skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بودجه ناسا با برنامه‌های ایلان ماسک هماهنگ شد

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

دولت ترامپ در بودجه پیشنهادی جدید خود بخش قابل توجهی از سهم ناسا را کاهش داده است و همچنین سهم مهمی از بودجه پیشنهادی به ماموریت‌های مریخ اختصاص یافته است. طبق سند بودجه‌ای که روز جمعه در وب‌سایت ناسا منتشر شد، دولت قصد دارد بودجه این سازمان را حدود ۲۵ درصد ، معادل تقریبا ۶ میلیارد دلار، کاهش دهد و بخش عمده‌ای از منابع باقیمانده را به برنامه‌های مرتبط با مریخ اختصاص خواهد داد.

به گزارش پیوست به نقل از CNBC، تخصیص بودجه به ماموریت‌های متمرکز بر مریخ و کاهش بودجه ناسا را می‌توان اقدامی در راستای هدف دیرینه‌ای دانست که ایلان ماسک و شرکتش، اسپیس‌ایکس، از مدت‌ها پیش برای رسیدن به آن تلاش می‌کند. ماسک مدت‌ها است از هدف بلند‌پروازانه سفر به مریخ سخن می‌گوید و بسیاری این هدف را غیرقابل تحقق برآورد کرده‌اند.

مریخ و رقابت با چین در ماه

طبق سند منتشر شده، بیش از ۷ میلیارد دلار از بودجه ناسا به اکتشافات قمری اختصاص یافته و ۱ میلیارد دلار نیز برای سرمایه‌گذاری‌های جدید در برنامه‌های مریخ‌محور در نظر گرفته شده است. براساس این سند، بودجه جدید این نهاد بر «پیشی گرفتن از چین در بازگشت به ماه و فرستادن نخستین انسان به مریخ» متمرکز کاست.

با این حال ژانت پترو، سرپرست فعلی ناسا، در ایمیلی به کارکنان این سازمان اعلام کرده است که با وجود فشردگی بودجه پیشنهادی، این مبلغ حمایت دولت از ماموریت ناسا را نشان می‌دهد و زمینه‌ساز موفقیت‌های آتی آن خواهد بود. او با اشاره به شرایط سخت پیش‌رو، از کارکنان خواست با استقامت، انضباط و تمرکز بر اهداف بلندمدت، ناسا را در مسیر جدید هدایت کنند.

گفتنی است که بر اساس این بودجه، ناسا موظف می‌شود تا نیروی انسانی، خدمات فناوری اطلاعات، عملیات مراکز فضایی، نگهداری از تاسیسات، ساخت‌وساز، و همچنین فعالیت‌های زیست‌محیطی خود را «تعدیل» کند. این سازمان همچنین باید پروژه‌هایی را که از نظر مالی مقرون‌به‌صرفه نیستند، متوقف کند و یک سری از برنامه‌های علمی را کاهش دهد.

بازنشستگی SLS، لغو بازگشت نمونه‌های مریخی

در نتیجه همین تحولات، ناسا تصمیماتی را به اطلاع عموم رسانده‌ است. از جمله مهم‌ترین تصمیم‌ها، ناسا اعلام کرده است که برنامه‌های پرهزینه‌ای نظیر موشک SLS (سامانه پرتاب فضایی)، فضاپیمای اوریون و ایستگاه فضایی گیت‌وی را گنار می‌گذارد. همچنین بودجه مربوط به هوانوردی سبز و برنامه بازگرداندن نمونه‌های مریخی (Mars Sample Return) که هدف آن ارسال نمونه‌هایی از خاک و سنگ مریخ به زمین بود، قطع می‌شود.

افزایش نفوذ اسپیس‌ایکس و ایلان ماسک

در حالی‌که بسیاری از پیمانکاران فعلی ناسا ممکن است از کاهش بودجه متاثر شوند، شرکت‌هایی مانند اسپیس‌ایکس، بلو اوریجین (متعلق به جف بزوس) و ULA در جایگاهی قرار دارند که می‌توانند در غیاب برنامه SLS، پرتاب‌های ناسا را برعهده بگیرند و در نتیجه از تغییرات جدید نفع می‌برند. در مقابل شرکت بوئینگ که تاکنون پیمانکار اصلی پروژه SLS بوده است، با ابهاماتی در آینده خود روبه‌رو خواهد شد.

ایلان ماسک، بنیان‌گذار و مدیرعامل اسپیس‌ایکس که نقش محوری در دولت ترامپ ایفا می‌کند و رهبری نهادی به‌نام «اداره بهره‌وری دولت» (DOGE) را بر عهده دارد، یکی از مهمترین ذی‌نفعان تحولات اخیر اسپیس‌ایکس است.

ماسک ماموریت اداره بهره‌وری را کاهش اندازه، هزینه و توان اجرایی دولت فدرال عنوان کرده است و با وجود انتقاد‌ها از افزایش نفوذ خود در دولت، مدعی شده بود که از نفوذ خود به نفع شرکت‌های تحت رهبری‌اش یا به زیان رقبا استفاده نخواهد کرد.

حال تغییر بودجه پیشنهادی برای ناسا نشان می‌دهد که احتمالا بخشی از بودجه دولتی در راستای هدف دیرینه ماسک به کار گرفته می‌شود. ماسک پیش‌تر وعده داده بود که تا سال ۲۰۲۶ انسان‌ها را به مریخ خواهد فرستاد، با این حال بسیاری از پیش‌بینی‌ها و وعده‌ای ماسک تا به امروز با تاخیر طولانی مواجه شده‌اند و باید دید آیا ارسال انسان به مریخ ممکن است تا سال آینده نهایی شود.

آینده ناسا در سایه تحولات سیاسی

با وجود تمام این تغییرات، تایید نهایی بودجه در گرو تصویب سناست. جارد آیزاکمن، کارآفرین فناوری و نامزد پیشنهادی ترامپ برای رهبری ناسا، هنوز نیاز به تایید مجلس سنا دارد؛ اگرچه کمیته بازرگانی سنا نامزدی او را به‌تازگی تایید کرده است.

ناسا در صورت تایید طرح بودجه فعلی باید با منابع محدود، ماموریت‌های بلندپروازانه‌ای را دنبال کند که نه‌تنها چالش‌برانگیز، بلکه همراه با تصمیمات دردناکی خواهد بود. پترو در پایان ایمیل خود می‌نویسد: «این اولین بار نیست که از ناسا خواسته می‌شود خود را با شرایط جدید وفق دهد. توانایی شما برای عمل در شرایط تحت فشار، همان چیزی است که ناسا را از دیگران متمایز می‌کند.»

 

https://pvst.ir/l1a

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو