ترامپ شرکت اپل را به اعمال حداقل ۲۵ درصد تعرفه تهدید کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالات متحده، با تهدید به اعمال تعرفهای ۲۵ درصدی علیه شرکت…
۲ خرداد ۱۴۰۴
۲ خرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مارک گورمن، خبرنگار بلومبرگ که بر اخبار شرکت اپل تمرکز دارد، در گزارش جدیدی مدعی شده که غول فناوری مستقر در کوپرتینو نخستین عینک هوشمند خود را تا پایان سال ۲۰۲۶ روانه بازار میکند؛ اقدامی که بخشی از تلاش گستردهتر این شرکت برای ورود به حوزه دستگاههای مجهز به هوش مصنوعی است. این در حالی است که در عین حال، پروژه ساخت ساعت هوشمند دارای دوربین که توانایی تحلیل محیط اطراف را داشت، بهتازگی متوقف شده است.
به گزارش پیوست، منابع آگاه میگویند مهندسان اپل تلاش خود را افزایش دادهاند تا عرضه عینک هوشمند تا پایان سال آینده میلادی نهایی شود. این عینکها که در داخل شرکت ابتدا با نام رمز N50 شناخته میشدند و اکنون تحت پروژهای وسیعتر با نام N401 دنبال میشوند، قرار است به رقیبی جدی برای عینکهای محبوب شرکت متا با همکاری Ray-Ban تبدیل شوند.
طبق این گزارش، اپل تولید انبوه نمونههای اولیه این محصول را از اواخر امسال با همکاری تامینکنندگان خارجی آغاز میکند.
طبق گزارش گورمن، عینکهای هوشمند اپل به دوربین، میکروفون و بلندگو مجهز هستند و به لطف این تجهیزات میتوانند جهان خارجی را تحلیل کرده و با استفاده از دستیار صوتی سیری، به تعامل با کاربر بپردازند.
عینک هوشمند اپل میتواند وظایفی مثل تماس، پخش موسیقی، ترجمه زنده و مسیریابی زنده و صوتی را برعهده بگیرد. این قابلیتها، عینک شرکت اپل را به محصولی شبیه به عینکهای هوشمند متا و دستگاههای مشابهی که از سیستمعامل اندروید XR گوگل برخوردارند، تبدیل میکند.
گورمن در گزارش خود تصریح میکند که با وجود تمرکز اولیه بر قابلیتهای پایه، هدف نهایی اپل تولید عینکی با واقعیت افزوده (AR) پیشرفته است که بتواند محتوای دیجیتال را به صورت زنده بر روی محیط واقعی به نمایش بگذارد.
به گفته یکی از افراد مطلع، این نسخه پیشرفته چیزی شبیه به عینک AR واقعی است که شرکت متا برای سال برنامهریزی کرده است. عینک فعلی شرکت متا که با استقبال مشتریان این دسته از محصولات مواجه شده از نمایشگرهای داخلی برای نمایش تصاویر، اعلانها و اطلاعات برخوردار است.
با این حال، توسعه کامل عینک پیشرفته اپل به چند سال زمان نیاز دارد و محصول در دست طراحی اپل برای سال ۲۰۲۶، نسخهای ابتداییتر اما با کیفیت ساخت بالا از نسخههای رقیب خواهد بود.
گزارش بلومبرگ میگوید اپل در کنار توسعه عینک هوشمند، طی برای توسعه محصولات دیگری از جمله ساعتهای هوشمند و هدفونهایی با قابلیت تصویربرداری و تحلیل نیز تلاش کرده است؛ پروژههایی که قرار بود دستگاههای پوشیدنی را به پلتفرمهای هوشمندتری برای درک بهتر جهان تبدیل کنند.
یکی از این پروژهها، ساخت اپل واچ و اپل واچ اولترا مجهز به دوربین برای عرضه در سال ۲۰۲۷ بود، اما طبق گزارش منابع آگاه، این پروژهها بهتازگی متوقف شدهاند. با این حال، اپل همچنان برای توسعه ایرپادز دارای دوربین ادامه میدهد.
تهدید از سوی بازیگران نوظهور
ورود بازیگران جدید به میدان رقابت، فشار بیشتری بر اپل وارد کرده است. بهتازگی شرکت اوپنایآی اعلام کرده که با جانی آیو، مدیر طراحی سابق اپل، برای تولید سختافزار هوش مصنوعی همکاری میکند. اوپنایآی همچنین استارتاپ مرموز io، متعلق به آیو را خریداری کرده و قصد دارد خانوادهای از دستگاههای هوشمند جدید را از سال آینده عرضه کند.
متا نیز با عینکهای Ray-Ban مبتنی بر هوش مصنوعی خود موفقیتهای چشمگیری در بازار کسب کرده و قصد دارد نسخهای پیشرفتهتر از این محصول را تا پایان سال روانه بازار کند؛ نسخهای که دارای نمایشگر و قابلیت مشاهده اعلانها و تصاویر ساده خواهد بود.
با وجود تلاشهای گسترده، اپل همچنان با چالشهای بزرگی در حوزه هوش مصنوعی مواجه است. پلتفرم Apple Intelligence که سال گذشته معرفی شد همچنان ناقص مانده است و تلاشهای اپل نتوانست همپای فناوریهای رقبایی چون اوپنایآی و گوگل ظاهر شود.
این موضوع باعث نگرانی برخی از اعضای تیم توسعه عینک هوشمند شده است؛ چراکه قدرت مدلهای هوش مصنوعی مانند Llama از شرکت متا و جمنای از گوگل میتواند برتری رقابتی چشمگیری به رقبای اپل بدهد.
علاوه بر این، شرکت اوپنایآی نیز به تازگی در بزرگترین قرارداد تاریخ خود، استارتآپ طراح افسانهای شرکت اپل، جانی آیو را به قیمت ۶.۵ میلیارد دلار خریداری کرده و هدف از این همکاری توسعه سختافزار بومی برای هوش مصنوعی عنوان شده است. پیشروی اوپنایآی در این مسیر که در حال حاضر بهترین مدلهای هوش مصنوعی را توسعه میدهد میتواند تهدید جدی برای آینده اپل در بخش ابزارکهای مبتنی بر هوش مصنوعی محسوب شود.
انتشار خبر خرید استارتآپ آیو از سوی اوپنایآی باعث ریزش ارزش سهام شرکت اپل شد.
اپل حتی همین حالا نیز به فناوری رقبا برای عرضه قابلیتهای هوش مصنوعی وابسته است و بسیاری از درخواستها را ChatGPT برعهده میگیرد و همچنین این شرکت برای قابلیت «تحلیل بصری» آیفونهایش از فناوری Google Lens و سیستمهای اوپنایآی کمک میگیرد. با این حال انتظار میرود که اپل برای محصولات پوشیدنی جدید، فناوری اختصاصی خود را توسعه دهد.
گزارش گورمن میگوید بخش بزرگی از پروژه عینک هوشمند را تیم توسعه دهنده ویژن پرو یا Vision Products Group اداره میکند. این تیم علاوه بر تلاش برای توسعه عینک هوشمند، در حال کار روی نسخههای ارزانتر و سبکتر هدست واقعیت مجازی ویژن پرو است و همچنین نسخهای را نیز برای متصل شدن به مکبوک برای کاربردهای نیازمند تأخیر پایین (low latency) در دست توسعه دارد.
علاوه بر عینک هوشمند، اپل به دنبال توسعه نخستین گوشی تاشو خود و عرضه آن در اواخر سال ۲۰۲۶ است. این اقدام نیز در پاسخ به حضور گسترده رقبای اندرویدی در این حوزه صورت میگیرد و طراحیهای جدید دیگری نیز برای سال ۲۰۲۷ در دستور کار قرار دارد.
اپل با ورود به دنیای دستگاههای هوش مصنوعیمحور، گام بلندی برای بازیابی جایگاه خود در خط مقدم نوآوری برداشته است. اما در حالیکه رقبایی همچون متا، گوگل و اوپنایآی با سرعت بهپیش میتازند، غول کوپرتینویی باید بار دیگر اثبات کندکه نهتنها در طراحی سختافزار، بلکه در توسعه پلتفرمهای هوش مصنوعی نیز از توان رقابت کافی برخوردار است.
عینک هوشمند اپل میتواند نویدبخش فصل جدیدی برای دستگاههای پوشیدنی باشد، اما موفقیت آنها در گروی یکپارچهسازی بینقص میان سختافزار، نرمافزار و هوش مصنوعی است و نقش مهمی در توان رقابتی اپل در عصر هوش مصنوعی خواهد داشت.