سامانه کاتب چیست؟ با سوپر اپ سازمان ثبت اسناد و املاک آشنا شوید
سامانه کاتب، به منظور تسهیل فرآیند و افزایش شفافیت در معاملات املاک، توسط سازمان ثبت…
۳ آذر ۱۴۰۳
۳۰ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۶ بهمن ۱۴۰۱
تپروت شامل تعداد بسیاری از پیشنهادهای بهبود بیتکوین (BiP) است. تپروت منجر به یک سافت فورک از بلاکچین بیتکوین میشود. سافت فورک یک ارتقای پیشنهادی است که به مرور زمان به عنوان تنها بلاکچین پذیرفته میشود. بنابراین وقتی بلاکچین جدید (در این مورد تپروت) به طور کامل پذیرفته شود، بلاکچین سابق از کار میافتد. برای درک این موضوع که دقیقا تپروت در شبکه بیتکوین چه تغییراتی را اعمال میکند، ابتدا باید به این موضوع پی ببریم که چرا این تغییرات ضروری است.
تپروت به عنوان ارتقا پروتکل بیتکوین، برای بهبود حریم خصوصی، امنیت و انعطافپذیری شبکه بیتکوین طراحی شده است. تپروت اولین بار توسط توسعه دهنده بیتکوین، گرگوری ماکسول در ژانویه ۲۰۱۸ پیشنهاد شد و از آن زمان با کمک دیگر توسعهدهندگان توسعه یافته است. ویژگی اصلی Taproot توانایی فعال کردن قراردادهای هوشمند پیچیده در شبکه بیت کوین با حفظ حریمخصوصی و امنیت است. قراردادهای هوشمند برنامههایی هستند که به صورت خودکار اجرا میشوند و به دو یا چند کاربر امکان معامله بدون نیاز به شخص ثالث را میدهند و میتوانند طیف گستردهای از تراکنشهای مالی و غیر مالی را فعال کنند.
بهبودهایی که تپروت ایجاد میکند را میتوان به سه دسته تقسیمبندی کرد؛ هر کدام از این دستهها بر دیگری تاثیر میگذارند و در عین حال هر کدام برای هدف نهایی ضروری است. تپروت امنیت را به طور چشمگیری افزایش میدهد و همچنین با معرفی زبان جدیدی که همیشه در حال توسعه است، انعطافپذیری و مقیاسپذیری را امکانپذیر میکند. سه دسته از تغییرات تپروت، به طور خلاصه به شرح زیر است:
پیش از پیادهسازی تپروت روی بیتکوین، احتمال دستکاری در تراکنش بدون از بین رفتن اعتبار معامله وجود داشت حال با این ارتقا هر تغییری منجر به از بین رفتن اعتبار معامله خواهد شد. امضای هش یا SigHash روی تراکنشها پیش از تپروت اعمال میشد، به این معنی که اعمال SigHash اطلاعات روی تراکنش را تغییرناپذیر میکرد و در صورت تغییر اطلاعات اعتبار تراکنش از بین میرفت اما بدون از بین بردن SigHash نیز این تغییر امکان نداشت.
اما امضاهای اشنور (Schnorr) که شکل جدیدی از امضا در بیتکوین است، امنیت بیشتر، کارمزد کمتر و تراکنشهای چند امضایی انعطافپذیر را امکانپذیر میکند. امضاهای اشنور از امضای هش ارزانتر است.
امضای اشنور امکان تجمیع کلیدها و امضاهای عمومی را فراهم میکند. تا پیش از این و در استفاده از SigHash، اگر با ۱۰ نفر تراکنش میزدید، به ۱۰ کلید عمومی، ۱۰ امضا و یک تاییدکننده نیاز بود که باید هر کلید و امضا را تایید میکرد. اما با تجمیع کلید و امضا، میتوانیم هر ۱۰ کلید عمومی را به یک کلید و هر ۱۰ امضا را به یک امضا تبدیل کنیم. تاییدکننده اکنون فقط باید یک بار این کار را انجام دهد.
امنیت بیشتر در فرآیند تجمیع به دست میآید زیرا پایشگران شبکه روی زنجیره، دیگر قادر به تشخیص تفاوت بین یک تراکنش چند امضایی و یک تراکنش تک امضایی نیستند که امکان حفظ حریم خصوصی را نسبت به گذشته بیشتر میکند.
تایید انبوه یکی دیگر از ویژگیهای امضای اشنور است. برخلاف گذشته که تنها یک تراکنش در یک زمان قابلیت تایید اعتبار را داشت، اکنون میتوانیم چندین تراکنش را در یک گروه قرار دهیم و آنها را با هم تایید کنیم. تایید انبوه همچنین منجر به صرفهجویی در منایع نیز میشود.
آخرین ارتقای بیتکوین با عنوان تپروت شامل چندین پیشنهاد است. دلیل این انتخاب نحوه ادغام سیستم جدید با سیستم قبلی است.
استفاده از امضاهای Schnorr باعث میشود تراکنشها از حجم کمتری برخوردار باشند. حجم کمتر تراکنشها به معنی کاهش محاسبات برای تایید اعتبار و در نتیجه کاهش کارمزد انجام تراکنش است. امضاهای Schnorr بهدلیل اینکه اطلاعات کمتری را ذخیره میکنند حجمشان کمتر است. همین اطلاعات کمتر باعث افزایش حریم خصوصی و کمتر فاش شدن اطلاعات تراکنش میشود.
کدهای بهروز شدهای که راه را برای تغییرات تپروت باز میکنند را میتوان بهعنوان بهروزرسانی اسکریپت بیتکوین در نظر گرفت. اسکریپت بیتکوین دارای محدودیت هزار بایتی است. این محدودیت با این ارتقا برداشته میشود که میتواند باعث انعطافپذیری بیشتری برای کدنویسی در آینده شود. برداشته شدن این محدودیت در اسکریپتنویسی اجازه میدهد تا یک مسیر روشن برای قراردادهای هوشمند وجود داشته باشد.
امنیت، رکن اصلی و دلیل حیات بیتکوین است. جامعه بیتکوین در این سالها تلاش کرد تا مطمئن شود لایه یک (پروتکل بیتکوین) تغییرناپذیر، کارآمد و ۱۰۰ درصد ایمن است. سایر پلتفرمها به سمت لایه ۲ (برنامههای بازسازی شده براساس پروتکل اصلی) هجوم بردند، در حالی که بیتکوین پیشرفتهای بعدی را متوقف کرد تا از امنیت لایه پایه، اطمینان حاصل کند. برخی براین عقیدهاند که بیتکوین رقابت بر سر قراردادهای هوشمند را به اتریوم باخت و اتریوم بهعنوان اولین پلتفرم قراردادهای هوشمند ظاهر شده و نگاه ما به برنامههای غیرمتمرکز را تغییر داده است.
اکنون Taproot زمین بازی را یکنواخت کرده است. بیتکوین مسیر روشنی برای استقرار قراردادهای هوشمند، سازمانهای مستقل غیرمتمرکز و غیره دارد. محصولاتی مانند شبکه لایتنینگ حتی بدون امکاناتی که Taproot به توسعهدهندگان میدهد، در گذشته نشان دادهاند که تراکنشهای سریع و قابل اعتماد همچنان با یک بلاکچین غیرقابل تغییر، پشتیبانی میشوند. اکنون تپروت راه را برای ایدههای نو و توسعهدهندگان این حوزه باز کرده است.
Taproot علاوه بر فعال کردن قراردادهای هوشمند، حریمخصوصی و امنیت شبکه بیتکوین را با دشوارتر کردن تعیین نوع تراکنش برای اشخاص ثالث سختتر میکند و امکان انجام تراکنشها را بدون افشای جزئیات تراکنش در شبکه را فراهم میکند. به طور کلی، Taproot یک ارتقا مهم برای شبکه بیتکوین است که همزمان با حفظ حریم خصوصی و امنیت شبکه، تراکنشهای پیچیدهتر و ایمنتر را امکان پذیر می کند.