واکنش تند اوپنایآی پس از عرضه توکنهای منتسب به سهام این شرکت
در اقدامی خبرساز و بحثبرانگیز، شرکت رابینهود (Robinhood) در جریان کنفرانسی که در کن فرانسه…
۱۲ تیر ۱۴۰۴
۱۲ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
در تحولی مهم در عرصه مالی دیجیتال، دو شرکت بزرگ فناوری چین، JD.com و Ant Group (وابسته به علیبابا)، از بانک مرکزی چین (PBOC) خواستهاند تا اجازه صدور استیبلکوینهای مبتنی بر یوان در هنگکنگ را صادر کند. این اقدام با هدف مقابله با سلطه رو به رشد استیبلکوینهای مبتنی بر دلار آمریکا در بازارهای جهانی انجام شده است.
به گزارش پیوست طبق گفتههای منابع آگاه به رویترز، این دو شرکت به دنبال عرضه رمزارزهای پایداری با پشتوانه یوان خارجی (offshore yuan) در هنگکنگ هستند تا هم استفاده جهانی از یوان تقویت شود و هم مزیت دلار در بازار ارزهای دیجیتال کاهش یابد. این درخواستها در حالی مطرح میشود که هنگکنگ و ایالات متحده در رقابتی تنگاتنگ برای تدوین چارچوبهای نظارتی بر رمزارزهای پایدار قرار دارند، و هر دو به دنبال افزایش سهم خود در عرصه تجارت و مالی دیجیتال جهانی هستند.
اگر این پیشنهادها مورد پذیرش قرار گیرد، میتواند نقطه عطفی در سیاستهای پکن نسبت به ارزهای دیجیتال باشد؛ چراکه چین از سال ۲۰۲۱ استفاده از رمزارزها را ممنوع کرده بود. اما اکنون، در سایه رشد سریع بازار رمزارزهای پایدار دلاری و کاربرد گسترده آنها در تجارت خارجی، نگاه مقامات چینی به این فناوری در حال تغییر است.
رمزارزهای پایدار توکنهای دیجیتالی هستند که معمولا به داراییهای باثبات مانند دلار یا طلا متصل میشوند و با بهرهگیری از فناوری بلاکچین، امکان نقلوانتقال سریع، فرامرزی، شبانهروزی و کمهزینه را فراهم میسازند.
هرچند JD.com و Ant Group در حال حاضر برای صدور استیبلکوینهایی با پشتوانه دلار هنگکنگ آماده میشوند، اما به باور کارشناسان، این ارز که خود به دلار آمریکا متصل است، نمیتواند نقش مناسبی در بینالمللیسازی یوان ایفا کند. بر همین اساس، این شرکتها در مذاکراتی با بانک مرکزی چین خواهان صدور استیبلکوینهایی با پشتوانه یوان خارجی در هنگکنگ شدهاند.
وانگ یونگلی، رئیس مشترک گروه خدمات اطلاعات دیجیتال چین و معاون سابق بانک چین، در یادداشتی هشدار داده بود که گسترش جهانی استیبلکوینهای دلاری، تهدیدی راهبردی برای نقش بینالمللی یوان محسوب میشود. او تاکید کرد: «اگر پرداختهای برونمرزی به یوان کارآمدتر از رمزارز پایدار دلاری نباشد، چین با ریسکهای راهبردی مواجه خواهد شد.»
طبق دادههای بانک تسویه حسابهای بینالمللی (BIS)، بیش از ۹۹ درصد از رمزارزهای پایدار فعلی، بر پایه دلار آمریکا هستند. سهم یوان در پرداختهای جهانی نیز در ماه مه به ۲.۸۹ درصد کاهش یافته است؛ رقمی که کمترین میزان در دو سال گذشته به شمار میرود.
در همین حال، استفاده از استیبلکوینهایی مانند تتر (USDT) میان صادرکنندگان چینی به شدت افزایش یافته است. بزرگترین صرافی OTC هنگکنگ، Crypto HK، اعلام کرده حجم استفاده از تتر توسط مشتریان چینیاش برای تسویه تجاری، از سال ۲۰۲۱ تاکنون پنج برابر شده است.
در سطح کلان، دولت آمریکا نیز گامهایی در جهت پذیرش استیبلکوینها برداشته است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از زمان آغاز دور جدید ریاستجمهوریاش، حمایت خود از این داراییهای دیجیتال را اعلام کرده و در حال تدوین چارچوبهای قانونی برای رسمیت بخشیدن به آنهاست.
با وجود ممنوعیت رسمی رمزارزها در چین، برخی از مقامات این کشور بهطور روزافزون به مزایای رمزارزهای پایدار توجه نشان میدهند. پان گونگشنگ، رئیس بانک مرکزی چین، ماه گذشته اعلام کرد که رشد ارزهای دیجیتال و رمزارزهای پایدار چالشهای عمدهای برای نهادهای ناظر ایجاد کرده است. همچنین هوآنگ ییپینگ، مشاور بانک مرکزی، در گفتوگویی با رسانههای داخلی احتمال صدور رمزارز پایدار با پشتوانه یوان خارجی در هنگکنگ را مطرح کرد.
بر اساس این گزارش، Ant Group نیز در حال آمادهسازی برای دریافت مجوز صدور استیبلکوین در هنگکنگ و سنگاپور است و قصد دارد پروژه صدور رمزارز پایدار با پشتوانه یوان را نیز پیش ببرد. شرکت JD.com نیز اعلام کرده که در نظر دارد در کشورهای مهم اقتصادی برای این نوع مجوزها اقدام کند و انتشار این توکنها را ابتدا در هنگکنگ و سپس در مناطق آزاد تجاری چین گسترش دهد. طبق گفته منابع آگاه، این پیشنهاد با استقبال اولیه مقامات مواجه شده است.
با توجه به شتاب فزاینده تحولات در عرصه پول دیجیتال، اکنون چین در برابر یک تصمیم راهبردی قرار دارد: یا در برابر سلطه دیجیتال دلار عقبنشینی کند، یا با صدور استیبلکوینهای یوان، جایگاه ارزی خود در نظام مالی جهانی آینده را بازتعریف کند.