مدیرعامل زیرساخت: شبکه اینترنت کشور از آلودهترین شبکههاست
محدودیتهای گسترده، ابزارهای دستدوم مورد استفاده، مهاجرت گسترده نیروی انسانی متخصص و سیاستگذاری صفر و…
۲۴ تیر ۱۴۰۴
۲۴ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
در چرخشی مهم در سیاستهای صادرات فناوری آمریکا، شرکت انویدیا اعلام کرد که فروش تراشههای هوش مصنوعی H20 خود به چین را از سر میگیرد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که مقامات دولت ایالات متحده به این شرکت اطمینان دادند که مجوز صادرات این محصولات صادر خواهد شد. این در حالی است که پیشتر دولت ترامپ با توان حداکثری برای محدود کردن دسترسی چین به فناوریهای پیشرفته هوش مصنوعی تلاش میکرد.
به گزارش پیوست به نقل از بلومبرگ، انویدیا روز دوشنبه طی یک پست وبلاگی تایید کرد که دولت آمریکا مجوز صادرات تراشه H20 را صادر خواهد کرد. این اقدام میتواند میلیاردها دلار درآمد از دسترفته را برای این غول نیمهرسانا بازگرداند و این در حالی است که انویدیا چند روز پیش توانست با رسیدن به ارزش ۴ هزار میلیارد دلاری در بازار سهامی تاریخساز شود. حذف سفارشهای بازار چین پیشتر باعث ریزش ارزش سهام این شرکت شده بود.
پس از اعلام این خبر، بازارهای مالی واکنش مثبتی نشان دادند. معاملات آتی نزدک جهش پیدا کرد، شاخص فناوری هنگکنگ (Hang Seng Tech Index) تا ۲.۲ درصد رشد کرد و سهام علیبابا در بورس هنگکنگ تا ۶ درصد افزایش یافت. سهام شرکتهای فعال در حوزه دیتا سنتر مانند Beijing Sinnet Technology نیز رشد چشمگیری را تجربه کردند.
این تصمیم در حالی اتخاذ شده که روابط پکن و واشینگتن پس از ماهها تنش، نشانههایی از بهبود نشان دادهاند. دیدار اخیر مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، با همتای چینیاش و صحبتهایی درباره دیدار احتمالی رؤسای جمهور دو کشور، نویدبخش دورانی تازه در تعاملات تجاری است. یکی از نتایج این تنشزدایی، تسهیل صادرات فناوریهایی نظیر نرمافزار طراحی تراشه و حالا، تراشههای H20 انویدیا است.
چین یکی از بازارهای کلیدی برای شرکت انویدیا است. این شرکت که به تازگی به ارزش بازار ۴ هزار میلیارد دلاری رسید، قلب تپنده زیرساخت جهانی هوش مصنوعی محسوب میشود. جِنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، که در حال حاضر در پکن و در یک کنفرانس دولتی حضور دارد، در مصاحبهای با تلویزیون دولتی چین (CCTV) تایید کرد که مجوز فروش صادر شده و ارسال تراشهها بهزودی آغاز خواهد شد.
آمریکا از سال ۲۰۲۲ محدودیتهایی را بر فروش تراشههای پیشرفته به چین اعمال کرده است. انویدیا نیز به منظور تطابق با این قوانین، تراشههایی نظیر H800 و سپس H20 را طراحی کرد. با وجود آنکه دولت بایدن H20 را از فروش به چین منع نکرده بود، اما دولت ترامپ در آوریل سال جاری صادرات آن را نیازمند اخذ مجوز کرد. انویدیا در واکنش، تراشه RTX PRO را به بازار معرفی کرد که سطح فناوری آن پایینتر از آستانههای نیازمند مجوز بود.
تحلیلگران بلومبرگ اینتلجنس در یادداشتی اعلام کردند که صدور دوباره مجوز فروش H20 میتواند درآمد ازدسترفته تا ۱۵ میلیارد دلاری انویدیا برای سال مالی ۲۰۲۶ را بازیابی کند. این درآمد از دست رفته شامل ۴ تا ۵ میلیارد دلار در نیمه دوم سال و بخشی از ۸ میلیارد دلار سفارش ارسالنشده در سهماهه دوم.
جنسن هوانگ از منتقدان سرسخت سیاستهای محدودکننده صادرات فناوری است. او معتقد است این محدودیتها نهتنها مانع دستیابی چین به فناوری نشدهاند، بلکه موجب تقویت موقعیت شرکتهای رقیب چینی مانند هوآوی شدهاند. وی در ماه مه هشدار داد که سهم بازار انویدیا در چین از ۹۵ درصد به ۵۰ درصدکاهش یافته است.
هوانگ همچنین به مقامات آمریکایی یادآور شده که چین نمیتواند برای برنامهریزی نظامی خود به تراشههایی وابسته باشد که هر لحظه ممکن است تحت محدودیت صادراتی قرار گیرند.
با اینکه دولت ترامپ تاکنون بر موضع سختگیرانهاش، حتی در جریان مذاکرات ماه گذشته در لندن، تاکید داشت اما اظهارات برخی مقامات ارشد، از جمله کوین هَسِت و اسکات بَسِنت، نشان میدهد که فضای انعطافپذیری در درون دولت نیز وجود دارد. بَسِنت در جلسات سنا از اعلام قاطع در مورد عدم بازنگری در محدودیتها خودداری کرده و گفته بود: «ما بهصراحت نمیگوییم که هیچ کاهشی در دسترسی چین به تراشههای آمریکایی پیشرفته نخواهیم داشت.»
ازسرگیری فروش تراشه H20 به چین نهتنها نقطه عطفی در مسیر انویدیا بهحساب میآید، بلکه سیگنالی مهم برای بازارهای جهانی، صنعت نیمهرسانا و آینده روابط فناوری آمریکا و چین است. این تصمیم میتواند موقعیت رقابتی انویدیا را تثبیت کرده و در عین حال، روابط پرتنش دو اقتصاد بزرگ جهان را به سمت همکاری بیشتر سوق دهد.