آیفون ۱۶ پرفروشترین گوشی جهان در سهماهه اول سال ۲۰۲۵ شد
بر اساس جدیدترین دادههای منتشرشده از موسسه تحقیقاتی Counterpoint Research، آیفون ۱۶ اپل توانسته است…
۷ خرداد ۱۴۰۴
۵ خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
در حالیکه تیم کوک، مدیرعامل اپل، طی سالهای گذشته به عنوان یکی از معدود مدیران فناوری شناخته میشد که توانسته بود روابط نزدیکی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق و کنونی آمریکا برقرار سازد، اکنون بهنظر میرسد این رابطه وارد دورهای بحرانی شده است. گزارشی از نیویورک تایمز میگوید مدیرعامل اپل درخواست کاخ سفید برای همراهی با سفر رئیسجمهور به خاورمیانه رد کرده است و این در حالی است که دیگر رهبران فناوری از جمله ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، رئیس جمهور آمریکا را در این سفر همراهی کردند.
به گزارش پیوست، ترامپ در ماههای اخیر چندین مرتبه شرکت تحت رهبری کوک را هدف قرار داده و ارزشمندترین شرکت فناوری آمریکا حالا با تهدید تعرفه ۲۵ درصدی بر آیفونهای وارداتی به آمریکا روبرو شده است. ترامپ همچنین نسبت به گسترش تولیدات اپل در هند ابراز ناخرسندی کرده است، تحولاتی که ممکن است زمینهساز تهدیدهای اقتصادی جدید علیه این غول فناوری شود.
در آستانه سفر اخیر ترامپ به خاورمیانه، کاخ سفید از مدیران ارشد شرکتهای بزرگ آمریکایی خواسته بود تا در این سفر او را همراهی کنند. اما تیم کوک، بهگفته منابع مطلع، این دعوت را رد کرده است؛ تصمیمی که به وضوح موجب نارضایتی رئیسجمهور شد.
ترامپ در همین سفر طی سخنرانیهایی در عربستان و قطر، بارها از کوک انتقاد کرد و در مقابل، از مدیران حاضر همچون هوانگ، لری فینک، رئیس بلکراک، سم آلتمن، مدیرعامل اوپنایآی و جین فریزر از بانک سرمایهگذاری سیتیگروپ، تقدیر کرد.
اما خشم ترامپ محدود به انتقاد لفظی نبود و رئیس جمهور آمریکا جمعه گذشته، در اقدامی غیرمنتظره اعلام کرد که دولتش قصد دارد از پایان ماه ژوئن، بر تمام گوشیهای هوشمند تولیدشده خارج از خاک آمریکا، از جمله آیفون، تعرفهای ۲۵ درصدی اعمال کند. این اقدام در حالی صورت میگیرد که تنها چند هفته قبل، اپل موفق شده بود از یک تعرفه ۱۴۵ درصدی بر آیفونهای مونتاژشده در چین معاف شود.
ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت اگر قرار است آیفون را در آمریکا بفروشند، باید آن را همینجا تولید کنند. آنها میتوانند این کار را انجام دهند.
همزمان با فشارهای تجاری دولت ترامپ، اپل با چالشهای دیگری نیز روبهرو شده است. شکست در دادگاه مربوط به اپ استور و انتقاد تند قاضی از عملکرد تیم کوک، ناکامی هدست واقعیت ترکیبی Vision Pro، تاخیر در عرضه نسخه جدید سیری و قابلیتهای پیشرفته هوش مصنوعی، و پیوستن جانی آیو (طراح افسانهای اپل) به اوپنایآی برای ساخت دستگاه مبتنی بر هوش مصنوعی، همگی به نگرانیها درباره آینده این شرکت دامن زدهاند.
با این حال، اپل همچنان یکی از موفقترین شرکتهای جهان است و طی دوران رهبری کوک، ارزش بازار آن بیش از ۲.۵ تریلیون دلار افزایش یافته است. درآمد سالانه نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلاری اپل نشان میدهد که این شرکت هنوز هم یک ماشین پولساز فوقالعاده است.
اپل در ماههای اخیر تلاش کرده تا با وعدههایی همچون سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری در آمریکا طی چهار سال آینده، و تولید سرورهای مجهز به هوش مصنوعی در شهر هیوستون، کاخ سفید را راضی نگه دارد. همچنین گفته شده که این شرکت امسال ۱۹ میلیارد دلار تراشه از تولیدکنندگان آمریکایی خریداری خواهد کرد.
اما ترامپ بهوضوح به دنبال اقدامی فراتر از اینها است. او میخواهد آیفونهای فروخته شده در ایالات متحده، نماد صنعت تکنولوژی مدرن، بهطور کامل در خاک این کشور ساخته شوند و در صورت عدم تحقق این خواسته، ممکن است تعرفهها را به بیش از ۲۵ درصد نیز افزایش دهد.
با وجود این تلاشها به نظر میرسد که روابط نزدیک کوک با ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری، بهویژه زمانی که ترامپ او را به شوخی «تیم اپل» نامید، حالا رنگ باخته است. حتی مواضع ملایم و دیپلماتیک اپل درباره مسائل بحثبرانگیزی همچون تنوع فرهنگی و مهاجرت، نتوانستهاند از شدت برخورد دولت بکاهند.
در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ که تولید داخلی در اولویت قرار گرفته است، شرکتهایی مانند اپل روابط خود را با دولت وقت مبهمتر از گذشته میبینند. اگر اپل نتواند در برابر فشارهای تولید داخلی مقاومت کند، ممکن است بهزودی شاهد تغییراتی اساسی در زنجیره تامین جهانی این شرکت باشیم.
تیم کوک هنوز واکنشی علنی به این تهدیدهای تازه نشان نداده است. اما سکوت او در برابر این تحول سیاسی اقتصادی میتواند نشانهای از پیچیدگی شرایط باشد؛ شرایطی که ممکن است جایگاه اپل را نهتنها در آمریکا، بلکه در اقتصاد جهانی دگرگون کند.