مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۷ مهر ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۸ بهمن ۱۳۹۸
شوخیای در سیلیکونولی وجود دارد که میگوید هیچ مشکلی نیست که فیسبوک بتواند با آن مواجه شود. این شوخی میگوید فیسبوک با مشکلات مواجه نمیشود، بلکه در مقابل آنها از روش «فیسبوکی» استفاده میکند. برای مثال هنگامی که تحقیق خود این شبکه اجتماعی در اواخر سال ۲۰۱۸ نشان داد که رسانههای اجتماعی میتوانند پیامدهای منفی بر سلامت روان داشته باشند، واکنش مارک زاکربرگ، موسس فیسبوک این نبود که باید زمان استفاده از رسانههای اجتماعی را محدود کرد، بلکه او توضیح داد که مردم زمان خود را منفعلانه در این رسانههای میگذرانند، صرفا پستهای بقیه را میخوانند و به اندازه کافی فعال نیستند.
مثال دیگر زمانی است که مارک زاکربرگ در واکنش به انتقادها در مورد از دست رفتن جمعهای محلی و واقعی به دلیل وجود اینترنت، پیشنهاد داد مردم با هم گروههای فیسبوکی تشکیل دهند. از سوی دیگر هم واکنش این شرکت در ابتدای سال ۲۰۱۹ به رسواییهای حریم شخصی در طی دو سال اخیر، راهاندازی اپلیکیشنهای پیامرسان بود.
حالا سوال این است که واکنش این غول شبکه اجتماعی به بحران فعلی رمزارزش یعنی «لیبرا» اچگونه خواهد بود. فیسبوک امیدوار است بتواند این رمزارز را در نیمه اول سال آینده راهاندازی کند، اما به نظر میرسد شرکتهای فناوری و پرداخت که فیسبوک برای این اقدام به آنها وابسته است، حاضر به همکاری نیستند.
به گزارش تلگراف، روز جمعه، چهارم اکتبر ۲۰۱۹، شرکت پرداخت پیپال (PayPal) اعلام کرد که از انجمن لیبرا (Libra Association) که ۲۸ عضو دارد، بیرون میرود. احتمالا پیپال اولین و آخرین عضوی نیست که این انجمن را ترک میکند. بر اساس گزارشها، مستر کارت (Mastercard) و ویزا (Visa) از دیگر شرکتهای فعال در حوزه پرداخت نیز به دلیل مسائل سیاسی، تصمیم به عقبنشینی از این طرح دارند. شاید حالا که پیپال عقب کشیده است، ۲۷ عضو دیگر این انجمن از جمله اوبر، ودافون و eBay نیز راحتتر بتوانند از انجمن کنارهگیری کنند.
از سوی دیگر فرانسه و آلمان گفتهاند که اجازه کار به لیبرا نخواهند داد. حدس و گمانها حاکی از این است که با توجه به شرایط فعلی، لیبرا در نیمه اول سال آینده راهاندازی نخواهد شد. مشکل دقیقا کجاست؟ تنها مشکل لیبرا پشتیبانی شرکا نیست.
لیبرا از نظر تئوری، ایدهای وحشتناک بهنظر نمیرسد. امروزه پول زیادی از طریق اینترنت جابهجا میشود و رمزارزهای موجود علیرغم مشکلات فنی خاص از جمله مشکلات فنی، با عدم ثبات مالی و کلاهبرداری نیز مواجه هستند. به این ترتیب، میتوان گفت مشکل از لیبرا نیست، مشکل اصلی، فیسبوک است. انتقاد رگولاتورها در حال حاضر نسبت به رشد فیسبوک، مالکیت اینستاگرام و واتزاپ و مساله آنتیتراست آن همچنان پابرجاست.
فیسبوک همواره سعی کرده است لیبرا را به عنوان تلاشی گروهی مطرح کند و اصرار دارد که اعضای انجمن، قدرت یکسانی در این رمزارز دارند. اما حرکت اخیر پیپال سوالهایی را در مورد این ادعا مطرح کرده است و شکی در این نیست که فیسبوک، مشتاقترین پشتیبان لیبرا در بین این ۲۸ عضو سابق و ۲۷ عضو فعلی بوده است.
بنابراین، مشکل اصلی لیبرا رمزارز بودن نیست، بلکه مالکیت فیسبوک است. ازهمین رو راهحل برای خروج از این بحران واضح است. فیسبوک میتواند مثل پیپال عمل کند و بگذارد اعضای باقیمانده، لیبرا را هدایت کنند تا بتواند بعدها به این انجمن ملحق شود. از سوی دیگر، اگر واقعا قدرت همه ۲۷ عضو انحمن، برابر است، حذف فیسبوک نمیتواند مشکل بزرگی برای این پروژه ایجاد کند. اما این اتفاق به احتمال زیاد رخ نخواهد داد، زیرا فیسبوک هیچوقت عقب نمینشیند و زاکربرگ نیز ترجیح میدهد وارد هر بازاری که میشود، بر آن مسلط باشد.