وزیر ارتباطات: مدرنترین مراکز داده در مشهد افتتاح میشود
وزیر ارتباطات که به مشهد سفر کرده است، در بازدید از پروژه اَبر دولت از…
۳ آذر ۱۴۰۳
۸ بهمن ۱۳۹۷
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۰ دی ۱۳۹۹
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در اولین نشست خبری خود با حضور رسانهها اعلام کرد که در ۲ ماه اخیر و با شروع ریاست او، میزان ورودی طرحها و مصوبات صندوق نسبت به دوره قبلی فعالیت آن ۲ برابر شده است.
علی وحدت، در این نشست خبری در پاسخ به سوال پیوست مبنی بر اینکه ارزش ریالی طرحهای مصوب صندوق نوآوری و شکوفایی در حال حاضر به چه میزان رسیده است گفت: «در ۲ ماه گذشته از نظر ارزش ریالی این مصوبات به ۲ هزار میلیارد ریال و تعداد طرحها به ۳۰۰ طرح رسیده است.» به گفته او این آمارها بر مبنای روال پیشین صندوق اعلام شده و صندوق در حال اصلاح فرآیندهاست. او بر این باور است که با اصلاح این فرایندها احتمال افزایش طرحها و مصوبات در صندوق وجود خواهد داشت.
علی وحدت که مهر ماه سال جاری به عنوان عضو و رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی انتخاب شد در این نشست تاکید کرد که استراتژی صندوق نوآوری و شکوفایی در دوره جدید، گذار به رویکرد فعالانه از طریق تعامل با نهادهای اکوسیستم دانشبنیان و تزریق فناوری و ایجاد ارزش افزوده است. او در این زمینه گفت: «سال ۹۲ که صندوق نوآوری و شکوفایی آغاز به کار کرد ۵۰ شرکت دانشبنیان داشتیم اما حالا این تعداد به ۴ هزار شرکت دانش بنیان رسیده است. این نشان دهنده رشد اکوسیستم است.» او با اشاره به گسترش فعالیتهای صندوق افزود: «صندوق هم در راستای رشد اکوسیستم فعالیتهای خود را گسترش داده؛ اما میزان فعالیت آن وابسته به مراجعه شرکتهای دانش بنیان به صندوق و تقاضای آنها بوده است.» وحدت تاکید کرد که با بلوغ اکوسیستم باید اقدامات لازم نیز فعالانه شود تا نیازهای اکوسیستم نیز احصا و برطرف شود.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه مهمترین نیاز شرکتهای دانشبنیان بحث بازارسازی برای محصولات آنها است، درباره خدمات ویژه این صندوق برای این شرکتها در بازار داخلی و خارجی نیز گفت: «در بحث توسعه بازار داخلی، فرآیند لیزینگ و دریافت ضمانتنامه را برای خرید محصولات آنها توسط سایر شرکتها و سازمانها تسهیل کردیم. » به گفته او صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور توسعه صادرات این شرکتها نیز یک بسته کمکی برای حضور در نمایشگاههای خارجی و گرفتن تاییدیههای بینالمللی را فراهم کرده است.
وحدت همچنین در واکنش به انتقادات درباره طولانی بودن فرآیند ارائه تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی از تلاش این صندوق برای چابک سازی و تسریع فرآیندها خبر داد و اعلام کرد: «تاکنون شرکتهای دانشبنیان برای دریافت ضمانتنامه باید ۴۰ مرحله را طی میکردند، ولی با تعاملی که با بانکها صورت گرفته، این زمان را به یک تا چهار روز کاهش دادیم.» به گفته او در صورتی که شرکت دانشبنیانی حد اعتباری لازم را در صندوق شکوفایی و نوآوری مشخص کرده باشد، صدور ضمانتنامه یک روزه خواهد بود.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه اعطای تسهیلات، مشارکت در سرمایهگذاری و توانمندسازی از برنامههای صندوق نوآوری و شکوفایی در دوره جدید است، ادامه داد: «در حوزه ارائه تسهیلات و تجاریسازی شرکتهای بزرگ، برنامه جدی برای تعامل با بانکها داریم که از آن جمله میتوان به ارائه یارانه سود تسهیلات اشاره کرد.»
او درباره نحوه تعامل صندوق نوآوری و شکوفایی با صندوقهای پژوهش و فناوری نیز گفت: « صندوق نوآوری و شکوفایی سه برابر تسهیلات و ۶ برابر خط اعتباری صندوقهای پژوهش و فناوری به آنها تسهیلات و اعتبار خواهد داد.»
همچنین وحدت در مورد فشار شرکتهای خصولتی به این صندوق برای دریافت تسهیلات، ورود نهادهای خصولتی به طرحهای دانش بنیان را مردود ندانست اما تاکید کرد که این مشارکت آنها باید موجب توسعه فناوری در کشور و تحرکبخشی به شرکتهای دانشبنیان شود. به گفته او تسهیلات صندوق نوآوری برای شرکتهای دانشبنیان است و باید امکان رانت در مورد اعطای تسهیلات از بین برود.
پیش از این بهزاد سلطانی، رئیس سابق صندوق نوآوری وشکوفایی در گفتوگو با پیوست اعلام کرده بود یکی از شرایط صندوق برای حمایت از شرکتها ،خصوصی یا تعاونی بودن آن موسسه یا شرکت است؛ اما تعدادی از شرکتهای خصولتی و شبهدولتی به شدت این قانون را دور میزنند و به سراغ ما میآیند تا تسهیلات بگیرند. ما سعی کردهایم مقاومت کنیم و برای همین هم ضربات زیادی خوردهایم و میخوریم.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص برنامههای این صندوق در حمایت از شرکتهای استارتآپی نیز اعلام کرد: «صندوق نوآوری و شکوفایی به طور مستقیم نمیتواند به موضوع شرکتهای خلاق، استارتاپی و شرکتهای فناور مستقر در پارکها وارد شود. به همین دلیل از نهادهای واسطی همچون صندوق های جسورانه و صندوقهای پژوهش و فناوری برای کمک به شرکتهای خلاق، فناور و استارتآپی استفاده میکند.»
در ادامه این نشست خبر محمد صادق خیاطیان، عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه در حال حاضر از ۴۴ صندوق پژوهش و نوآوری، ۲۵ مورد فعال هستند تاکید کرد: «استارتآپهایی که ظرفیت دانشبنیان دارند نیز میتوانند از تسهیلات صندوقهای پژوهش و فناوری استفاده کنند.»
از سوی دیگر علی ناظمی، معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی، نیز با یادآوری اینکه طبق قانون، صندوق نوآوری نمیتواند به صورت مستقیم روی استارتآپها سرمایهگذاری کند در این نشست گفت: «حمایت ما از این شرکتها از طریق سرمایهگذاری در صندوقهای بورسی، صندوقهای جسورانه بورسی و صندوقهای پژوهش و فناوری خواهد بود.»
پیشتر او در گفتوگو با پیوست از برنامه صندوق نوآوری و شکوفایی برای ایجاد نهادهای واسط مالی و مشارکت در سرمایهگذاری روی استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان خبر داده و گفته بود: «سازوکار همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی با صندوقهای جسورانه نهایی شده و به زودی به صندوقها و سازمانهایی که برای فعالیت به عنوان نهاد واسط آمادگی دارند فراخوان خواهیم داد.»
حالا معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در پاسخ به این سوال پیوست که آیا زمان اعلام این فراخوان مشخص شده است یا خیر اعلام کرد: «در حال مذاکره با صندوق های جسورانه متعددی هستیم. اما تاکنون رقمی به آنها پرداخت نکردهایم.» به گفته ناظمی تا پایان امسال سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در این صندوقهای جسورانه به صورت عملی محقق خواهد شد.