با مدل زبانی گوگل نوتبوک آشنا شوید: از پرسش و چکیده تا پادکست مقالهها
گوگل نوتبوک الام (Google NotebookeLM) یکی از تازهترین محصولات بخش هوش مصنوعی گوگل است که…
۱۵ آذر ۱۴۰۳
۲۷ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
دیروز (۱۶ آگوست ۲۰۲۴)، اپیکگیمز سازنده بازی محبوب فورتنایت به صورت رسمی از فروشگاه اپلیکیشن خود برای iOS رونمایی کرد. با آغاز به کار این فروشگاه در قاره سبز، اپل برای اولین بار در اکوسیستم موبایلی خودش با رقابت جدی در حوزه عرضه اپلیکیشن روبرو است. بسیاری از توسعه دهنگان به نرخ ۳۰ درصدی کمیسیون اپل برای تراکنشها و خریدهای درون اپلیکیشنی اعتراض دارند و اپیکگیمز میگوید این شرکت تنها ۱۲ درصد از توسعه دهندگان کمیسیون میگیرد.
به گزارش پیوست به نقل از وایرد، این فروشگاه در ابتدای کار خود بازیهای شرکت اپیک از جمله فورتنایت را در اختیار کاربران آیفون میگذارد و قرار است تا از ماه دسامبر عرضه بازیهای دیگر توسعه دهندگان را نیز آغاز کند.
آغاز به کار این فروشگاه یکی از مهمترین پیامدهای چند قانون فناوری در اتحادیه اروپا است که سال گذشته به تصویب رسیدند و جدال اپیک و اپل را در خاک اروپا به نقل شرکت بازیسازی خاتمه دادند. اپیک میگوید فروشگاه اپلیکیشن تا سرحد ۱۲ درصد کمیسیون از فروش دریافت میکند که بسیاری پایینتر از کمیسیون ۳۰ درصدی اپل برای اپ استور است. مک وان توان، رئیس بخش اروپای موسسه بازارهای باز، میگوید فروشگاه شرکت اپیک «فرصت خوبی برای کسب بخشی از کسبوکار بسیار سودده اپل را دارد.»
تیم سوئینی، مدیرعامل اپیک، روز چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگاران، از عرضه فروشگاه اپیک گیمز در iOS به عنوان راهی برای تعمیر صنعت بیمار بازیهای موبایلی یاد کرد. او گفت: «رقابت باعث نابودی اپ استور اپل نمیشود. باعث میشود تا اپل با قیمتهای بهتر و قابلیتهای بهتر و تبلیغات بهتر و قراردادهای بازاریابی بهتر و تبلیغات کمتر به رقابت بپردازد.»
اپیک برای عرضه این فروشگاه از قانون جدیدی در اتحادیه اروپا به نام قانون بازارهای دیجیتال (DMA) استفاده میکند. براساس این قانون غولهای فناوری فعال در این قاره باید دسرتسی بیشتری به جوامع بسته کاربران خود را برای رقبا فراهم کنند. این به آن معناست که برای مثال شرکت اپل باید در اتحادیه اروپا امکان فعالیت فروشگاههای اپلیکیشن شخص ثالث را فراهم کند.
سوئینی باش اشاره به اینکه این قانون میتواند الگویی برای رگولاتورهای دیگر باشد، گفت: «مثال اروپا نشان میدهد که این نوع مقررات میتوانند اثرگذار باشند و موفق شوند.» اپل در یک سال گذشته برای پیروی از مقررات اروپا و جلوگیری از جریمه چهار مرتبه شرایط خود برای توسعه دهندگان را تغییر داده است. با این حال سازنده آیفون میگوید فروشگاههای اپلیکیشن شخص ثالث یک فاجعه امنیتی را رقم میزنند.
از نگاه دیگر فعالان حوزه موبایل، آغاز به کار فروشگاه اپیک گیمز در iOS نشانگر آن است که اتحادیه اروپا میتواند شرکتهای فناوری را وادار به تغییر کند. آدرس شواب، یکی از اعضای پارلمان اروپا که در پیشنویس قانون DMA، نقش داشته است با وایرد گفت: «گزینه جدید برای فروشگاه اپلیکیشن میتواند روشنترین راه برای نمایش سازوکار ممکن برای رقابت باشد.» ارائه یک گزینه دیگر برای فروشگاه اپلیکیشن ثبات میکند «DMA میتواند محرک رقابت باشد و در نتیجه قیمتها را برای مصرفکنندگان کاهش دهد.»
ورود یک بازیگر جدید به نام اپیکگیمز ضربه بزرگی بر سلطه اپل در اکوسیستم iOS است. این شرکت شانزده سال پیش اپ استور را در یک «لحظه تعیینکننده در تاریخ رایانشی شخصی» راهاندازی کرد. اپل این کسبوکار را تا حدی توسعه داد که در سال ۲۰۲۲ ورودی پول آن به ۱.۱ هزار میلیارد دلار رسید؛ در حال حاضر این بخش یکی از منابع اصلی درآمد این شرکت است.
با این حال در سالهای اخیر برخی از توسعهدهندگانی که از همین پلتفرم استفاده میکنند بر علیه اپل شدهاند. توسعه دهندگان به کمیسیون ۳۰ درصدی برای پرداختیهای درون اپلیکیشنی اعتراض دارند. همچنین تغییراتی در سیاستهای حریم خصوصی از جمله گزینه «در خواست عدم ردیابی» باعث شده تا درآمد تبلیغاتی اپلیکیشنها کاهش یابد و برای مثال تنها شرکت متا (فیسبوک سابق) یک ضربه ۱۲ میلیارد دلاری را از این سیاست متحمل شد. همچنین سازنده iOS مقرراتی پر از باید و نبایدها را برای توسعه دهندگان در نظر گرفت. برای مثال بروزرسانیهایی که شامل لینک ارجاع دهنده به وبسایت شرکت باشند مجاز نخواهند بود.
اپیک گیمز برای مقابله با همین محدودیتها میلیونها دلار برای پیگیری قضایی هزینه کرده است. فروشگاه اپلیکیشن این شرکت در سال ۲۰۱۸ برای کامپیوتر و مک عرضه شد. حال پس از شش سال کاربران اروپایی میتوانند از فروشگاه این شرکت در iOS نیز استفاده کنند.
با این حال اپیک و مدیرعاملش مدعی هستند که اپل در حال حاضر نیز با در نظر گرفتن یک فرایند طولانی و کلافهکننده برای نصب اپلیکیشن از طریق فروشگاههای شخص ثالث به دنبال تثبیت مجدد سلطه خود بر این بازار است. به گفته اپیک نصب اپلیکیشن یک فرایند ۱۵ مرحلهای بسیار کلافه کننده است که در عین حال هشدارهایی را نیز نسبت به نصب از منابع شخص ثالث شامل میشود.
پس از عرضه در اتحادیه اروپا، اپیک از همین حال به دنبال تغییر شرایط در آمریکا است و می]واهد امکان عرضه فروشگاه شخص ثالث در این کشور را نیز فراهم کند. فعالان دیگری در بازار آمریکا و جهان نیز به ویژه نسبت به کمیسیون ۳۰ درصدی اپل اعتراض دارند. پلتفرم Patreon، که مکانی برای انتشار محتوای ویدیویی است و کاربران با خرید اشتراک به محتوای تولیدکنندگان محتوا دسترسی پیدا میکنند، هم در نتیجه کمیسیون ۳۰ درصدی اپل از فعالان خواسته تا برای پوشش هزینههای اضافی، قیمت را تا ۳۰ درصد افزایش دهند.
سوئینی میگوید شرایط Patreon یک مثال روشن است که نشان میدهد چرا این سیستم نیاز به تغییر دارد. او میگوید: «یک شکست بزرگ برای سیستم سیاسی و رگولاتوری ایالات متحده است که اقدام روشن و قاطعی برای پایان دادن به انحصار در ایالات متحده وجود نداد.»