اعتماد نسل زد به اینفلوئنسرها در حال افزایش است
تحقیقات جدید نشان میدهد نسل زد، بیش از پیش به تأثیرگذاران (اینفلوئنسرها) شبکههای اجتماعی برای…
۴ آذر ۱۴۰۳
۱۲ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۳ آبان ۱۴۰۱
بر اساس مطالعه جدیدی روی ۱۰ اپلیکیشن معروف شبکه اجتماعی، دو اپلیکیشن یوتیوب و تیکتاک بیشترین دسترسی را به دادههای کاربران دارند و تیکتاک بسیاری از این اطلاعات را در اختیار شرکتهای ناشناس قرار میدهد.
به گزارش پیوست، مطالعهای که شرکت بازاریابی موبایلی URL Genius انجام داده نشان میدهد اپلیکیشنهای یوتیوب و تیکتاک بیشتر از هر اپلیکیشن شبکه اجتماعی دیگری دادههای شخصی کاربران را ردیابی میکنند.
دادههای این مطالعه نشان میدهد پلتفرم یوتیوب، متعلق به گوگل، دادههای شخصی شما همچون تاریخچه جستوجوی آنلاین یا حتی موقعیت مکانی را برای نمایش تبلیغات شخصیسازیشده استفاده میکند اما تیکتاک، شرکت متعلق به بایتدنس چین، به شرکتهای شخص ثالث نیز اجازه دسترسی به دادههای شما را میدهد و به همین دلیل سرنوشت مشخصی از این اطلاعات در دست نیست.
به دلیل دسترسی شرکتهای شخص ثالث، نمیتوان گفت چه کسی به کدام دادههای تیکتاک دسترسی دارد. این دادهها اطلاعاتی مثل واکنش شما به پستهای مختلف و مکان فیزیکی و دیگر اطلاعات شخصیای را که در اختیار تیکتاک قرار میدهید شامل میشوند.
مطالعه انجامشده نشان میدهد شرکتهای شخص ثالث با دسترسی به اطلاعات شما حتی پس از بستن تیکتاک نیز میتوانند فعالیت شما را در دیگر وبسایتها ردیابی کنند.
URL Genius در این مطالعه از قابلیت ثبت فعالیت اپلیکیشنها در iOS برای بررسی عملکرد ۱۰ اپلیکیشن شبکه اجتماعی (یوتیوب، تیکتاک، توییتر، تلگرام، لینکدین، اینستاگرام، فیسبوک، اسنپچت، مسنجر و واتساپ) استفاده کرده است. این بررسی تنها با یک بار مراجعه به اپلیکیشن و حتی پیش از ورود به حساب کاربری انجام شده است.
تیکتاک و یوتیوب هر کدام با ۱۴ دسترسی، تفاوت فاحشی با میانگین ۶ دسترسی این مطالعه در تمام اپلیکیشنها داشتند. در صورت ورود به حساب احتمالاً تعداد دسترسیهای اپلیکیشن بیشتر میشود.
طبق این مطالعه ۱۰ مورد از دسترسیهای یوتیوب مربوط به ردیابیهای شخص اول بودند که یعنی یوتیوب از آنها برای پیشبرد اهداف شخصی خود استفاده میکند. با این حال چهار مورد از دسترسیها از طریق دومینهای شخص ثالث بود، یعنی یوتیوب به چند شرکت خارجی ناشناس اجازه میدهد اطلاعات کاربر را جمعآوری و فعالیت او را ردیابی کنند.
تیکتاک اما نتایج فاجعهباری را نشان میدهد. ۱۳ مورد از ۱۴ دسترسی این اپلیکیشن مربوط به شرکتهای شخص ثالث است. جالب اینکه دادههای این مطالعه نشان میدهد حتی زمانی که کاربر اجازه ردیابی را در تنظیمات گوشی از تیکتاک میگیرد نیز ردیابی شرکتهای شخث ثالث به قوت خود باقی است و عملاً تنها یکی از دسترسیهای تیکتاک محدود میشود.
محققان این مطالعه میگویند: «مصرفکنندگان در حال حاضر این امکان را ندارند که ببینند چه دادههایی در اختیار شبکههای شخص ثالث قرار میگیرد یا اینکه این دادهها چگونه استفاده میشوند.»
تیکتاک در واکنشی به CNBC گفت، بر اساس آزمایش جدیدی که به تازگی از سوی خود این شرکت انجام شده است، تمام دسترسیهای شبکه تنها به چهار Domain شخص ثالث منتهی میشوند و این دومینها مربوط به شرکتهایی است که دیگر اپلیکیشنها نیز برای قابلیتهایی همچون امنیت شبکه و جواز ورود کاربران از آنها استفاده میکنند. به گفته تیکتاک این دومینها عبارتاند از: گوگل، اپل، اسنپ و یک شرکت تحلیل دادههای تبلیغاتی به نام AppFlyer که عملکرد کارزارهای بازاریابی را در این پلتفرم شبکه اجتماعی زیر نظر دارد.
مجله وایرد ماه اکتبر دستورالعمل عملی در مورد چگونگی ردیابی دادههای کاربران در تیکتاک منتشر کرد. این دادهها اطلاعاتی همچون مکان، تاریخچه جستوجو، آدرس IP، ویدئوهایی که مشاهده میکنید و زمان مشاهده آنها را شامل میشوند. بر اساس دستورالعمل وایرد، تیکتاک با این اطلاعات میتواند خصوصیاتی مثل جنسیت یا رنج سنی شما را استنباط کند. گوگل و دیگر وبسایتها نیز از این ترفند که «جمعیتشناسی استنباطی» نامیده میشود استفاده میکنند.
تیکتاک در گذشته نیز در موضوعاتی مثل نحوه جمعآوری و استفاده از دادههای کاربران، به ویژه جوانان، هدف انتقاد قرار گرفته و بسیاری مدعیاند این شرکت دادههای کاربران را به سرورهای چینی منتقل میکند.
CNBC سال گذشته در گزارشی توضیح داد تیکتاک بر اساس بندهای سیاست حریم خصوصیاش میتواند دادههای کاربران را با شرکت مادر خود در چین به اشتراک بگذارد اما مدعی است تدابیر لازم را برای «محافظت از دادههای حساس کاربران» به اجرا میگذارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، در سال ۲۰۲۰ با اشاره به سیاست اطلاعاتی این اپلیکیشن تلاشی را برای ممنوع کردن تیکتاک در ایالات متحده آغاز کرد اما با روی کار آمدن بایدن بحث ممنوعیت منتفی شد و دولت جدید تنها دستوری برای بررسی تهدیدهای امنیتی اپلیکشینهای خارجی صادر کرد.
یوتیوب هنوز به درخواست اظهارنظر در این باره پاسخی نداده است.
منبع: CNBC