مدیرعامل سیگما: مجوز زدایی یکی از درخواستهای اصلی بخش خصوصی از دولت است
تعدد سامانهها و کمبود سرمایهگذاری در حوزه شرکتهای توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات یکی از چالشهایی…
۲۲ دی ۱۴۰۳
۲۴ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۸ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۸ اسفند ۱۴۰۰
سه سال از دوران مدیرعالی بیژن عباسی آرند، مدیرعامل ایرانسل، گذشت. او در اواخر بهمن ۱۳۹۷ به این سمت رسید و بخش عمدهای از دوران کاریاش را در دوره کرونا گذراند. با وجود این، مشکلات و موضوعات بخش ICT کشور همچنان همانها هستند که بودند. تعرفهها، 5G و توسعه شبکه از سالهای پیش روی میز اپراتورها بودهاند و هستند و اتفاقاً در سال جاری کیفیت شبکه دیتا نیز به تمام مسائل گذشته اضافه شده است. مسالهای که بخش بزرگی از گلایههای کاربران را تشکیل میدهد و گرچه برنامههای کوتاهمدتی در دستور کار وزارت ارتباطات و اپراتورها قرار دارد، اما گویا باید بیشتر صبر کرد.
متن کامل گفتوگوی پیوست با مدیرعامل ایرانسل را در ادامه میخوانید.
شما وارد چهارمین سال مدیریتتان در ایرانسل شدهاید. مهمترین دستاوردها، نقاط قوت و ضعف خودتان را در سه سال گذشته چه میدانید؟
از این سه سال ما دو سال را درگیر کرونا و حواشی آن بودهایم و فقط یک سال اول برایمان شرایط متعارف و معمولی بود. در دوره کرونا به دلیل فشاری که به شبکه آمد، به سبب تقاضای زیاد، درگیریهای بسیاری داشتیم.
از نقاط عطف در ایرانسل میتوانم به توسعه شبکه روستایی اشاره کنم؛ موضوعی که تا پیش از این چندان دغدغهای برای شرکت نبود و ترجیحمان این بود که از طرف دولت دنبال شود. در این سه سال در توسعه روستایی و ایجاد سایتهای جدید و ارتقای سایتهای موجود به نسلهای ۳ و ۴ پیشرفتهای زیادی داشتیم که حتی از طرف وزارتخانه هم تقدیر شد. الآن خروجی ما در برخی از سایتهای روستایی نسبت به سایر اپراتورها بیشتر و در برخی جاها حتی دو برابر است.
چالش دیگر ما در این دو سال بحث فرکانس بود که از این نظر با اپراتورهای دیگر، توازن درستی نداشتیم. با پیگیریهایی که از وزارت ارتباطات کردیم و شراکتی که با رایتل و هایوب داشتیم تا حدود زیادی توانستیم این عدم توازن را رفع کنیم؛ البته این قراردادهای همکاری قبل از کرونا امضا شده بود. برای همین زیرساختها و تجهیزات این افزایش فرکانس فراهم بود و در دوره کرونا اجرایی شد و به ما کمک زیادی کرد به طوری که افت کیفیت نداشتیم و به صورت میانگین کیفیت ایرانسل نسبت به سایر اپراتورها بهتر هم بوده است.
نکته دیگر توجه به 5G بود. سال ۹۸ اصلاحات زیرساخت Core برای ارتقا به نسل ۵ را در ایرانسل آغاز کردیم و اولین اپراتوری هم بودیم که نسل ۵ را به صورت تجاری وارد کشور کردیم و برنامههای زیادی برای آن داریم.
بهکارگیری لایههای جدید فرکانسی از جمله فرکانس ۲۳۰۰ مگاهرتز که با پیگیری جدی ما به مرحله واگذاری رسید و الآن استفاده تجاری از آن را شروع کردهایم از دیگر اقدامات این سالها بود.
نکته دیگری که در ایرانسل به آن توجه کردیم بحث بومیسازی و نوآوری بود که ما برای اولین بار مرکز تحقیق و توسعه راهاندازی کردیم و اپراتورهای دیگر به تبع ما شروع به این کار کردند. همینطور مرکز نوآوری ایرانسل را برای ارتباط با استارتآپها راهاندازی کردیم. آکادمی ایرانسل هم به دنبال آن برای بحثهای آموزشی و برگزاری دورههای آموزشی راهاندازی شده است. در بحث نوآوری نیز سعی کردهایم درهای ایرانسل را به روی استعدادها و توانمندیهای داخلی باز بگذاریم تا شرکتهای داخلی بتوانند از فرصتهای همکاری با ایرانسل استفاده کننند. این کار برای هر دو طرف یعنی ما و بخش خصوصی دستاوردهای زیادی داشته است به ویژه اینکه وابستگی به خارج را کمتر کرده و ظرفیتهای داخلی را به کار گرفته است.
فکر میکنید در این سه سال چه اتفاقاتی میتوانست در ایرانسل رقم بخورد که زمینه آن فراهم نشده است؟
واقعیت این است که چندین اتفاق در حوزه ICT کشور رخ داده که چالشهای جدی برای فعالان این صنعت ایجاد کرده است. اول اینکه توان سرمایهگذاری اپراتورها نسبت به قبل کمتر شده است. از آنجا که بودجه سرمایهگذاری ما ریالی است، با توجه به وضعیت درآمدهایمان و در مقابل افزایش نرخ ارز، میتوانم بگویم که توانمان در سرمایهگذاری کمتر شد در حالی که ما علاقهمند بودیم بیشتر از اینها سرمایهگذاری کنیم منتها وضعیت مالی شرکت چنین اجازهای نداد. امیدواریم با اصلاح تعرفهها زمینه سرمایهگذاری بیشتر اپراتورها فراهم شود.
نکته دیگر مهاجرت نیروهای توانمند از حوزه ICT است. متاسفانه ما سالانه تعداد زیادی از نیروهای متخصص ICT را به دلیل مهاجرت از دست میدهیم که این یک چالش جدی برای صنعت است چون نیروی نخبه و باتجربه را از دست میدهیم و در یک دور باطل تربیت نیرو و از دست دادن زمان و دوباره مهاجرت نیروهای کارآزموده افتادهایم. به هر حال هزینه تربیت نیرو و البته نگه داشتن نیروهای باتجربه برای کشور بسیار بالاست و باید به آن توجه کرد.
در داخل شرکت چه اقداماتی باید انجام میشد که نشده است؟
به نظرم در این باره بقیه باید قضاوت کنند اما خودم فکر میکنم اگر در ایرانسل تلاش میکردیم ارتباط نزدیکتری با وزارتخانه داشته باشیم بهتر میتوانستیم موضوعاتی مانند افزایش تعرفهها را دنبال کنیم.
از فرکانس ۲۳۰۰ مگاهرتز گفتید. استفاده از این فرکانس در چه مرحلهای است؟ الآن چند سایت تحت پوشش این فرکانس است؟
در مراسم افتتاحیه که با حضور وزیر ارتباطات برگزار شد اعلام کردیم پوشش ۷۰۰ سایت را در برنامه داریم که تا آخر هفته گذشته ۳۶۲ سایت در تهران و سایر شهرهایی که عمدتاً ترافیک بالایی تا حد اشباع دارند، نصب و ظرفیت فرکانسی به آنها افزوده شده است. ۴۰ مگاهرتز پهنای باند جدید در اختیار ما قرار گرفته و تخمین میزنیم که ظرفیت هر سال تا ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند. فکر میکنم تا نیمه فروردین فاز اول با ۷۰۰ سایت نهایی میشود و در ماههای بعد هم مابقی سایتها به ظرفیت افزوده میشوند.
وزیر اراتباطات در همان مراسم از واگذاری فرکانسهای دیگر هم خبر داد. در این باره بحث جدیدی مطرح شده؟
بله؛ موضوع درباره باند ۳۵۰۰ مگاهرتز است که به 5G بازمیگردد. ما بخشی از این باند را الآن برای TDLE در اختیار داریم. بحثی که وزیر داشت درباره واگذاری مابقی این باند بود. این کار باعث فعال شدن نسل ۵ و انتقال بخشی از ترافیک به آن است که ظرفیتهای جدیدی ایجاد میکند.
خاطرم هست اپراتورهای دیگر درباره نحوه اختصاص تکه باند فرکانسی دغدغههایی داشتند و میگفتند ممکن است رقابت را دچار خدشه کند. آن مشکل برطرف شده؟
واقعاً اینطور نیست چون بخشی از این باند در گذشته واگذار شده که کاربرد TDLE دارد و البته بخشی از این باند در دست اپراتورهایی است که ظرفیت کاربردی برای آن ایجاد نکردهاند. دو کار جدی در این زمینه باید انجام شود. اول اینکهRe-Farming و جابهجایی اپراتورها روی این باندها باید اتفاق بیفتد تا وزارت ارتباطات بتواند بخش خالیمانده را به مزایده بگذارد. الآن اختلاف نظرهایی بر سر این جابهجاییها هست که بعد از برگزاری جلسات مختلف در سازمان تنظیم مقررات، دستورالعملهایی برای آن تهیه و مدلهای واگذاری تعیین شده است. فکر میکنم حداکثر تا ۶ماهه اول سال آینده اجرایی شود. البته ما علاقه داریم این موضوع در سهماهه اول سال تعیین تکلیف شود چون برای تجهیزات و زیرساختهای مرتبط آن برنامههایی تنظیم کردهایم و آمادگی داریم که با تامین تجهیزات ۴۰۰ تا ۵۰۰ سایت را در تهران و شهرهای بزرگ، تجهیز کنیم و به صورت انبوه به مردم سرویس بدهیم.
درباره 5G چندین موضوع اصلی وجود دارد. اول بحث تحریمهاست و دوم موضوع تکنولوژیهای روز و بهرهمندی از آنهاست. ما تلاش میکنیم حتی در وضعیت تحریم هم تجهیزات را تامین کنیم. هرچند با وجود تحریمها در حوزه لایسنسها به مشکل برمیخوریم اما امیدواریم تا آن زمان درباره تحریمها اتفاقات و تغییرات خوبی رخ دهد.
در زمینه کاربردهای 5G همکاریهایی با برخی از صنایع بزرگ مثل فولاد اصفهان داشتید. این موضوع به کجا رسیده است؟
یکی از تغییرات بزرگی که دوست دارم درباره آن حرف بزنم تغییر ایرانسل از یک اپراتور مخابراتی به یک اپراتور پیشگام در توسعه و تحول دیجیتالی کشور است. از مصادیق این پیشگامی میتوان به همکاری ایرانسل با صنعت فولاد اشاره کرد که به صورت پایلوت در فولاد مبارکه اصفهان عملیاتی شد و طی آن عملاً زیرساختهای ارتباطی یک صنعت و کارخانه توسط ایرانسل هوشمند شد و به صورت پایلوت نسل ۵ برای ارائه زیرساخت ارتباطی انبوه در آنجا راهاندازی شد. با صنایع دیگری از جمله معدن، نفت و گاز و پتروشمی و غیره در حال رایزنی هستیم چون صنایعی هستند که هم زمینه پذیرش این تکنولوژیها را دارند و هم از آن استقبال میکنند.
مدتی پیش گزارش کوتاهی از وضعیت اینترنت و کاهش سرعت آن از سوی رگولاتوری منتشر شد که به پر شدن ظرفیتها اشاره داشت. با توجه به در پیش بودن تعطیلات نوروز و افزایش مصرف، برنامه شما برای آمادهسازی شبکه چیست؟
هرساله برای عید یک برنامه نوروزی داریم (نوروز پلن) که از نیمه اسفند شروع میشود و تا نیمه فروردین ادامه دارد تا شبکه را برای پذیرش ظرفیت بیشتر آماده کنیم.
اول بحث پایداری شبکه است که دسترسپذیری به شبکه دچار نقصان و اختلال نشود. بحث دیگرمان تسریع استفاده از باند ۲۳۰۰ در تهران و شهرهای بزرگ بود که از قبل برای آنها پیشبینی کرده بودیم. همچنین در بعضی از شهرها سایتهای جدیدی راهندازی کردهایم. بحث دیگرمان در برنامه نوروزی، ظرفیت انتقال است که معمولاً نیازمندی را از قبل به زیرساخت و مخابرات اعلام میکنیم تا این ظرفیت اضافه را برای ایام نوروز در اختیارمان قرار بدهند که اشباع نداشته باشیم.
الآن میزان مصرف در شبکه ایرانسل چقدر است و پیشبینی میکند چقدر افزایش پیدا کند؟
دو نوع بار ترافیکی داریم. یکی در ساعات اوج مصرف است و یکی هم متوسط مصرف روزانه که الآن به طور میانگین ۱۷.۵ پتابایت است و فکر میکنم در نوروز بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش پیدا کند.
آیا ایرانسل در تامین پهنای باند بینالملل مشکلی دارد؟ چقدر از نارضایتیهای موجود کاربران به پهنای باند خارجی و چقدر به وضعیت شبکه داخلی مربوط میشود؟
در لایه دسترسی و تجربه مشتری باید ببینیم آیا ظرفیت مورد تقاضای مشتریان در اپراتور ایجاد شده است یا نه. واقعیتی هست که ظرفیت خالی ما نسبت به تقاضا در طول کرونا کم شده در حالی که مصرف در بعضی مواقع تا دو برابر افزایش پیدا کرده است. در واقع کرونا باعث شد ظرفیت پیشبینیشده در بازه زمانی کوتاهی پر شود.
نکته دوم توان اپراتور برای توسعه است. وقتی تعرفهها تغییر نکرد و ارز هم به طور سرسامآوری افزایش پیدا کرد و در واقع کاهش ارزش پول ملی اتفاق افتاد، توان سرمایهگذاری ارزی اپراتورها کم شد. ما در ایرانسل مدلی داریم که بنا بر آن روند افزایش ترافیک را پیشبینی و متناسب با آن ظرفیت ایجاد میکنیم. نتیجه این ارزیابی در واقع همان تجربه مشتری در آینده خواهد بود. در این دو سه سال توازن اینها به هم خورده است. از یک طرف نرخ رشد ترافیک فراتر از شرایط نرمال شد و از طرف دیگر توان سرمایهگذاری ما کاهش پیدا کرد. ماحصل این دو اتفاق، کاهش کیفیت تجربه مشتریها در یک سال اخیر بوده است.
ما همواره این نکته را به وزارت ارتباطات گوشزد کردهایم. اپراتور چون بیگدیتای فرهنگ مصرف را در اختیار دارد و به صورت روزانه لاگ دیتا را در اختیار دارد میتواند با دقت خوبی روندها را بررسی کند. ما روند کاهش کیفیت را پیشبینی میکردیم و تلاش کردیم این کاهش چندان عمیق و زیاد نشود. در همان گزارش رگولاتوری هم به موفقیت نسبی ایرانسل اشاره شده است. دلیلش این است که ما لایههای فرکانسی به شبکه اضافه کردیم و تجهیزات جدیدی را به آن افزودیم. ضمن اینکه به شدت روی بهینهسازی تمرکز کردیم. ظرفیتهای خالی را به کار گرفتیم و البته تاکید کنم که ما پیشبینی کر شبکه را از قبل کرده بودیم. الآن در مارجین هسته مشکلی نداریم بنابراین میتوانم بگویم شبکه ما تا حد زیادی آماده بود و خوشبختانه به نظر میرسد عملکردش هم بهتر بوده است.
نارضایتی مشتریان که به آن اشاره کردید بیشتر در شب و ساعات پرمصرف و پیک شبکه پیش میآید که طبیعتاً حداکثر مصرف را در شبکه داریم و به عوامل مختلفی از ظرفیت شبکه تا لینکهای انتقال مخابرات و غیره مرتبط میشود. شبکه مخابرات در جاهایی به اشباع رسیده بود که الآن مجدداً آنها را افزایش داده است.
یعنی شما به راحتی میتوانید تقاضای ظرفیت جدید در ترافیک بینالملل داشته باشید؟
ببینید، ظرفیت پهنای باند بینالملل را بر اساس تقاضا و مصرف تعیین میکنیم؛ یعنی هرچه تقاضا بیشتر شود طبیعتاً ظرفیت بیشتری هم از سوی زیرساخت به آن تعلق میگیرد. در واقع ما ظرفیت ایجاد میکنیم و بعد از آن است که تقاضای مشتریان به سمت زیرساخت میرود. واقعیت این است که روند مصرف رو به رشد است و ظرفیت جدید استفاده خواهد شد.
به تعرفهها اشاره کردید که سالهاست ثابت مانده. وقتی از تعرفه و افزایش آن حرف میزنید به کدام بخشها اشاره دارید؟ عددی برای این افزایش در نظر دارید؟
واقعیت این است که اصلاح تعرفه در همه بخشها اعم از ویس، دیتا و پیامک مورد نظر ماست. در ایرانسل حدود ۷۰ درصد درآمدمان روی دیتاست. الآن نرخ موثر هر گیگابیت اینترنت به ۲۵۰۰ تومان رسیده است. این تنها چیزی در کشور است که نسبت به گذشته ارزانتر شده است. شاید مردم این تغییر را چندان متوجه نشوند و فقط به افزایش پرداختیهایشان دقت کنند. دلیلش این است که مصرفشان بالا رفته است. این چیزی که میگوییم دارد تمام اپراتورها را درگیر میکند به همین دلیل است که ما میگوییم با اصلاح بستهها باید نرخ موثر یک گیگابیت در اپراتور افزایش پیدا کند تا شاید بتواند شرایط موجود و توان سرمایهگذاری را جبران کند.
این افزایش باید چقدر باشد تا مشکل حل شود؟
از نظر ما این تغییر باید منصفانه صورت گیرد. نرخ منطقی این است که متناسب با سایر تعرفهها در صنایع دیگر، تغییر ایجاد شود. الآن با رگولاتوری به نتایج خوبی رسیدهایم، بستههای جدیدی را هم تعریف کرده و در سایت رگولاتوری ثبت کردهایم که البته اجرایی نشدهاند. نکته مهم این است که در هر صنعتی سرمایهگذاری باید برگشت داشته باشد. هرچند دوست نداریم مردم تحت فشار قرار بگیرند اما واقعاً ناچار از اصلاحات تعرفهای هستیم.
من آماری را هم به دولت قبل و هم دولت جدید ارائه کردهام که نشان میدهد ۱۲ درصد مشترکان حدود ۵۰ درصد مصرف شبکه را در اختیار دارند که از عدالت به دور است. این وضعیت را باید به تعادل برسانیم چون داریم بیشترین یارانه را به این درصد میدهیم. در اپراتورهای دیگر هم همین است. این همه یارانه به این تعداد کم میرسد و مابقی افراد از آن استفاده نمیکنند. این چیزی است که ما میخواهیم اصلاح شود تا همه مردم بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند و اپراتورها هم بتوانند به سرمایهگذاری و توسعه شبکه بپردازند.
در میان اپرتورهایی که MTN در آنها سهامدار است، ایرانسل چه جایگاهی دارد؟ چرا سرمایهگذار حاضر به سرمایهگذاری بیشتر برای ارائه سرویسهای جدیدتر نیست و شما را به جایی میرساند که روی تامین مالی از طریق اصلاح تعرفه سرویسهای خام تمرکز کنید؟
سرمایهگذاریها همیشه به دو صورت در اپراتورها اتفاق میافتند. یک راه این است که از محل درآمد اپراتور بخشی را صرف سرمایهگذاری میکنند. از محل سود هم افزایش سرمایه میدهند. برای سرمایهگذار خارجی درآمدزایی ارزی ایرانسل همواره قابل توجه بود اما در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت دلار، اگر درآمد قبلی را در نظر بگیریم، درآمد ارزی ایرانسل برای MTN بسیار کم و حدود یکهشتم شده است. حتی اگر درآمد دو برابر هم شده باشد، باز رقم ارزی آن به یکچهارم گذشته رسیده است. اما ارزش ایرانسل با داشتن بیش از ۵۰ میلیون مشترک فعال، همچنان برای MTN قابل توجه است و از این نظر ایرانسل جایگاه مهمی در میان دیگر اپراتورها دارد.
یعنی درآمد دیگر اپراتورهای مجموعه MTN نسبت به ایرانسل بیشتر است؟
در آنجا ARPU (متوسط درآمد به ازای هر مشترک) خیلی بالاست و نرخ موثر دیتا هم بالاست و یک گیگ دیتا عددهای یک تا دو دلار محاسبه میشود و با عددهای دو تا سه هزار تومانی ما اختلاف زیادی دارد. این موضوع درباره اپراتورهای کشورهای همسایه ما هم صدق میکند. اینترنت موبایل یک سرویس لوکس است. در این کشورها ARPU بالا و تعرفهها منطقی است ضمن اینکه همه بار بر شبکه موبایل معطوف نشده است. چیزی که در ایران برعکس اتفاق افتاده است.
با وجود این شرایط و کاهش درآمدها MTN همچنان به ایرانسل توجه دارد و در گردهمایی آخر گروه، ما در دو شاخه مربوط به ارزیابی استراتژیک MTN اول شدیم. این موضوع درباره سایر ارزیابیها هم صدق میکند و ما معمولاً در رتبههای خوب ارزیابی هستیم.
احتمال خروج MTN از ایران وجود دارد؟ چون قبلاً صحبتهایی درباره خروج از خاورمیانه مطرح شده بود.
گروه MTN سرمایهگذاری در ایران را حتی با وجود تحریمها و وضعیت دلار، موفق و قابل قبول میداند. MTN از کشورهایی که چالشهای امنیتی و اجتماعی دارند مثل سوریه و یمن قصد خروج دارد. ایران هیچوقت در این فهرست نبوده است. منظورشان از خروج از خاورمیانه همین کشورها بوده است. ضمن اینکه علاقهمند به سرمایهگذاری در سایر بخشها هم هستند. از جمله سرمایهگذاری در اسنپ که انجام شده است.
به تازگی خبر تغییر لوگوی ایرانسل منتشر شد که اتفاقاً بازخوردهای مختلف مثبت و منفی هم به دنبال داشت. توضیحی درباره این تغییر ناگهانی لوگو و حذف برخی از رنگها میدهید؟
شرکتهای بزرگ تجاری نشان تجاریشان را بر اساس سیاستهای مشخصی تغییر میدهند. ما بیش از یک سال پیش نیاز به تغییر لوگو را احساس میکردیم؛ چون یک مقدار شلوغ و پیچیده است. با توجه به تغییری که در سرویسها و خدمات اپراتور رخ داده از جمله تغییر حرکت ایرانسل به سمت تکنولوژیمحوری و تبدیل از یک شرکت Telco به Techco تغییرات لوگو را کلید زدیم که همزمان با تغییر لوگو در MTN شد. تمرکزمان روی طرح مینیمال و ساده بود که شاخصههای ایرانسل را هم داشته باشد. تیم داخلی ما این تغییر لوگو را انجام داده است.
بهتر نبود از یک تیم بیرونی کمک میگرفتید؟
نمیدانم نتیجه بهتر میشد یا بدتر. اما تیم داخلی ایرانسل باتجربه است ضمن اینکه به عناصر هویتی ما آشنایی خوبی دارد. چندین نسخه هم از لوگو طراحی کرده بود که نهایتاً به لوگوی فعلی رسیدیم. البته اصولاً مقاومت در برابر تغییر در فرهنگ ما زیاد است و اصلاً آزاردهنده نیست چون طبیعی است. اما اگر پیشنهاد خوبی ارائه شود، ما میتوانیم به تدریج اصلاحات و نقدهای وارده را بررسی و حتی آنها را اعمال کنیم.
قبلاً درباره عرضه سهام ایرانسل یا سهامدار داخلی در بورس حرف زده بودید که مصوبه هیات مدیره را هم گرفته است. در این زمینه پیشرفتی داشتهاید؟
برای ورود به بورس با یک شرکت کارگزاری رسمی قرارداد بستیم که بحثهای آمادهسازی را انجام میدهد. این کار نیازمند گزارشهای تجدید ارزیابی و چندین گزارش دیگر است. همچنین ساختار حاکمیت شرکتی باید بر اساس استانداردهای بورس تغییر کند که خوشبختانه تا حدود زیادی مدل ساختار تجاری ایرانسل به مدل مورد نیاز بورس نزدیک است. قبلاً بحث ورود سهامدار داخلی مطرح بود اما بعد از ارزیابیها تشخیص دادیم اگر ایرانسل به بورس برود، ارزشمندتر است. احتمالاً در سال آینده (۱۴۰۱) این کارها انجام میشود و فکر میکنم تا اواخر سال آینده اگر شرایط بورس هم مناسب باشد، آمادهسازی ایرانسل برای ورود به بورس اتفاق میافتد.
عرضه اولیه سهام چقدر است؟
۱۰ درصد سهام را در مراحل اولیه وارد بورس میکنیم و بعد با توجه به شرایط بورس و سهامدارانمان ممکن است سهام بیشتری عرضه شود.
مجلس در جریان بررسی بودجه ۲ درصد به حقالسهم دولت از درآمد اپراتورها اضافه کرد. سال قبل ۱۰ درصد اضافه شده بود. این موضوع چه تاثیری در وضعیت مالی شما خواهد داشت؟
پارسال که این رقم اضافه شد ما به شورای نگهبان مراجعه کردیم و با مجلس هم صحبت کردیم. شورای نگهبان قید قرارداد جدید را به این مصوبه اضافه کرد و چون ما پیش از آغاز سال ۱۴۰۰ قراردادمان را تمدید کرده بودیم، عملاً شامل حال ما نمیشد. امسال دوباره حقالسهم اضافه شده؛ اما بدون آن قید قرارداد جدید که ما هم به دوستان گوشزد کردهایم این افزایش یکطرفه، شبهه قانونی دارد و امکان شکایت ایجاد میکند.
دولت هم مخالف است. به نظر میرسد دوستان بر این گمان هستند که اپراتورها به عنوان شرکتهایی که از نظر درآمدی وضعیت مناسبی دارند از محل درآمدشان میتوان به حوزههای دیگر کمک کرد؛ البته آنها با نیت خیر این تصمیم را اتخاذ کردهاند اما ما به لحاظ کارشناسی معتقدیم اگر اپراتورها درآمدی دارند، به نفع توسعه کشور و شهروندان است که در زیرساخت خود اپراتور هزینه شود. هرچند در مصوبه امسال آوردهاند که از این محل تا سقف ۲ هزار میلیارد تومان در زیرساخت خود اپراتورها هزینه شود، اما آمده است که این پول به خزانه برود و به اپراتور برگردد که این مدل کار را پیچیده خواهد کرد.
این مصوبه فشار مضاعفی به اپراتورها وارد میکند و به همان نسبت توان اپراتورها برای سرمایهگذاری روی زیرساخت را کم میکند. در جلسهای که به شورای نگهبان دعوت شده بودیم، سعی کردیم این موضوع را به صورت کارشناسی توضیح دهیم. به نظر ما این طرحها کمکی به صنعت ICT کشور نمیکند و حتی جاهایی مانع توسعه هم میشود.
ما حتی پیشنهاد کرده بودیم که دولت برای چند سال درصدی از حقالسهم خود را دریافت نکند تا اپراتورها تحت نظارت دولت این رقم را در زیرساختهای ارتباطاتی کشور سرمایهگذاری کنند.