skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

وزیر ارتباطات: تولید محتوای فاخر با استفاده از هوش مصنوعی از اهداف جدی ما است

ملینا جعفری نویسنده میهمان

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

وزیر ارتباطات هوش مصنوعی را راهکاری تازه برای تولید محتوای فرهنگی و روایت جهانی ایران دانست؛ رویکردی که بازنگری در مسیر سنتی این حوزه را ضروری می‌کند.

به گزارش پیوست، به مناسبت روز جهانی ارتباطات رویداد «ارتباطات در تلاقی فرهنگ و ارتباطات» در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با اشاره بر اینکه در دنیای پر تلاطم امروز ارتباطات نه مساله، که عین راه حل است، گفت: ارتباطات مساله‌ای کلیدی در مسیر توسعه انسانی است و کسانی که به اهمیت آن آگاه نیستند، احتمالاً با مفهوم توسعه انسانی نیز بیگانه‌اند. به‌دلیل تحصیلات فنی بسیاری از افراد، زاویه نگاه به ارتباطات متفاوت است؛ اما پیوند میان این دو حوزه می‌تواند زمینه‌ساز تحولات مهمی در جامعه باشد.

هاشمی با اشاره به یکی از چالش‌های موجود امروزه به جدایی واقعیت‌ها و روایت‌ها پرداخت و ادامه داد: از نقطه‌ای که افراد در جریان اطلاعات قرار نمی‌گیرند، گمانه‌زنی آغاز و نهایتا اعتماد، که یکی از مهم‌ترین شاخص‌های حکمرانی شایسته است، آسیب می‌بیند. نقش ارتباطات در حوزه ارتباط عمومی تاثیر زیادی داشته و می‌تواند پیوندی میان نسل‌ها باشد. ارتباطات همچنین با ایجاد تفاهم و توافق ما را از ساختار مونولوگ به دیالوگ هدایت می‌کند.

وزیر ارتباطات و اطلاعات همچنین با اشاره بر ایجاد گفت‌وگویی نوین به واسطه زیرساخت‌های فناوری توضیح داد: هرچند که در گام اول ارتباطات با نگاهی فنی به سوی تمرکزگرایی رفت، اما امروزه به شکلی معکوس رو به تمرکززدایی است. یکی از مهم‌ترین جلوه‌های این گفت‌وگوی نوین، تحولی به نام هوش مصنوعی است؛ پدیده‌ای که برخلاف فناوری‌های پیشین، یک تغییر بنیادین محسوب می‌شود.

او با تاکید بر اینکه یکی از کارکرد‌های جدی هوش مصنوعی خلق و تولید محتوا است، گفت: امروزه با وجود داشتن تمدنی کهن اما نتوانسته‌ایم به اندازه کافی روایت مناسبی از آن بدهیم. این روایت‌ها می‌توانند با استفاده از ظرفیت‌های فناوری تبدیل به محتوا شوند. بر اساس یکی از محورهای برنامه‌ ارائه شده به مجلس که مربوط به تولید محتوا بوده است، قصد داریم که بتوانیم در محوریت تولید محتوای فاخر متناسب با تمدن کهن، ارزش‌ها و سلایق مردم پیش رفته و اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.

به گفته او در کشور بیش از ۱۲ هزار عنوان قانون وجود دارد و همین مساله موجب تعارض و اختلال شده است. او همچنین با اشاره بر اینکه برای مدیریت این شرایط یکی از کارکردهای مورد انتظار، استفاده از ظرفیت فناوری‌های نوین است، ادامه می‌دهد: باید قبل از هرگونه قانون‌گذاری آثار اجتماعی قوانین نیر مورد بررسی قرار گیرند. یکی از مهم‌ترین موضوعات مورد بحث در جهان مربوط به تنظیم قوانین حوزه فناوری است. در این تنظیم قوانین دو رویکرد وجود دارد. یکی از آنها در پیش‌گیری قوانین سختگیرانه است که اتحادیه اروپا آن را در پیش گرفته و دیگری نگاه توسعه‌محور به جای تنظیم‌گری است که بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و تا حدودی کشور چین در پیش گرفته‌اند. اتحادیه اروپا بر اساس قوانین در پیش گرفته و اینکه ابتدا قوانین را تنظیم و بعد از فناوری استفاده می‌کنند عقب افتاده‌اند. درحال حاضر نیز در بحث فناوری در موقعیت اینکه کجا ایستاده و باید چه اقدامی در پیش‌ گیریم هستیم که برخی معتقدند این حوزه نیازی به تنظیم‌گری ندارد. بلکه باید ابتدا رشد کرده و به بلوغ برسد و بعد از آن تنظیم‌گری صورت گیرد.

شجاع احمدوند، سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی، با تاکید بر اینکه این دانشگاه می‌تواند به‌عنوان قطب علوم انسانی به بازوی علمی و اجرایی وزارت ارتباطات و  در زمینه تولید محتوای فاخر تبدیل شود، گفت: یکی از پیشنهادهای ما این است که با حمایت وزارت ارتباطات و اطلاعات دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه به «هاب تولید محتوای فاخر» تبدیل شود.

به گفته او این مرکز می‌تواند فضای مناسب برای فعالیت استارت‌آپ‌ها و گروه‌های خلاق فراهم کرده و بستر تولید محتوای فاخر را در راستای سیاست‌های کلان کشور مهیا کند. او همچنین به اینکه این طرح می‌تواند به شکل‌گیری محتوایی اثرگذار برای جذب مخاطبان داخلی و بین‌المللی کمک کرده و نقش دانشگاه را در توسعه ارتباطات راهبردی پررنگ‌تر کند اشاره کرد.

سید محمد مهدی‌زاده، دانشیار علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، بر اینکه این فناوری تنها ابزار نبوده، بلکه ذهنیت و فرهنگ ما را هم تغییر می‌دهد اشاره کرد. به باور او، رسانه‌ها و تکنولوژی‌های نوین مثل هوش مصنوعی، هم می‌توانند انسان را آزاد کنند و هم ابزار کنترل و نظارت باشند.

او تاکید کرد که در دنیای امروز، نظارت نرم و نامحسوس از طریق سرگرمی، داده‌کاوی و الگوریتم‌ها جای روش‌های سنتی را گرفته‌ است. به همین دلیل، باید به تأثیرات فرهنگی، هویتی و ارزشی فناوری توجه جدی شود.

به گفته هادی خانیکی، استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، در آستانه یک چرخش پارادایمی، ضرورت بازتعریف چارچوب‌های نوین ارتباطی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

او ادامه می‌دهد: دیروز، فرهنگ ستون فقرات ارتباطات بود؛ امروز، فناوری این نقش را بر عهده گرفته است. در شرایطی که کشور با چالش‌هایی جدی در سطوح داخلی و منطقه‌ای مواجه است، ارتباطات می‌تواند به ابزاری برای ایجاد همگرایی و اصلاح مسیرهای پیشین تبدیل شود. فرهنگ باید با منطق فناوری پیوند بخورد تا توسعه‌ای مبتنی بر گفت‌وگو و همدلی شکل گیرد.

https://pvst.ir/l6h

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو