کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۵ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱
اولین روز کاری سال جدید برای من مصادف شد با دیدن یک تماس ازدسترفته با پیششمارهای مربوط به خارج از ایران. برای من که بعضی از اعضای خانوادهام خارج از ایران زندگی میکنند ماجرا کمی نگرانکننده بود. فکر کردم که شاید اتفاقی برای یکی از نزدیکانم افتاده و کسی تماس گرفته تا من را هم در جریان بگذارد. پیغامهایم را چک کردم و خبری از کسی نبود. تا قهوه اولین روز کاریام آماده شود، شروع کردم به تماس گرفتن و پیام دادن به کسانی که خارج از ایران داشتم. همگی خوب بودند و کسی از تماس گرفتهشده اطلاعی نداشت. اما زمانی که به محل کار رسیدم و اتفاق پیشآمده را برای همکارانم تعریف کردم، ماجرا طور دیگری پیش رفت.
احتمالاً برای شما هم تابهحال پیش آمده که روی تلفن همراه خود تماس ازدسترفتهای ببینید که با شمارهای ناشناس گرفته شده و زمانی که پیششماره را جستوجو میکنید به کشور خارجی برسید. امیدوارم فکر تماس گرفتن با این شمارهها به ذهنتان خطور نکرده باشد اما اگر چنین کاری کردهاید، پس بهتر از هرکس دیگری میدانید درگیر چه کلاهبرداری عجیبی شدهاید. واقعیت این است که کسی جز کلاهبردارها، در آن سوی این شمارهها منتظر شما نیست. همه چیز یک تماس اتوماتیک است که به آن «وانگیری یا Wangiri» میگویند و برای خالی کردن جیب شما طراحی شده است!
«وانگیری» اولین بار از ژاپن شروع شد. این لغت که در زبان ژاپنی به معنای «تکزنگ» است به جریان تماسهایی گفته میشود که از خارج ژاپن گرفته و به سرعت قطع میشد. زمانی هم که مشترکان با این خطوط تماس میگرفتند، با یک صدای ضبطشده مواجه میشدند. قربانیان وانگیری زمانی متوجه قربانی بودن میشدند که صورتحساب تلفن همراهشان میآمد. این رقم که در آن یک تماس بینالمللی، آن هم به صورت خط هوشمند یا IN، ثبت شده بود به طرز چشمگیری بالا بود. اما وانگیری تنها به ژاپن محدود نشد و خیلی سریع مردم همه کشورهای جهان، قربانی این کلاهبرداری به ظاهر ساده شدند.
مقاله حمله سایبری چیست؟ را در پیوست بخوانید.
روند کار برای اینکه اسم «کلاهبرداری» داشته باشد زیادی ساده است اما برخی اوقات کلاهبردارها از سادهترین روش وارد میشوند تا کسی در نگاه اول به روش کارشان شک نکند.
زمانی که میخواهید با شمارهای خارج از ایران تماس بگیرید، به محض اینکه شماره از سمت شما گرفته میشود به اپراتور وصل میشوید، اپراتور شما را به یک شرکت انتقال تماس یا Carrier متصل میکند و در نهایت به شخص مورد نظرتان وصل خواهید شد. در کلاهبرداری تکزنگ، اپراتور تماس را قطع خواهد کرد و برای همین شما فرصتی برای پاسخگویی نخواهید داشت. از دست رفتن فرصت پاسخگویی به تماس باعث میشود تا شما طبق عادت به شمارهای که تماس آن را از دست دادهاید زنگ بزنید. این زنگ زدن از دو جهت شما را با ضرر مالی مواجه خواهد کرد:
پاسخ به این سوال در رابطه با کلاهبرداری تکزنگ بسیار ساده است. تماس شمارههای ناشناس با پیششمارههای بیگانه را جواب ندهید و برای برقراری تماس با این شمارهها نیز تلاش نکنید. برای اینکه مطمئن شوید پیششمارهای که از طریق آن با شما تماس گرفته شده مربوط به خارج از ایران و کلاهبرداری تکزنگ است، میتوانید از سایت whosenumber.info استفاده کنید. با جستوجوی پیششماره در این سایت، متوجه میشوید پیششماره مربوط به چه کشوری است و در صورتی که به خارج از کشور تعلق دارد، از تماس دوباره با آن خودداری کنید.
فراموش نکنید افتادن در دام چنین کلاهبرداریهایی بسیار ساده است؛ همانقدر که ایده شروع آنها ساده است. با کمی دقت، خودتان و قبض تلفن همراهتان را از خطر کلاهبرداری تکزنگ حفظ کنید.
ما تلفنهای داخلی که میشناسیم هم جواب نمیدیم چه برسه به تماس های از دست رفته خارجی