارز واردات چند مدل خاص از گوشیهای موبایل از روش تهاتر تامین شود، میتواند نظم بازار موبایل را بر هم زند.
با توجه به اینکه این مصوبه، ارز واردات گوشی موبایل را ۲ نرخی میکند، در نتیجه تاثیر مستقیمی روی قیمت گوشیهای موبایل خواهد گذاشت. در حال حاضر چیزی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد اختلاف بین ارز نیمایی و ارز صادراتی یا دلار آزاد است. این موضوع قطعا تفاوت قیمت را روی این کالاها اعمال میکند. البته احتمالا با کمی تاخیر زمانی این تغییر قیمتها در بازار دیده شود چرا که در حال حاضر حجم قابل توجهی ثبت سفارش با همان ارز نیمایی وجود دارد که خرید ارز آن از قبل صورت گرفته و کالا هم در راه است.
واردکنندگان میگویند دو نرخی شدن ارز واردات گوشی موبایل علاوه بر سردرگمی برای مصرفکنندگان، نبود شفافیت برای استعلام قیمت واقعی دستگاه و…، میتواند فسادها و حواشی زیادی را نیز به همراه داشته باشد.
گوشیهای سری S، Z و N سامسونگ درواقع گوشیهای پرچمدار این برند کرهای است. سری S یا پرچمداران شناخته شده سامسونگ که همین اواخر هم مدل جدید آن با نام S22 راهی بازار شده است، با قیمتهای پایه ۸۰۰ دلاری تا ۱۲۰۰ دلاری قیمتگذاری میشوند، گوشیهای سری N که درواقع سری Note سامسونگ است و مدلهای جدیدی از آن تولید نمیشود، در بازه قیمتی ۶۰۰ تا ۱۱۰ دلار فروخته میشوند و گوشیهای سری Z نیز، تاشوهای جدید برند کرهای هستند که در بازه قیمتی ۷۰۰ تا حدود هزار و ۸۰۰ دلار فروخته میشوند. مدلهای مختلف آیفون هم از ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار قیمت دارند. با توجه به این موضوع، با یک حساب و کتاب تخمینی و ساده، حداقل چیزی حدود ۲ تا ۳ میلیون تومان به قیمت گوشیهای پرچمدار سامسونگ و اپل اضافه خواهد شد.