دلایل عدم اجرای دستورالعمل توزیع اینترنتی داروهای نسخهای چیست؟
در پنل تخصصی «بررسی چالشها و راهکارهای توزیع اینترنتی دارو» دلایل عدم اجرای دستورالعمل توزیع…
۴ آذر ۱۴۰۳
۱۸ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۳ آذر ۱۴۰۰
ثبت احوال باید تغییر وضعیت حیات را از طریق سرویس انتشاری در اختیار دستگاهها و سازمانهای دولتی قرار دهد و در مرحله اول باید این سرویس را برای ۱۰ دستگاه یا سازمان دولتی پرمراجعه ایجاد و پس از آن به صورت یک سرویس عمومی بر بستر مرکز ملی تبادل اطلاعات ارائه دهد.
به گزارش پیوست، سرویس تغییر وضعیت حیات، تغییر در مشخصات و جزئیات ثبت شده هویتی افراد را به دستگاهها و سازمانهای مختلف اعلام میکند. اگر نام یا نامخانوادگی افراد تغییر کرده باشد یا جنسیت این افراد تغییر کرده باشد، دستگاهها از طریق سرویس انتشاری از آن مطلع میشوند.
در حال حاضر هیچ دستگاه و سازمانی به صورت لحظهای از این تغییرات وضعیت حیات شهروندان آگاه نمیشوند و همین باعث بروز برخی تخلفها از جمله جعل هویت میشود. از همینرو با ایجاد این سرویس اگر هر نوع تغییری در مشخصات هویتی افراد ایجاد شود ثبت احوال به صورت آنلاین به سازمان دولتی مربوطه اطلاع میدهد تا ارائه خدمات به شخص مورد نظر را تا زمان احراز هویت مجدد و دریافت اطلاعات هویتی جدید متوقف شود.
طبق صوبه کارگروه تعامل پذیری سازمان ثبت احوال سازوکاری را فراهم میکند تا با استعلام کدملی مشخص میشود امکان ارائه سرویس به دلیل تغییرات جزئیات هویتی شخص، اعم از تغییر نام یا نامخانوادگی و جنسیت، فراهم نیست و پس از آن فرد باید مجدد به صورت کامل احراز هویت شود.
طبق مصوبه کارگروه تعامل پذیری دستگاههای خدمات دهنده موظف به توقف ارائه خدمت به اشخاصی که دادههای پایه هویتی یا وضعیت حیات آنها تغییر کرده باشد. در این صورت ارایه مجدد خدمات توسط دستگاههای خدمات دهنده منوط به استعلام مجدد و احراز هویت از طریق متدهای سازمان ثبت احوال کشور در مرکز ملی تبادل اطلاعات است.
بر همین اساس سازمان ثبت احوال باید سرویسی را در مرکز ملی تبادل اطلاعات ایجاد و فراهم کند تا دستگاههای خدمت دهنده از تغییر مشخصات هویتی شخص بدون اطلاع ازداده یا دادههای هویتی تغییر یافته در همان روز ثبت تغییر مشخصات درپایگاه اطلاعات هویت ایرانیان مطلع شوند
دستگاههای خدمت دهنده نیز موظف هستند به محض اطلاع از تغییر مشخصات یک شخص اقدام به استعلام مجدد و احراز هویت شخص برای رفع توقف و برقراری ارائه خدمات کنند.
پیش از این سرویس انتشاری لیست فوتشدگان از سوی ثبت احوال براساس مصوبه کارگروه تعاملپذیری ایجاد شده است در آن سرویس نیز به صورت مرتب لیست فوت شدگان منتشر میشود و دستگاهها از اسامی فوت شدگان مطلع میشوند و ارائه سرویس به آنان را متوقف میکنند.
در ابتدا نماینده سازمان ثبت احوال با ارائه این سرویس موافق نبود ارائه آن را موجب تشویق پایگاههای موازی احراز هویت از سوی سازمانها و مراکز دیگر عنوان می کرد اما در این جلسه رئیس کارگروه تعامل پذیری تاکید کردند که ارائه این سرویس جایگاه ثبت احوال به عنوان مسئول اصلی احراز هویت را محکمتر خواهد کرد چرا که اعلام میشود برای اطلاع از هر نوع تغییری باید به ثبت احوال مراجعه شود و این سازمان مشخص میکند که کدام کدملی اقلام هویتیاش تغییر کرده و سازمانها باید ارائه سرویسها به آن را تا احراز هویت مجدد متوقف کنند.
همچنین کارگروه تعاملپذیری سازمان تامین اجتماعی را ملزم به ایجاد سرویسی استعلام وضعیت لیست بیمه توسط این سازمان درمرکز ملی تبادل اطلاعات کرده است. برای ارائه این سرویس باید ورودی اطلاعات شناسه ملی بنگاه، کدکارگاه، کدشعبه و سال و ماه پرداخت بیمه باشد و خروجی فهرست افرادی که در ماه مذکور توس بنگاه در لیست بیمه برای آنها بیمه پرداخت شده است.
هر چند این سرویس مورد نیاز سازمان خصوصیسازی برای تقویت نظارت بر بنگاههای در حال واگذاری یا واگذار شده و تامین اطلاعات سامانههای الکترونیکی نظارتی سازمان خصوصیسازی صورت گرفته است اما به نظر میرسد این سرویس میتواند برای بسیاری از سازمانها از جمله سازمان امور مالیاتی کاربرد داشته باشد.
سازمان خصوصی نیز باید به صورت مرتب و ماهانه در مرکز ملی تبادل اطلاعات اقدام به انتشار لیست بنگاههای مشمول واگذاری، در حال واگذاری و واگذار شده کند. مقرر شد تا این سرویس ظرف مدت یک ماه در مرکز ملی تبادل اطلاعات ایجاد و خدمت ارائه کند.
سازمان تامین اجتماعی نیز با بهرهبرداری از سرویس انتشاری لیست واگذاری، موظف است فقط به استعلامهایی که شناسه ملی بنگاه در زمان درخواست شده مشمول شرایط واگذاری باشد به سازمان خصوصی سازی پاسخ دهد.