وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۴ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ آبان ۱۴۰۱
کسبوکارهای اینترنتی، در شرایطی که دولت وعده داده تا با رونمایی از بسته حمایتی از آنها حمایت کند و زیان واردشده به آنان را به دلیل فیلترینگ واتساپ و اینستاگرام و همچنین اختلال در اینترنت جبران کند، در یک کلام از دولت میخواهند به جای وعده بسته حمایتی، اینستاگرام را به آنها برگرداند.
به گزارش پیوست، هرچند وعده وزیر اقتصاد و وزیر ارتباطات برای رونمایی از بسته حمایتی از کسبوکارهای اینترنتی در ۳ آبانماه محقق نشد اما امیرحسین اسدی مدیرکل دفتر خدمات کسبوکار وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با رسانهها خبر از تخصیص بسته حمایتی دو هزار میلیارد تومانی برای تبلیغات کسبوکارهای متضرر از قطعی اینترنت در صداوسیما داده بود؛ حال کسبوکارهای خرد اینترنتی ضمن ناامیدی از این تصمیم دولت بازگشتن به وضعیت سابق را به عنوان خواسته اصلیشان اعلام میکنند. وجه اشتراک خواسته تمام این کسبوکارها این بود: اینستاگرام را به ما برگردانید، هیچ بسته حمایتیای نمیتواند پاسخگوی خسارات ما باشد و هیچ پلتفرمی ۴۴ میلیون کاربر را در اختیار ما قرار نمیدهد.
دلارا خوشرو صاحب پیج دلیشال، متولد ۷۰ است، دلارا کارشناسی حقوق خوانده و حدود یک سالی است که کسبوکار خود را در اینستاگرام در حوزه فروش شال و روسری دایر کرده است، دلارا میگوید: در ۶ ماه گذشته به شدت روی پیجم تمرکز کردم و آنقدر خوب تولید محتوا کرده بودم که توانستم در عرض همین مدت کوتاه دفتری برای خودم اجاره کنم و به همراه چهار نفر سفارشها را مدیریت میکردیم. به صورت ارگانیک 56k فالوور گرفته بودم تا اینکه به مشکلات اخیر برخوردیم. طی این مدت تنها پستهایی که گذاشتم پیج حمایت از کسبوکارها بود و وقتی یک پست در ارتباط با فروش محصول گذاشتم در لحظه ۴۰۰ نفر پیجم را آنفالو کردند. در یک ماه اخیر نتوانستهام حقوق همکارانم را بدهم و تنها نیمی از حقوقشان را پرداخت کردهام. درآمدم از ۷۰ میلیون به هفت میلیون کاهش پیدا کرد و تنها توانستم اجاره دفتر را پرداخت کنم.
دلارا معتقد است مدتها بود پهنای باند اینستاگرام کم شده بود اما حالا با ویپیان کار به جایی رسیده که کسی فرصت و حوصله اینکه عکسها را ببیند ندارد و خودش هم هر زمان که به فیلترشکن دسترسی پیدا میکند آنقدر دیر پیامها را دیده که یا مشتری دیگر خواهان نیست یا خودش جنس را موجود ندارد.
دلارا میگوید دیگر روی مسیر هرچه پیش آید خوش آید پیش میرود و شرایط نامعلوم فعلی باعث شده تنها به بستن دفتر و خداحافظی با نیروهایش فکر کند. او میگوید: یک چیزهایی شنیدهام که قرار است دولت بسته حمایتی به کسبوکارها بدهد، من میخواهم بدانم دولت میتواند ماهی ۸۰ میلیون تومان به من بدهد که من حقوق چهار نفر را پرداخت کنم؟ اصلاً برای چه دولت میخواهد ما را حمایت کند؟ انگار از ما میخواهند از مغازه سر نبش خیابان ولیعصر جمع کنیم و برویم به شورهزارهای قم.
او در ادامه میپرسد: آیا اپلیکیشنی که به ما معرفی کردهاید واقعاً با اینستاگرام برابری میکند؟ به دهکده جهانی وصل است؟ چطور بستری که برای مردم اصلاً اعتمادسازی نشده مردم به سمت آن مهاجرت کنند؟ اجبار به استفاده از هر چیز تحقیرآمیز است. در این شرایط خاص با این فشارهای اقتصادی دست از فیلتر اینستاگرام بردارید. این بزرگترین درخواست ما از شماست.
سیما رفسنجانینژاد مدیر صفحه برگ برگ که در حوزه فروش و معرفی کتاب فعالیت میکند هم میگوید: از تیرماه به شکل جدی فعالیتمان را شروع کرده بودیم و با رشد فالوور خوب و درآمدی خوبی مواجه بودیم. با اتفاقاتی که در شهریور افتاد چند روزی کارمان را متوقف کردیم و سپس به سمت معرفی کتابهایی با شرایط فعلی رفتیم، کتابهایی با مضامین تاریخی، جنبشهای سیاسی و این تنها اقبال ما بود که فیدبک منفی از کاربران نگرفتیم.
سیما راجع به بسته حمایتی کسبوکارها معتقد است این بستهها بیشتر برای صداوسیماست تا کسبوکارهای اینترنتی، او میگوید: از دولت بسته حمایتی نمیخواهیم، میخواهیم دست از فیلتر اینستاگرام بردارد. برای بسیاری از کسبوکارها کسر شأن است که بخواهند بسته حمایتی دریافت کنند، البته که گویا قرار است هزینه تبلیغ و معرفی در صداوسیما را بدهند اما بیزینس مدل ما شبکه اجتماعی است و همین کار فروش ما را در ماه اخیر نصف کرده است.
سیما میگوید: ما در پیجمان کتابهایی را معرفی می کنیم که از حق زندگی، حق آزادی و حق آزادی بیان صحبت میکنند. چطور میتوانم کاربرم را مجبور کنم به کوچ اجباری مثلاً به روبیکا؟ روبیکایی که خبرهای منفی در آن اینقدر زیاد است؛ از اکانتهای ساختگی تا مشکلات فنی. خواست ما از دولت به رسمیت شناخته شدن آزادی در حق انتخاب و شعور مردم است. اینکه همه گزینهها را از روی میز بردارید ما را مجبور به انتخاب کنید راهکار نیست.
محمدحسین خرامان کارشناس ارشد آیتی است و صاحب پیج عطرچی است که از مهر ۹۸ فعالیت خود را شروع کرده. او درباره بسته حمایتی دولت میگوید: دولت چه کمکی میتواند به من بکند؟ چه کسی میتواند پاسخگوی این موضوع باشد که من نیروی خوبم را به دلیل نداشتن حقوق از دست دادم؟
کار پیج من فقط فروش عطر نبود بلکه مشاوره عطر میدادم و هزینه زیادی صرف تولید محتوا کرده بودم. ما ۱۵ نفر نیرو بودیم که حالا تنها پنج نفر شدهایم و اگر همین روال طی شود نمیدانم راهی برای ادامه داریم یا نه. فروش ما یکپنجم شده است، فکر میکردیم رو به جلوییم و نیرو افزایش داده بودیم به همین خاطر فضا را گسترده کرده بودیم اما حالا فروش ما یکپنجم شده است. به ما میگویند بروید روی پلتفرمهای داخلی، من باید جایی بروم که کاربران آنجا باشند. یک پست گذاشتیم سه هزار نفر ما را بلاک و ریپورت کردند. من از دولت حداقل مهلت میخواهم، من میخواهم بگویم اگر قرار است فیلتر همیشگی باشد حداقل یک سال اجازه بدهید اینستاگرام کنار پلتفرمهای داخلی باشد تا ما هم آمادگی داشته باشیم. فعلاً تنها راهکار ما تعدیل است. نیروهایی داشتیم که سرپرست خانوار بودند، مشکلات مالی داشتند، همه را کنار گذاشتیم چون آنقدر سرمایه نداریم که بتوانیم بدون درآمد حقوق بدهیم. ما از دولت مهلت میخواهیم.
بشرا کنعانی صاحب برند بشرامید هم در این زمینه به پیوست میگوید: پیج من فروش دستسازه و کارهای هنری و دستساز بود، به ۸۰۰ نفر در اینستاگرام آموزش میدادم و ۱۷ نفر به صورت مستقیم در کارگاهم کار میکردند. خودم به همراه ۱۷ نفر حالا به چالش خوردهایم و بدون اغراق ۸۰ درصد درآمدمان را از دست دادهایم؛ من میخواهم به دولت بگویم، بسته حمایتی اگر عدد و رقم باشد به کار من نمیآید. اگر ما را مجبور به مهاجرت از فضای با آن امکانات کردهای، باید اول زیرساخت و بستر بهتر از آن به من میدادی. حالا نه راه پس داریم نه راه پیش. ما از چند جهت در فشاریم با اپ خارجی کار کردن با وی پی ان با این سرعت اینترنت کار بسیار سخت است. از سویی دیگر با این مشکلات اقتصادی به محض گذاشتن یک پست فحاشی و توهین، بلاک و ریپورت شروع میشود. کار ما خلق آثار هنری است و انرژی و انگیزه میخواهد. حتی پیامک هم این روزها با اختلال مواجه است، میخواهند برویم درِ خانه مردم را بزنیم و جنس بفروشیم؟
پشوتن پورپزشک مدیرعامل پادرو هم میگوید تنها خواسته خودشان و کسبوکارهای اینترنتی از دولت این است که شبکه اجتماعی مد نظر مردم یعنی اینستاگرام را به مردم برگردانید. پشوتن میگوید: گفتهاند دو هزار میلیارد تومان قرار است بابت تبلیغات به کسبوکارها بدهند. هزار میلیارد تومان به صداوسیما و هزار میلیارد تومان به شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای ایرانی. هزار میلیارد تومان قرار است بین ۶۶۰ هزار کسبوکار تقسیم شود، خودتان حساب سرانگشتی کنید، با تعرفه صداوسیما به کسری از ثانیه هم نمیرسد.
مدیرعامل پادرو در آخر میگوید: درآمد پادرو هم در حال حاضر وابسته به فعال بون این فروشگاهها و کارکرد این فروشگاههاست. من فقط میخواهم بگویم زمانی که میخواهید جامعهای را حمایت کنید باید در اولین قدم به درخواست آنها توجه کنید و این توجه در اکوسیستم تجارت اجتماعی سه رکن دارد: بستر یا شبکه اجتماعی، کاربران فروشگاهی و بعد کاربران نهایی که همان خریداران هستند. اینستاگرام ۴۴ میلیون کاربر ایرانی دارد و ۶۶۰ هزار فروشنده. هرگز ۶۶۰ هزار فروشنده نمیتوانند پیشران ۴۴ میلیون باشند.