مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
انگار یک حساب سرانگشتی توسط کسانی که به دنبال به دست آوردن ثروت از طریق استخراج رمزارز هستند، نشان میدهد که با پرواز قیمت رمزارز چیا و میزان درآمد روزانه فعلی این ارز دیجیتال در مدتی کوتاه میتوان به ثروتی چندین هزار دلاری رسید؛ اما رخدادهای اخیر نشان میدهد این رمزارز که آمده بود حافظ محیط زیست باشد حالا به کام عدهای دیگر شده؛ تا جایی که آشفتگی عجیبی را در بازار خرید و فروش هارد ایجاد کرده است.
به گزارش پیوست، اگر در صنفی مشغول به فعالیت هستید که اخیرا نیازمند به خرید هارد شدهاید، یا اینکه پیگیر قیمت و وضعیت خرید و فروش سختافزارهای کامپیوتر هستید و یا حتی اگر صرفا کاربر شبکههای اجتماعی هستید و اخبار روز دنیای فناوری نیز به گوشتان میرسد، حتما سروصدایی را که در روزهای اخیر از بازار خرید و فروش انواع هارد بلند شده است، شنیدهاید.
سروصدایی که حاکی از چند برابر شدن و حالا تقریبا نبود هارد در بازار است؛ این روزها هارد یا پیدا نمیشود یا اگر بشود بعضا حتی با قیمت یک پراید در دهه ۸۰ برابری میکند. این درحالی است که این سروصداها باعث هجوم بیشتر برای خرید این کالا شده است.
برای مثال قیمت یک هارد اینترنال سیگیت مدل SkyHawk ST8000VX004 ظرفیت 8 ترابایت به 21میلیون و 300 هزار تومان رسیده است، در حالی که نمودار تغییر قیمت این کالا نشان میدهد که 10 روز پیش از این قیمتی حدود 17 میلیون تومان داشته که در این مدت شاهد افزایش حدودا چهار میلیون تومانی آن بودهایم.
گفته میشود که هاردهای اساسدی در این مدت تحت نوسانات قیمتی بیشتری بودهاند. برای مثال قیمت هارد اساسدی اینترنال ای دیتا مدل SWORDFISH M2 ظرفیت 500 گیگابایت با افزایشی حدودا 500هزار تومانی در مدت یک هفته به مبلغ چهار میلیون و 900 هزار تومان رسیده است.
همچنین قیمت هارد اساسدی اکسترنال سامسونگ مدل T7 Touch ظرفیت 2 ترابایت در مدت 20 روز با افزایشی حدودا یک و نیم میلیون تومانی به 15 میلیون و 600 هزار تومان رسیده است.
هر چند که سالهاست کالاهای مختلف متاثر از نوسانات ارزی، شاهد تغییرات قیمتهایی بودهاند اما نوسانات غیرمعمول هاردهای اینترنال و اکسترنال در روزهای اخیر توجهها را متوجه عاملی دیگر کرد؛ باز هم پای یک رمزارز در میان است.
طبق گفته خریداران، فروشندگان، بازار سختافزارهای کامپیوتری پیش از این نیز با نوساناتی غیر معمول برای مثال درخصوص کالاهایی مثل سیپییو و کارت گرافیک با توجه به میزان استقبال مردم برای استخراج رمزارز علیالخصوص بیتکوین مواجه بوده است اما اینبار استخراج رمزارز موجب افزایش قیمت در هارد شده است.
اما رمزارزی که اینبار بازار قطعات کامپیوتری را دچار آشفتگی کرده، اصلا بخشی از شهرت خود را هم از همین طریق به دستآورده؛ با این حال ماجرا چیست؟
چیا، همان رمزارزیست که استقبال برای استخراج آن در مدت اخیر سبب این آشفتگیها شده است. بر اساس اطلاعات منتشرشده در chia.net، این رمزارز آمده تا برخی از ویژگیهای بیتکوین را که آنها ایراد تلقی میکند، برطرف کند، ایراداتی که البته مستقیما مربوط به این ارز دیجیتال نیستند؛ با افزایش قیمت بیتکوین در سالهای اخیر برخی کمپانیها و افراد به سراغ تعبیه سیستمهایی مخصوص به استخراج بیتکوین رفتند، سیستمهایی که هر چند کاربردی برای دیگر امور ندارند اما با هزینهای نه چندان بالا نسبت به یک کامپیوتر معمولی اما با سرعتی نزدیک به صدبرابر بیتکوین استخراج یا در واقع معمای آن را حل میکنند. به اعتقاد توسعهدهندگان چیا این اتفاق دو نقص بزرگ به همراه داشت، یکی اینکه عدالت را میان نودهای شبکه بیتکوین از بین میبرد و افرادی که دیوایسهای مخصوص در اختیار داشتند میتوانستند بیتکوین بیشتری به دست بیاورند و دیگر اینکه استفاده متعدد و مکرر از این دیوایسها برق قابل توجهی را به مصرف میرساند و طبیعت را در معرض خطر قرار میدهد.
چیا با رفع این مشکلات و با هدف حفظ محیط زیست از طریق استفاده از هارد سیستم وارد بازی شد. تفاوت استفاده از هارد برای چیا به نسبت استفاده از سیپییو در بیتکوین در این است که استخراجکننده چیا اگر بخواهد مشارکت بیشتری در شبکه داشته باشد و در نتیجه ارز بیشتری به دست بیاورد، ناگزیر است میزان هارد بیشتری خریداری کند که برخلاف تعبیه دیوایسهای مختص به استخراج بیتکوین، نیاز به هزینه بسیار بیشتری برای این کار است.
این چالشی است که در مدت اخیر افرادی بسیاری را به خرید هارد و استخراج چیا تشویق کرده است. اما در این جنجال توجه به یک مسئله دور از نگاه بسیاری از افراد باقی مانده است.
همانطور که در نمودار سختی شبکه چیا در مدت سه ماه اخیر میبینیم، از آغاز ماه جاری، یعنی درست همزمان با شهرت بیشتر این رمزارز و علاقه به استخراج آن شیب سختی شبکه به سرعت در حال افزایش است و این توضیحی ساده دارد؛ هر چه علاقه به کسب درآمد از طریق استخراج چیا بیشتر میشود، قیمت هارد افزایش پیدا میکند، آشفتگی بازار این کالا بیشتر میشود، شانس کمتری برای استخراج آن هم وجود دارد. و بر این اساس درآمد حاصل از استخراج آن براساس محاسبه درآمد ماه یا مدت زمان فعلی قابل پیشبینی نیست. ضمن اینکه شاید چیا به نسبت بیتکوین برای محیط زیست کمخطرتر باشد و کار را برای کسانی که به دنبال دور زدن شبکه آن هستند، دشوار کند اما اصطلاحا استخر پولی هم ندارد و بر این اساس استخراج این رمزارز تا حد زیادی بستگی به شانس افراد دارد.
ماجرا البته به اینجا ختم نمیشود، نمودار تغییر قیمت چیا تا حدی چالشبرانگیز به نظر میآید.
قیمت این رمزارز در روزهای گذشته (حوالی 15 می) به بیشترین میزان خود رسیده است که این تغییر منجر شده تا برخی آن را دستکاریای از سوی تولیدکنندگان یا فروشندگان هارد بدانند، آیا ممکن است افزایش قیمت این کالا در دنیا منجر به وسوسه برای خرید مقدار زیادی از این رمزارز و در نتیجه پرواز قیمت آن شده باشد تا افراد بیشتری را به استخراج آن ترغیب کند؟