skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل خدمات انفورماتیک: انتشار انحصاری رمزارز ملی بر عهده بانک مرکزی است

۲۵ دی ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

ابوطالب نجفیی، مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک

در این مطلب می‌خوانید

    انتشار رمزپول ریال یا رمزارز ملی بر عهده بانک مرکزی خواهد بود و هیچ بانک یا شرکت دیگری نمی‌تواند آن را منتشر کند، همچنین امکان استخراج رمزپول ریال نیز وجود نخواهد داشت.

    مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک با اعلام این خبر در گفت‌وگو با پیوست گفت: بیش از دو سال است که شرکت خدمات انفورماتیک روی آماده‌سازی بسترهای فنی رمزپول ریال یا ریال دیجیتالی کار می‌کند و هم‌اکنون پلتفرم آن روی یک بستر متن‌باز ایجاد شده است و در صورت آماده شدن بسترهای حقوقی و اجتماعی استفاده از آن امکان‌پذیر خواهد بود.

    سید ابوطالب نجفی مدیرعامل شکرت خدمات انفورماتیک در حالی خبر از آماده بودن زیرساخت‌های فنی ریال دیجیتالی یا رمزپول بانک مرکزی می‌دهد که معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی نیز چندی پیش اعلام کرده بود که زیرساخت‌های فنی ریال دیجیتالی آماده شده است و در صورت تایید شورای پول اعتبار و نهایی شدن زیرساخت‌های حقوقی آن امکان اجرایی شدن و انتشار پول دیجیتالی وجود خواهد داشت. همچنین رئیس کل بانک مرکزی نیز مهرماه ۱۴۰۰ وعده داد که در صورت تصویب شورای پول و اعتبار رمزارز ملی به صورت آزمایشی اجرایی شود.

    برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی ریال دیجیتالی تقریباً ۱۸ ماه پیش با تشکیل کارگروهی در بانک مرکزی در دستور کار قرار گرفت و از آن زمان بسترهای ایجاد زیرساخت فنی و همچنین زیرساخت‌های حقوقی، اجتماعی و سیاسی آن بررسی می‌شود. همچنین طبق بررسی‌های صورت‌گرفته مشخص شده است که برای اجرایی کردن این پروژه باید ریسک‌های اجتماعی آن نیز مد نظر قرار گیرد.

    معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در مرداد ۹۷ اعلام کرده بود که به زودی از نسخه آزمایشی رمزارز ملی رونمایی خواهد شد. آن زمان اعلام شده بود تا پایان شهریور همان سال سیاست‌های جامعی برای ارزهای رمزنگاری‌شده از سوی بانک مرکزی اعلام خواهد شد، اما متاسفانه این وعده بانک مرکزی تاکنون به تعویق افتاده است.

    حال نجفی می‌گوید همان‌طور که در شرایط فعلی بانک مرکزی اسکناس را چاپ می‌کند و در اختیار شبکه بانکی قرار می‌دهد و از طریق آن شبکه بانکی اسکناس در میان مردم توزیع می‌شود، رمزپول بانک مرکزی را نیز بانک مرکزی منتشر می‌کند و از طریق شبکه بانکی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

    نمایه:
    رمزارزملی یا رمزپول بانک مرکزی چیست؟

    رمزپول بانک مرکزی، یا آنچه این روزها از آن به عنوان رمزارز ملی یاد می‌شود، شکل دیجیتالی همان پولی است که از سوی بانک مرکزی خلق و منتشر می‌شود و قابلیت آن را دارد که بر بستر فناورانه، به‌ صورت همتا به همتا منتقل شود.

    ریال دیجیتالی چگونه توزیع می‌شود؟

    طبق گفته او، همان‌طور که بانک مرکزی برای توزیع اسکناس میان مردم به صورت مستقیم با مردم درگیر نمی‌شود برای رمزپول بانک مرکزی هم به همین ترتیب است، رمزپول‌ها از طریق شبکه بانکی کشور در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

    او درباره روند اجرایی شدن این فرایند توضیح داد: بانک‌ها از طریق پلتفرم «برنا» به بانک مرکزی متصل می‌شوند. در اصل روی این پلتفرم هر کدام از بانک‌ها کیف‌ پول دیجیتالی ایجاد خواهند کرد و بانک مرکزی از طریق این پلتفرم و از طریق کیف‌ پول‌ هر بانک ریال دیجیتالی منتشرشده را میان بانک‌ها توزیع می‌کند و پس از آن مشتریان بانک‌ها با کیف‌ پول‌هایی که هر بانک در اختیار آنان قرار خواهد داد می‌توانند ریال دیجیتالی را با قراردادهای هوشمندی که میان بانک و مشتری وجود خواهد داشت از بانک دریافت کنند.

    نجفی با اشاره به اینکه در حدود ۵۵ تا ۶۰ کشور دنیا هم‌اکنون در حال پیاده‌سازی رمزپول بانک مرکزی یا CBDC هستند گفت: هنوز این مدل پول به بلوغ کافی نرسیده است.

    او ریال دیجیتالی را هم‌وزن اسکناس عنوان کرد و گفت: در زمان انتشار ریال دیجیتالی بانک مرکزی و مشخص شدن نسبت ریال دیجیتالی و اسکناس، با انتشار واحد مشخصی از ریال دیجیتالی به همان میزان اسکناس از چرخه خارج می‌شود.

    ریال دیجیتالی چه زمانی اجرایی می‌شود؟

    به گفته او، هنوز بانک‌ها برای اجرایی کردن این پروژه وارد نشده‌اند و تاکنون بانک مرکزی و شرکت خدمات انفورماتیک در حال پیش‌ بردن پروژه بوده‌اند. از نظر او در ابتدا لازم نیست اجرای پروژه بسیار بزرگ در نظر گرفته شود بلکه می‌توان به صورت آزمایشی در یکی از مناطق آزاد و با همکاری یکی دو بانک اجرایی شود و پس از آن اجرای این طرح در کل کشور پیش رود.

    او در پاسخ به این سوال که احتمالاً پایلوت رمزپول بانک مرکزی چه زمانی اجرایی می‌شود گفت: در ماه‌های پایانی سال با فشار تراکنش‌های صنعت بانکی مواجه هستیم و باید آن را مدیریت کنیم. در دو ماه پایانی سال حدود ۳۵ درصد به تعداد تراکنش‌ها افزوده می‌شود و باید سرویس‌ها را از نظر امنیت، پایداری و عملیات، مدیریت کنیم. بر این اساس اجرای پایلوت رمزپول به سال آینده موکول خواهد شد.

    نقش صرافی‌های رمزارزی در ریال دیجیتالی چیست؟

    او در پاسخ به این سوال که نقش صرافی‌های رمزارزی در این میان چیست گفت: توجه کنید که ریال دیجیتالی همان ریال است و باید آن را از رمزارزهای جهان‌روا مجزا کنیم، همان‌طور که در هیچ صرافی‌ای ریال را با ریال جابه‌جا نمی‌کنیم طبیعی است که ریال دیجیتالی نیز برای خرید و فروش در صرافی‌های رمزارزی استفاده نمی‌شوند.

    به گفته او، افراد برای تبدیل ریال دیجیتالی به اسکناس یا بالعکس می‌توانند به شبکه بانکی خود مراجعه کنند و با ذخیره رمزپول‌ خود در کیف‌ پول‌شان همان‌طور که هنگام خرید رمزارزها از ریال استفاده می‌کنند از ریال دیجیتالی استفاده کنند.

    https://pvst.ir/bog
    مهرک محمودی؛ قائم‌مقام سردبیر ماهنامه پیوست؛ ۳۵۰ خدمت الکترونیکی

    مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو