واکنش مجلس به ناترازی برق و احتمال قطعی اینترنت: برق اضطراری یا امید به تابآوری باتریها؟
ناترازی انرژی و به دنبال آن قطعی برق در کشور باعث شده است نگرانی بابت…
۲۴ فروردین ۱۴۰۴
۲۰ فروردین ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
سامانه سیاح سیستمی درون بانکی است که هدف اصلی آن یکپارچهسازی حسابهای مشتریان، پیشگیری از پولشویی و فساد است.
بانک مرکزی بر اساس اهدافی من جمله یکپارچهسازی حساب مشتریان دریافت کد سیاح را برای افتتاح حساب هر مشتری الزامی کرده است. بر این اساس در صورتی که کد سیاح برای مشتری صادر نشود، امکان افتتاح حساب وجود نخواهد داشت.
سامانه سیاح (سامانهی یکپارچهسازی حسابهای مشتریان) از خرداد سال ۱۳۹۹ زیر نظر بانک مرکزی فعالیت خود را آغاز کرده است. بر اساس این سرویس بانکها موظفند قبل از افتتاح حساب برای مشتریان خود، اطلاعات آنها را وارد سامانه کرده و کد سیاح دریافت کنند. تنها بانکها به این سامانه دسترسی دارند و میتوانند کد سیاح را دریافت کنند یا از آن استعلام بگیرند. از این رو سیاح وب سایتی تخصصی است که دسترسی به آن برای شهروندان معمولی ممکن نیست.
بانک مرکزی برای پیشگیری و نظارت بر پولشویی، فرار مالیاتی، بازگشایی حساب جدید توسط مشتریان بدحساب و از سوی دیگر مسدودیت اتوماتیک کلیه حسابهای فرد فوت شده، افزایش امنیت تراکنشهای مالی بانکها، شفافیت و یکپارچهسازی حساب مشتریان سامانه سیاح را راهاندازی کرد. به دنبال این راهاندازی هر شخص برای افتتاح حساب در بانکها نیازمند کد سیاح است. اطلاعات و سوابق دقیق امور مالی مشتریان بانکها در این سامانه ثبت میشود. بر این اساس درصورتی که مورد مشکوکی در سوابق مالی مشتری وجود نداشته باشد، کد پیگیری سیاح صادر شده و مشتری میتواند حساب جدیدی افتتاح کند. این سامانه در راستای اجرا و مدیریت قانون پایانههای فروش، درگاه پرداخت و سامانه مودیان اهمیت زیادی دارد.
هویت سنجی اتباع خارجی با سامانه پژواک، اعمال و پیگیری کنترلهای اقتصادی لازم، حین افتتاح حساب، هویت سنجی مشتریان حقیقی با سازمان ثبت احوال کشور، هویت سنجی مشتریان حقوقی با سازمان ثبت اسناد کشور، جمعآوری مشخصات حسابهای مشتریان شبکه بانکی کشور و هویت سنجی مشتریان حقیقی با سازمان ثبت احوال کشور از جمله امکانات سامانه سیاح است.
تطبیق کد ملی و شماره شبای ثبت شده صاحب درگاه در سامانه و بررسی همخوانی آنها، یکی دیگر از اقدامات انجام شده این سامانه در راستای افزایش ساماندهی بیشتر به هویت پذیرندگان شبکه پرداخت است. به این معنا که در صورتی که مالک پایانه پذیرندگی و شماره حساب متصل به پایانه با یکدیگر متفاوت باشند، این سامانه از انتقال پول جلوگیری میکند.
سیاح تنها سامانه نظارت و شفافسازی مالی و تجاری مشتریان نبوده و سامانههای دیگری مانند صیاد، سمات و رفع تعهدات ارزی نیز برای این هدف طراحی شدند. سامانه صیاد جهت مدیریت چکها و ضمانتها، تمام اطلاعات مربوط به چکهای صادره و دریافتشده را ثبت میکند. سامانه سمات در ارتباط با ثبت و مدیریت معاملات اوراق بهادار و سهام فعال است و میتواند سد خوبی برای جلوگیری از تقلب و سوءاستفادهی مالی باشد. سامانه رفع تهیدات ارزی نیز در زمینهی رصد و پیگیری تسویه تعهدات ارزی افراد و شرکتها فعال است.
سیاح برای استعلام و اعتبارسنجی دقیقتر با کمک سایر سامانههای ایجاد شده به دریافت و پردازش اطلاعات تجاری و اقتصادی میپردازد. به طور کلی این سیستمها علاوهبر تسهیل روند تأسیس و توسعه کسبوکارها زمینه افزایش اعتماد در تراکنشهای اقتصادی را به وجود میآورند.