مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۶ فروردین ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
هرچند بیل گیتس هم میگوید که آزادی اندروید را به iOS ترجیح میدهد و گوشی اصلیاش یک موبایل اندرویدیست اما این روزها حضور در کلاب هاوس، نرمافزاری که فقط دارندگان سیستم عامل iOS (و دیگر اعضای خانواده آن) را به بازی راه میدهد، حاشیهساز شده و حتی بازار سیاهی از معامله دعوتنامه این شبکه اجتماعی به راه انداخته است؛ با وجود در اقلیت بودن سیستم عامل پذیرنده این نرمافزار، کلاب هاوس به اندرویدیها هم میرسد، به زودی از پا میافتد یا اینکه فیلتر میشود؟
به گزارش پیوست، ماجرا از حضور ایلان ماسک شروع شد، هر چند که کلاب هاوس از مارس 2020 پا به دنیای شبکههای اجتماعی گذاشت اما از زمان برگزاری روم ایلان ماسک با ولاد تنو، مدیرعامل رابینهود به سر زبانها افتاد و تنها با حضور اقلیت ترند شد.
این شبکه اجتماعی که چند ماهی است به محبوبیت رسیده، در کارکرد نه چندان تفاوتی با رقیبی کهنهکار مثل دیسکورد که البته پایش به فیلترینگ کشیده شد، دارد و نه از امکانات تلگرام، واتس اپ، توییتر، یوتیوب و … برخوردار است. انگار این محبوبیت تنها بر سر یک اختلاف طبقاتیست؛ همانند یک رستوران گرانقیمت در شمال تهران، کلاب هاوس مردم را به دو دسته تقسیم کرده است: آیفونیها با پرچمداران حدود پنجاه میلیون تومانی که البته آمار نشان میدهد تا سال 2020 تنها حدود 15 درصد کاربران را در بر گرفته و اندرویدیها که بیش از 85 درصد کاربران تلفن همراه هستند؛ و از میان آیفونیها هم البته فقط آنهایی که کارت دعوت دارند.
برخلاف دیگر شبکههای اجتماعی با امکانات متعدد، کلاب هاوس تنها جاییست برای گفتوگوی صوتی، هر چند که این امکان با حضور ایرانیان در برخی از رومهای این شبکه شکلی دیگر به خود گرفته و اتاقهایی برای سکوت تشکیل شده است تا به قول خودشان «فقط فالو کنید».
برخی از کاربران، این شبکه اجتماعی را اینطور توصیف میکنند: «من در کلابهاوس اعتماد به نفس مردمانی را دیدم که درباره موضوع بحث، اندک فهم و دانشی ندارند اما تزهای ثقیل ارائه میدهند!»، «کلابهاوس ممکن است شبکه اجتماعی خیلی جدی و پر ترافیکی شود. اگر امکان و حوصلهاش را دارید پیشنهاد میکنم، هنوز که جوان است زودتر مشترک شوید و یوزرنیم مورد علاقهتان را بگیرید.»، «مقایسه کلابهاوس و دیکسورد معنی نمیدهد. هردو آنها روم صوتی دارند؛ ولی نکته اینجاست که در کلابهاوس رومها پیوسته به کاربر پیشنهاد میشوند. در دیسکورد شما باید دنبال سرور بگردید و درون سرور ممکن است روم صوتی فعالی باشد یا نباشد. تفاوت در قابلیت اکتشاف محتواست.» و … .
البته همه اینها در حالیست که غوغایی بر سر حضور در کلاب هاوس برپاست؛ این روزها بخشی از بازارهای مجازی مثل نرمافزار دیوار و صفحههای برخی کاربران به فروش و دست به دست کردن دعوتنامه کلاب هاوس میگذرد، برخی یک دعوتنامه این شبکه را به بهای دستمزد یک یا حتی چند روز یک کارگر روزمزد قیمتگذاری کردهاند، البته شاید استدلال این قیمتگذاریها بر این است که آیفونیها به قولی لاکچری و حتما پولدارند.
این فضا در درون این شبکه هم دیده میشود، اغلب افراد حاضر سعی میکنند از خودشان چهرهای مربوط به فردی از طبقه بالای اجتماعی را به نمایش بگذارند و به قول عدهای، با کراوات و ماشین BMW به کلابهاوس آمدهاند.
از طرف دیگر ماجرا، در حالی که انگار واقعا اتفاق خاصی در میان رومهای متعدد این شبکه اجتماعی نمیافتد، در جامعه مجازی با پدیده fear of missing out یا ترس از بیرون ماندن مواجهیم، نداشتن سیستم عامل مورد نیاز یا در مواردی دعوتنامهای از یک دوست، عده زیادی را آزرده خاطر کرده است. چرا که بنا بر مشاهدات و به گفته کاربران در این نرمافزار فقط عدهای صحبت میکنند و با اجازه این عده دیگران هم میتوانند در صورت تمایل اظهار نظری کنند.
البته در روزهای اخیر خبرهای جدیتری هم از کلاب هاوس به گوش رسیده است؛ چند روز پیش برای مدت کوتاهی این نرمافزار داون شد و این ماجرا حاشیههایی را به دنبال داشت. از طرفی توسعهدهندگان پا روی مرزبندی کلاب هاوس گذاشتهاند و با استفاده از سورسهای موجود از این برنامه نسخه اندرویدی آن را (به صورت غیررسمی) روی گیتهاب و فضاهای دیگری قرار دادهاند و به این واسطه عدهای از کاربران اندرویدی هم به کلابهاوس رسیدهاند. البته این در حالیست که چندی پیش از سوی کلاب هاوس خبری مبنی بر انتشار نسخه اندرویدی در ماههای آینده هم رسید.
در این بین رقیبان این شبکه نوپا سعی میکنند از صحنه کمرنگ نشوند و با اضافه کردن قابلیتی مانند کلاب هاوس آن را کنار بزنند، از این رو تلگرام خبر میدهد که در آپدیت بعدی با قابلیت چت صوتی میآید و توییتر هم اسپیس را به میدان میآورد.
علاوهبر این، چند روز پیش خبر رسید که استقبال از کلاب هاوس بهگونهای بود که در یک دوره زمانی کوتاه ارزش آن از 100 میلیون دلار گذشته و به بیش از یک میلیارد دلار رسیده و تبدیل به استارتآپی یونیکورن شده است.
همچنین کلاب هاوس مدتی پیش اعلام کرد که از تولیدکنندگان محتوا حمایت میکند، هر چند که نحوه آن هنوز به درستی مشخص نیست.
با این حال عدهای از کاربران دعوتشده به کلاب هاوس آن را حذف کردهاند، وزیر ارتباطات و برخی دیگر از چهرههای شناختهشده به این فضا میپیوندند و کلاب هاوس همچنان با گلایههای کاربران اندروید به راه خود ادامه میدهد، اما سرنوشت آن در ماههای آتی هنوز در ابهام است، این شبکه اجتماعی هم همانند برخی از فضاهای قدیمیتر مثل لاین، وایبر و … کنار میرود؟ یا آنکه خود را به اندروید هم میرساند و با فراگیری بیشتری همچون تلگرام و واتساپ سالها در صحنه میماند؟ یا آنکه به سرنوشت رقیب قدیمی خود، دیسکورد دچار و در ایران کارش به ماندن پشت فیلتر کشیده میشود؟
راستی در روزهایی که شاهد تولید نسخههای بومی از نرمافزارهای مختلف هستیم و برای گوگل هم رقیبی ایرانی به صحنه میآید، استقبال از کلاب هاوس هم میتواند منجر به خلق یک نمونه ایرانی شبیه به این نرمافزار شود؟