کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۳۱ شهریور ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۲ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۰
هر دستگاه متصل به اینترنت بخشی از اینترنت اشیا (IOT) محسوب میشود. اینترنت اشیا یکی از مهمترین اجزای انقلاب صنعتی چهارم به حساب میآید. مشخص است که این انقلاب بر صنعت پرداخت نیز تاثیرات فراوان و مهمی خواهد گذاشت. در این مقاله قصد داریم تا در مورد تاثیرات اینترنت اشیا بر صنعت پرداخت و فناوریهای مالی صحبت کنیم.
تعدد دستگاههای متصل به شبکه (اینترنت)، این امکان را میدهد که کارهای معمول متفاوت انجام شود، فرایندهای نظارت را تسهیل کرده و به پردازش پرداختها بر اساس دادههای کاربر، در زمان واقعی کمک میکند.
انتظار میرود تعداد دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا در سراسر جهان تا سال 2027، به بیش از 41 میلیارد دستگاه برسد. فرصت جمعآوری و پردازش اطلاعات با سرعتی بسیار بیشتر از گذشته و سادگی تعامل دستگاههای مدرن با یکدیگر، گسترش سریع این صنعت را تأیید میکند.
بسیاری از شرکتهای فعال در صنعت پردازش پرداخت و فناوری مالی در جهان، به دنبال افزایش محصولات و خدمات خود با استفاده از فناوری اینترنت اشیا و سادهسازی تجربیات پرداخت برای مصرفکنندگان و کاربران خود هستند. در اینجا میخواهیم نحوه تغییر عادات پرداخت و انجام فعالیتهای مالی کاربران توسط دستگاههای متصل به اینترنت را مورد بررسی قرار داده و نکاتی را برای مشاغلی که مایل به ارتباط با دنیایی هستند که در آیندهای نزدیک، بیشتر و بیشتر به هم متصل میشود، ارائه کنیم.
اینترنت اشیا هسته اصلی نحوه هوشمند شدن جهان تلقی میشود. طبق تعریف موجود، حوزه این فناوری نوظهور، اشیائی را که به نحوی متصل به اینترنت هستند، شامل میشود. طبق تعریفی دیگر، مفهوم اینترنت اشیا معمولا دستگاههای متصل به یکدیگر را توصیف میکند. برخی از نمونههای رایج چنین دستگاههایی شامل ساعتها و بندهای هوشمند، تلفنهای همراه هوشمند، بلندگوهای هوشمند و بسیاری از دستگاههای دیگر است که شدیدا، از نظر تعداد و تنوع، در حال گسترشاند.
دستگاههای مورد استفاده روزمره و مجهز به حسگرهای مختلف اینترنت اشیا، میتوانند کارهای معمول را به صورت خودکار انجام دهند. از این قبیل فعالیتها میتوان به نظارت بر شاخصهای سلامتی افراد و تجهیزات، تنظیم یادآوریها، مدیریت داراییها، کنترل تغییرات آب و هوایی و وضعیت پرداختها و تراکنشهای کاربران، اشاره کرد. حسگرهای موجود در این تجهیزات، به یک شبکه (مانند اینترنت) متصلند که به دستگاهها اجازه میدهد، دادهها را از طریق ابر شبکه، تبادل کرده و عملکرد سایر دستگاههای متصل به شبکه را نیز کنترل کنند.
بنابراین میتوان گفت، اینترنت اشیا شامل یکپارچهسازی حسگرها، پیشرفت پردازش و رایانش ابری، دستگاههای محاسباتی و سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات است. شرکتهای فعال در حوزه پرداخت میتوانند با استفاده از دستگاهها و تجهیزات اینترنت اشیا جهت ارائه خدمات خود، رضایت مشتری را به میزان قابل توجهی افزایش دهند، بهرهوری را بهبود بخشند، هزینههای عملیات را کاهش و به تبع درآمد خود را نیز افزایش دهند.
برای سادهسازی تجربه پرداخت برای مصرفکنندگان، توسعهدهندگان صنعت پرداخت، به دنبال راههایی برای ترویج پرداختهای بدون تماس هستند. امروزه و در کشورهای پیشرفته، مصرفکنندگان برای پرداخت، نیازی به کارت اعتباری یا کارت نقدی خود ندارند. در عوض، آنها میتوانند با استفاده از دستیارهای صوتی مانند Google Assistant و Amazon Alexa، یعنی از طریق دستگاههای هوشمند خود عملیات پرداخت را انجام دهند.
کاربران، امروزه بیشتر به دنبال استفاده از فناوری هستند. این روند، تقاضا برای ارائه خدمات و محصولات فناورانه را افزایش میدهد. فناوریهای نوین به تجهیزات دارای فناوری اتوماسیون و پردازش پیشرفته، این اجازه را میدهد که فرایند پرداخت را نیز تسهیل کنند. دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا، میتوانند محصولات یا خدمات را بدون دخالت انسان سفارش دهند. به عنوان مثال یخچالهای هوشمند، این امکان را دارند که مستقیماً، از سوپرمارکتها سفارش دهند، خودروهای هوشمند در پمپ بنزینها و یا ایستگاههای شارژ الکتریکی، خود، هزینه سوخت مصرفی را پرداخت میکنند و دستیارهای صوتی بلیطهای مورد نظر کاربرشان را پیدا کرده و میخرند.
تاثیرات اینترنت اشیا بر صنعت پرداخت، تغییرات بزرگی را ایجاد خواهد کرد. در سال 2020، میزان سرمایهگذاری حول محور اینترنت اشیا در صنعت بانکداری و مالی تقریبا حدود 235 میلیون دلار بوده است. در حال حاضر تاثیرات اینترنت اشیا بر صنعت پرداخت بسیار مثبت بوده و به طور قطع، این تاثیرگذاری در آینده نیز افزایش و ادامه خواهد داشت. اینترنت اشیا با جمعآوری و انتقال دادهها در زمان و هزینه شرکتهای فعال در حوزههای مالی، صرفهجویی در بر خواهد داشت. اینترنت اشیا همچنین به موسسات مالی کمک میکند تا تجربه مشتریان خود را بهبود بخشیده و هرگونه فعالیت متقلبانه را بهتر تشخیص دهند. این مهم میتواند ریسکهای عملیاتی و ریسک ناشی از نارضایتی مشتریان را کاهش داده و مجموعه سیستم امنیتی مالی و بانکی را به روشهای مختلف تقویت کند.
با استفاده از اینترنت اشیا، دادهها را میتوان در زمان واقعی (آنی) جمعآوری کرد. این امر برای بانکها و موسسات مالی مزیت بزرگی محسوب میشود؛ زیرا میتوانند بهسرعت تجربیات و رفتار مشتریان خود را با اطلاعات مربوطه بهروز کرده و تصمیمات مهم مالی جدیدی را در حوزه مشتریان با استفاده از اطلاعات کسب شده، اتخاذ کنند.
برای مثال، با توجه به فراگیری استفاده از دستگاههای هوشمند مجهز به حسگرهای اینترنت اشیا، مشتری بانک میتواند مسیرهای دسترسی به شعب یا مراکز خودپردازها را به صورت آنلاین رصد کرده یا جهت برداشتهای نقدی، برنامهریزی کرده و تراکنشهایش را در نزدیکترین دستگاه خودپرداز، انجام دهد.
تعجبی ندارد که وقتی در مورد حساب و سپرده افراد و کاربران صحبت میشود، مسائل امنیتی و کلاهبرداری نیز مورد توجه قرار گیرد. به گفته گوگل، مهندسان Gmail طی سال گذشته، به صورت میانگین، روزانه بیش از 15 میلیون ایمیل فیشینگ مربوط یا حاوی اطلاعات تقلبی مرتبط با COVID-19 را مسدود کردهاند. به همین منوال و با توجه به افزایش تقلبهای مالی هوشمند، شرکتهای ارائهدهنده خدمات مالی و پرداخت نیز در حال شناسایی تقلبهای نوین این حوزه هستند و سرمایهگذاری فراوانی در حوزه اینترنت اشیا به همین منظور انجام میدهند تا از طریق این فناوری و با توجه به اطلاعات دریافتی از سنسورهای اینترنت اشیای مشتریان خود، از وقوع بسیاری از این سناریوها جلوگیری شود.
از دیگر تاثیرات اینترنت اشیا بر صنعت پرداخت میتوان به کاهش بسیاری از خطرات مربوط به شناسایی و مسدودکردن حسابهای هکشده توسط اینترنت اشیا اشاره کرد. اینترنت اشیا همچنین میتواند دادههای کاربران را جمعآوری کرده و فعالیتهای روزمره آنان را از جمله رفتار، موقعیت جغرافیایی، علایق، نحوه و تمایلات آنها در انجام خریدهای آنلاین، رفتار معمول کاربران درخصوص انتقال وجه و… مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
به این نحو که اطلاعات بهدستآمده از کاربران از طریق فناوری رایانش ابری منتقل و مورد پردازش واقع میشود. جایی که فعالیت در حال انجام، با الگوهای رفتاری معمول کاربر مطابقت دارد، تراکنش، مورد پذیرش واقعشده و در صورت تشخیص دادهها و رفتار غیرمعمول، به کاربر هشدار داده و سپس حساب کاربری، موقتاً جهت جلوگیری از انجام فعالیت تقلبی احتمالی، غیرفعال میشود. این امر در اکثر مواقع، حس رضایتمندی مشتریان را تقویت میکند اما در پارهای مواقع نیز، تغییر رفتار دفعهای خود مشتریان، پردازش را با مشکل در تشخیص مواجه میکند که در آن صورت باز هم، با توجه به خطرات بالقوهای که از مشتری، دور میشود و با ارئه راهکارهایی جهت اعمال نظر مشتری پس از اعلام هشدار، میتوان جلوی نارضایتی احتمالی او را گرفت.
پیگیری بیدرنگ وضعیت بازار میتواند به بهبود تصمیمگیری در زمینه سرمایهگذاری کمک کند. اینترنت اشیا توانایی و پتانسیل بالایی برای پیشبینی دقیق کسبوکار و پیگیری رفتارهای شرکتها دارد. این امر به سرمایهگذاران مزیت فوقالعادهای میدهد و نحوه عملکرد دنیای مالی را کاملاً تغییر میدهد. در آینده، بسیاری از جنبههای بانکداری و سرمایهگذاری بهصورت خودکار و کاربرپسندتر خواهد شد. رهبران فناوری مالی معتقدند تجارت اینترنت اشیا، در سطح جهان با استفاده از بیتکوین و یا سایر رمزارزها، برنامههای کاربردی تلفن همراه و حسگرهای متعدد هوشمند، متحول خواهد شد.
رضایتمندی مشتریان همیشه جزو اهداف اصلی کسبوکارهای حوزه فناوری مالی است. با پیادهسازی برنامههایی با قابلیت استفاده از فناوری اینترنت اشیا در خدمات مالی، جمعآوری و تجزیهوتحلیل دادهها میتواند بسیار سریعتر و کارآمدتر انجام شود. اینترنت اشیا تجربه مشتری را شخصیسازی کرده و دادههای آنی را در اختیار آنها قرار میدهد تا تصمیمات آگاهانهتری نسبت به قبل اتخاذ کنند. درمورد مدیریت پول و توسعه گزارشات مالی، اینترنت اشیا این موارد را با سهولت انجام میدهد و تجربهای بدون دردسر را برای مشتریان این حوزه فراهم میکند.
بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه مالی و بانکی با استفاده از فناوریهایی بر بستر اینترنت اشیا و مزایای مرتبط با آنها، مایل هستند با توجه به تقاضای روزافزون برای انجام پرداختهای خودکار و راحت، محصولات و خدمات خود را در این بازار فناورانه، بهروز کنند. در زیر نمونههایی از چگونگی تحول ناشی از فناوری اینترنت اشیا، در حوزه مالی آورده شده است.
بسیاری ارائه دهندگان خدمات مالی، جهت ارائه محصولات و خدمات بر مبنای تجربه مشتری، افزایش ایمنی و امنیت با استفاده از پوشیدنیها، بهبود کارایی از طریق اتوماسیون فرایندها، تسهیل تعاملات بین دستگاههای ارائهدهنده خدمات مالی و نظارت بر عادات پرداخت مشتریان خود، در مقوله اینترنت اشیا سرمایه گذاری میکنند. بیایید ببینیم چگونه رهبران صنعت پرداخت از قابلیتهای ارائهشده و فرصتهای بهوجودآمده از فناوری اینترنت اشیا برای طراحی خدمات نوین و تجدید و بهروزرسانی تجربه مشتری، استفاده می کنند.
شرکت Stripe پیشرو و ارائهدهنده راهکارهای پردازش پرداخت آنلاین، بر استفاده از اینترنت اشیا جهت سفارشیسازی نرمافزارهای خود تمرکز میکند. پرداختها را تسهیل میکند و زیرساختهای ایمن مبتنی بر پردازش ابری را برای مشاغل با اندازههای مختلف فراهم میآورد. آنها راهحلهای پرداخت خود را با ارائه برنامههای مبتنی بر اینترنت اشیا که به مصرفکنندگان در مدیریت درآمد و جلوگیری از تقلب کمک میکند، گسترش داده و تکمیل میکنند. مصرفکنندگان معمولاً متوجه استفاده از فناوری اینترنت اشیا نمیشوند. با این وجود، حتما کاربرانی که از طریق دستگاههای پوشیدنی خود چیزی از فروشگاههای آنلاین سفارش داده باشند، بی آنکه بدانند، از تجهیزات اینترنت اشیای این شرکت، استفاده کردهاند.
شرکت Dynamics، تولیدکننده نسل بعدی کارتهای هوشمند پرداخت است که امکان برقراری ارتباط بیدرنگ بین بانک و مشتری را فراهم می کنند. کارتهای آنها دارای صفحه نمایشی هستند که مشتری میتواند از آن برای پرسیدن سوالات و دریافت پشتیبانی فوری استفاده کند. ماهیت این محصول متصل به اینترنت اشیا، به بانکها این امکان را ارائه میدهد که اطلاعات مربوط به موقعیت، زمان انجام معامله یا خرید و ویژگیهای رفتاری و شخصیتی مشتری خود را جمع آوری کنند.
شرکت MasterCard به عنوان غول فناوریهای مالی با شرکتهای متعددی روی توسعه محصولاتی که فعالیتهای روزانه را خودکار و تسهیل میکنند همکاری میکند. به عنوان مثال، این شرکت با سامسونگ روی یخچالهای هوشمند دارای قابلیت سفارش مجدد، همکاری کرده است. آنها همچنین با شرکت جنرال موتورز در طراحی فوبهای کلیدی دارای فناوری اینترنت اشیا همکاری کردند. این محصولات در حملونقلهای بینالمللی، تحویلوترخیص کالاها، استفاده فراوانی دارند. همچنین میتوان از مشارکت آنها با شرکت Coin در ترویج پرداختهای بدون تماس از طریق گجتهای پوشیدنی مانند ساعتها و دستبندهای هوشمند و سایر دستگاهها، نام برد. علاوه بر این موارد، شرکت Mastercard از قابلیتهای اینترنت اشیا در مدیریت ناوگان خودرویی جهت جمعآوری و نگهداری دادهها، وسایل نقلیه شخصی و عمومی، پرداخت عوارض و غیره استفاده میکند.
موسسه Citibank به عنوان بزرگترین موسسه مالی بینالمللی، با استفاده از فناوری موسوم به «چراغ راهنمایی هوشمند»، تجربهای بسیار شخصی را برای مشتریان خود به ارمغان میآورد. آنها خدمات مبتنی بر مکان مشتریان خود، به آنان ارائه میکنند و دسترسی به نزدیکترین دستگاههای خودپرداز اختصاصی و ویژه را در هر زمان با استفاده از کلیدهای دیجیتالی امکانپذیر کردند. فناوری جغرافیایی مبتنی بر اینترنت اشیا که آنها اجرا کردهاند به ارائهدهندگان خدمات پرداخت اجازه میدهد تا هشدارها، اطلاع رسانیها و پیشنهادات مربوطه را به مشتریان خود بر اساس موقعیت آنها ارسال کنند و خدمات را بیشتر از قبل متمرکز بر تجربه و موقعیت مشتری و راحتتر کنند.
شرکت PayPal به پذیرندگان آنلاین خود این امکان را ارائه میدهد تا طیف وسیعی از معاملات اینترنت اشیا را بپذیرند. آنها خردهفروشان را تشویق میکنند تا گزینههای خرید را در برنامههای مبتنی بر تلفن همراه خود و یا در سایر کانالهای دیجیتالی ترجیحی مصرفکنندگانشان قرار دهند. این یک راه عالی جهت تسهیل در روند سفارشدهی در چندین دستگاه است که به جذب مصرفکنندگان وفادارتر و رسیدن به مخاطبان جدید کمک چشمگیری میکند. این فناوریها به مشتریان این امکان را میدهد تا به صورت غیرحضوری بسیاری از فعالیتهای مالی خود را انجام دهند. این امر به ویژه در طول همهگیری COVID-19 بسیار مفید ظاهر شد؛ یعنی زمانی که بسیاری از مردم نمیتوانستند و یا نمیخواستند، شخصا برای پرداختها و سایر فعالیتهای مالی از محل اقامت خود خارج شوند.
امروزه شاهد تغییراتی هیجانانگیزی در حوزه اینترنت اشیا هستیم و ممکن است انتظار داشته باشیم که فرصتهای بیشتری را در نحوه پرداخت و سایر بخشها مانند تدارکات، تولید، مراقبتهای بهداشتی، درمانی، سلامتی و موارد دیگر نیز شاهد باشیم. هرچه دستگاههای متصل به شبکه اینترنت بیشتر توسعه داده شوند، دادههای بیشتری از کاربران و تجهیزات، جمع آوری میشود و تجزیهوتحلیل دقیق این دادهها و اتوماسیون هوشمند در صنایع مختلف، امکانپذیر میشود. بانکها و موسسات مالی نیز میتوانند انتظار داشته باشند که هزینههای مربوط به ارائه خدماتشان کاهش یابد، امنیت فرایندهایشان افزایش داشته باشد، روند پرداخت تسریعشده و با استفاده گسترده از فناوری اینترنت اشیا، تجربه مشتری در سطح بعدی را افزایش داده و خدمات بهتری را به آنها ارائه دهند. همچنین آنها میتوانند با شرکتهای ارائهدهنده فناوریهای هوشمند و اینترنت اشیا همکاری کنند تا بهترین برنامههای کاربردی با بهکارگیری فناوری اینترنت اشیا و استفاده از مزایای کلیدی آن برای یک تجارت خاص را شناسایی کنند. به هر حال، ارائهدهندگان خدمات مالی که راهکارهای فناورانه را به نحوی ارائه میدهند که به مشتریان یا کاربرانشان کمک میکند تا در هزینههای خود صرفهجویی کنند یا مراحل پرداخت را آسانتر، ایمنتر و کامل، انجام دهند، به طور خودکار، مشتریان وفادارتری را به دست آورده و مزیت رقابتی مهمی را کسب خواهند کرد.