نسل آینده POSها، دستگاههای هوشمندی با امکاناتی فراتر از پرداخت هستند
نسل آینده پایانههای پرداخت الکترونیکی بانکی شامل دستگاههای هوشمندی خواهند بود که امکاناتی فراتر از…
۴ آذر ۱۴۰۳
۱۱ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۶ بهمن ۱۴۰۰
ققنوس با رونمایی از پلتفرم صدور NFT ایرانی، با نام بیتا برای اولین به صورت رسمی NFT اثر یکی از هنرمندان ایرانی را صادر کرد. این خطاطی با عنوان علیولیالله اثر علیرضا کدخدایی امروز بر بستر بیتا با قیمت پایه ۹۲ میلیون تومان به حراج گذاشته شد.
به گزارش پیوست، سامانه بیتا یک سامانه ساخت، خرید و فروش توکنهای غیرمثلی (NFT) است. این سامانه قصد دارد با تایید اصالت داراییها، فضای امنتری برای عرضه آنها ایجاد کند. سامانه بیتا در فاز اول با ارائه آثار هنری و ایجاد یک فضای غیرمتمرکز حراجی باعث قیمتگذاری منطقیتر آثار، کمتر شدن دلالی، بیشتر دیده شدن هنرمندان و بیشتر در دسترس قرار گرفتن داراییهای دیجیتالی برای علاقهمندان میشود.
ققنوس پیش از این با همکاری کتابخانه ملی ایران در طرحی به نام گنجمان اقدام به صدور شناسنامه دیجیتالی میراث مستند مبتنی بر «توکن بیتا» کرده بود.
این سامانه قرار است در زمینه بازی، آثار هنری، موسیقی و داراییهای دیجیتالی به فعالیت خود ادامه دهد. تمرکز سامانه بیتا بر اصالت داراییهاست. در این رویداد از آثاری که قرار است در این حراجی عرضه شود، مانند اثر بسمالله متعلق به استاد افجهای، اثر توسن خیال از رضا مهدوی، مجسمه اسب اثر استاد ادهم و چندین اثر دیگر از هنرمندان بنام ایرانی، نیز نام برده شد. در این میان تنها علی ولیالله اثر استاد علیرضا کدخدایی تاکنون به حراج گذاشته شده و قابل خرید و فروش است که با قصد کمک به خیریه به فروش میرسد.
طبق اعلام مدیران پلتفرم بیتا کارمزد در پلتفرم بیتا از طریق پیمان پرداخت میشود و کارمزد تعیین شده برای صدور NFT هر اثر هنری ۱۰ پیمان تعریف شده است.
محمد جواد صمدی، مدیرعامل ققنوس در پاسخ به این سوال که NFT این آثار در بازارهای بینالمللی چگونه عرضه میشود و اثر چگونه به خارج از کشور ارسال میشود؟ گفت: برای عرضه NFT آثار هنری در بازارها یا پلتفرمهای بینالمللی در حال مذاکره با رگولاتوری هستیم، یکی از مشکلات این است که پیمان به عنوان توکن این پلتفرم باید در صرافیهای خارجی لیست شود و جزو توکنهای قابل مبادله به شمار آید. او تاکید کرد که توکن بومی شبکه ققنوس یا همان پیمان در ۴ صرافی داخلی لیست شده است و در ۲ صرافی خارجی نیز بهزودی در دسترس قرار میگیرد.
او در خصوص نحوه ارسال آثار به خارج از کشور نیز اینگونه توضیح داد: « در حال تجهیز گالریداران از نظر لجستیکی هستیم تا بتوانند آثار را برای خریداران در خارج از کشور ارسال کنند.»او اعلام کرد که بیتا یک پلتفرم سه زبانه به زبانهای، فارسی، انگلیسی و عربی است.
صمدی در پاسخ به این سوال پیوست که یکی از دلایل جذابیت بلاکچین غیر متمرکز بودن آن است درحالی که بیتا به نوعی درحال متمرکزسازی است، گفت: بیتا هم مانند هر پلتفرم NFT دیگری بخشی متمرکز و بخشی غیر متمرکز دارد. صمدی ادامه داد: فرآیند حراجی در سامانه بیتا روی یک فضای کاملا غیرمتمرکز شکل میگیرد. ما با توجه به ظرفیتهایی که در ققنوس شکل گرفته است توانستهایم تا حد ممکن فضای غیرمتمرکز بیشتری را فراهم کنیم.
مدیرعامل ققنوس در ادامه به همکاری شکل گرفته بین این شرکت و همراهاول اشاره کرد و گفت: موضوع قیمت گذاری سیمکارتها با شماره رند همواره یکی از مشکلات حوزه ICT بهحساب میآید. طبق همکاری همراه اول و ققنوس، مقرر شده تا سند سیمکارتها با شماره رند تبدیل به NFT شود و در این پلتفرم قابل معامله خواهد بود.
ولیالله فاطمی رئیس هیاتمدیره ققنوس در رویداد معرفی سامانه بیتا گفت: ارزش واقعی داراییها زمانی مشخص میشود که دسترسی به آن بیشتر و بزرگتر شود. در بیشتر حوزهها همواره این ایراد مطرح میشود که چرا در ایران ما با تکنولوژی جهانی سالها فاصله داریم؛ اکنون ققنوس با ارائه بستر بلاکچین خود توانسته تکنولوژیای را در ایران توسعه دهد که در مقیاس جهانی نوپاست و عمر چندانی ندارد.
او ادامه داد: برای همه جای سوال است که چرا داراییهای نهچندان معروف در دنیا تا چند صد یا حتی چند میلیون دلار معامله میشود درحالی که ما در ایران آثار ارزشمند هنرمندان خودمان را نمیتوانیم در این سطح عرضه کنیم. اقتصاد دیجیتالی جزئی از برنامه آینده کشور است و ما باید بتوانیم به کمک فناوری از محدودیتهای موجود عبور کنیم و دسترسی را جهانی کنیم.
محمد رضا دشتی اردکانی رئیس فراکسیون گردشگری مجلس در ادامه این رویداد با اشاره به امکانات و پتانسیل فضای مجازی برای بهبود امنیت دادهها و جلوگیری از جعل و کلاهبرداری گفت: امروز فضای مجازی و هنر به دو مکمل برای یکدیگر تبدیل شدهاند. تا امروز ما برای فروش آثار باید به کشورهای دیگر مراجعه میکردیم. ما شاهد فعالیت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در یک بستر امن مجازی هستیم. سامانه بیتا هم میتواند همین امنیت مجازی را برای داراییهای دیجیتالی فراهم کند.
در ادامه این رویداد ایمان نوربخش مدیر گالری هاتف سحر و فعال حوزه فینتک با اشاره به اهمیت موضوع سرعت و دقت در تراکنشها گفت: بلاکچین ضمن سرعت و دقت بالا در تایید تراکنشها، امکان هک و تغییر اطلاعات را تقریباً به صفر میرساند و در عین حال شفافیت را بالا میبرد.
او در پایان توضیح داد: بیتا میتواند تحول بزرگی در بازار آثار هنری باشد. موضوعی که سالهاست در بانکهای دیگر کشورها مرسوم است، امکان وثیقهگذاری آثار هنری است. این امکان در ایران به دلایل مختلف نظیر مشکلات نقدشوندگی، مشکل تایین اصالت، جعل و دیگر دلایل از سوی بانکها پذیرفته نشده است که اکنون با سامانه بیتا این مشکلات برطرف میشود.