skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اکوسیستم استارت‌آپی ایران در انتظار بازنگری؛ رخوت دانشگاهی به اکوسیستم استارت‌آپی سرایت کرده است

سمانه سمیع تحریریه

۲۶ فروردین ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

فعالان و تحلیلگران اکوسیستم استارت‌آپی خبر از بی‌توجهی ایده‌ها به مسائل ریشه‌ای و نیازهای ملی می‌دهند و معتقدند نیاز مبرم به بازنگری این فضا به شکل جدی احساس می‌شود. به گفته آنها فضای رخوت‌آلود دانشگاهی به فضای اکوسیستم استارت‌آپی نیز سرایت کرده است و در حالی که صنایع معدنی ۲۰ درصد GDP کشور را تشکیل می‌دهد حالا استارت‌آپ‌های ایرانی که عمدتاً به سمت ایده‌های خدماتی و پلتفرمی رفته‌اند باید نگاه نوآورانه به سمت نیازهای صنایع و معادن داشته باشند.

به گزارش پیوست، در پنجمین دمودی(ارائه به سرمایه‌گذار) مرکز نوآوری نکسترا، مهدی عظیمیان مدیرکل توسعه شعب و پردیس‌های پارک فناوری پردیس و رئیس مرکز شتابدهی نوآوری در پنلی تخصصی با موضوع استارت‌آپ‌ها، چالش‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری به موضوع سرعت رشد استارت‌آپ‌ها در دهه ۹۰ اشاره کرد و گفت: مدت‌‌هاست از هیجانات دهه ۹۰ در حوزه استارت‌‌آپی کاسته شده است و حالا به نظر می‌رسد به بازنگری جدی و مجدد در اکوسیستم استارت‌آپی نیاز داریم. در واقع من معتقدم حالا باید روی ورودی اکوسیستم‌ها متمرکز باشیم چون حالا ورودی‌ها به قدر زیادی محدود شده است که خروجی‌ها خوبی هم در اکوسیستم رقم نمی‌خورد.

او در پاسخ به دبیرپنل امیرحسین صادقی درباره چرایی این موضوع گفت: نظر شخصی من این است رخوت حوزه دانشگاه به حوزه استارت‌آپی سرایت کرده است. حالا زمان توجه به تیم‌هایی است که روی رفع نیازهای

B2B و B2G متمرکز هستند و دولت باید به جای سرمایه‌گذاری و دخالت مستقیم به سمت تسهیلگری و مهیا کردن شرایط برود.

عظیمیان همچنین در ادامه به موضوع سرمایه‌گذاری اشاره کرد و افزود: من به استارت‌آپ‌ها توصیه می‌کنم سرمایه‌گذار را تنها به عنوان آورنده پول نبینند و سرمایه‌گذاری را به مثابه پکیجی شامل ارزش افزوده دولت نگاه کنند. او همچنین از نگاه تملک‌گرایانه دولت در زمینه استارت‌آپ‌ها انتقاد کرد و گفت: وظیفه دولت تسهیلگری است و به خاطر روحیه تملک‌طلب دولت بهتر است دولت در این زمینه وارد نشو‌د.

در جست‌وجوی سرمایه‌گذاران بخشنده

کاوه گودرزی مدیرعامل جهش هم به اهمیت توجه به فرآیند سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های مرحله بذری و پیش‌بذری اشاره کرد و گفت: اگر از دوران طلایی دهه ۹۰ استارت‌آپ‌های خوبی به جا مانده است چون در آن زمان بذرپاشی و سرمایه‌گذاری راحت‌تر صورت گرفت. من معتقدم حالا باید بذرها را پاشید تا دوباره لوبیاهای سحرآمیز ریشه زده و جوانه دهند.

گودرزی ادامه داد: اگر بخواهم به استارت‌آپ‌ها پیشنهادی داشته باشم در ابتدا تاکید می‌کنم هیچ نسخه ثابتی برای هیچ فرد و هیچ تیمی وجود ندارد اما اولین پیشنهادم این است لازم نیست در جریان اخبار باشید. اگر ایده خوبی دارید آن را با قدرت و اراده دنبال کنید، ایده‌های خوب در جنگ یا آرامش راه خود را پیدا می‌کنند، بسیاری از اتفاقات قابل پیش‌بینی نیستند و شنیدن اخبار گاه آنقدر ناامید کننده است که نشنیدن آنها بهتر است.

گودرزی در ادامه قانون جهش تولید دانش‌بنیان را تنها فرصت بی‌نظیر اکوسیستم برشمرد و توضیح داد: مصوبه‌های بسیار خوبی در حوزه استارت‌آپی در این قانون وجود دارد و تیم‌ها به آن توجه کنند. ضمنا توصیه دیگر من این است که راهنمایی گرفتن و مشورت کردن با منتورها و شتابدهنده‌ها را فراموش نکنید.در زمان درست ایده خود را به سرمایه‌گذار مطرح کنید و به دنبال سرمایه‌گذاران بخشنده باشید.بنیان‌گذاران شجاع و خوش‌بین می‌توانند از سد سختی‌ها عبور کنند اما بنیان‌گذارانی که‌ نمی‌توانند خود را با ایده‌ها تطبیق دهند شکست می‌خورند. من در واقع موفقیت یا عدم موفقیت تیم‌ها را در کاراکتر افراد می‌بینم.

رو به سوی خدمت؛ خبری از نوآوری در صنایع نیست

نفیسه آزاد مدیر سرمایه‌گذاری گروه کسب و کار آن هم به تفاوت فضای استارت‌آپی در سال‌های اخیر اشاره کرد و افزود: فضا از سال ۹۰ تا کنون تغییرات زیادی را تجربه کرده است. بازگشت سرمایه سخت‌تر شده و مهاجرت به چالشی جدی در کشور تبدیل شده است. باید این واقعیت را بدانیم که ما لبه فناوری نیستیم و اصولا موج‌های بعدی فناوری به ما می‌رسد. اما نکته‌ای که تا کنون نظرم را جلب کرده است این واقعیت است که استارت‌آپ‌های ایران فقط سمت ایده‌های خدماتی رفته‌اند. روی اکوسیستم نوآوری و فناوری به سمت صنعت نیست.تمام ایده‌ها فقط خدماتی و پلتفرمی است. در صورتی که فقط معدن و صنایع معدنی ۲۰ درصد جی دی پی ایران را تشکیل داده‌اند به بیان دیگر اگر پولی هم در مملکت باقی مانده در صنعت است.

در جست‌وجوی سرمایه هوشمند

آزاد همچنین به استارت‌آپ‌ها پیشنهاد کرد سرمایه‌گذارانی را انتخاب کنند که سرمایه هوشمند و غیرنقدی داشته باشند و در این باره توضیح داد: سرمایه‌گذاری که فقط پول داشته باشد بیشتر بلای جان استارت‌آپ‌ها می‌شود. سرمایه‌گذار باید شبکه‌ای از روابط، میدان و پروژه در اختیار داشته باشد.‌ من به استارت‌آپ‌ها پیشنهاد می‌کنم دور میز مذاکره‌ای برابر بنشینید و بدانید که همان‌قدر که شما به سرمایه نیاز دارید، سرمایه‌گذاران هم به ایده‌های خوب نیاز دارند.

در این رویداد همچنین ۸ تیم ایده و طرح‌های خود را برای جذب سرمایه در مقابل سرمایه‌گذاران نکسترا و سایر شتابدهندگان ارائه کردند.

مرکز نوآوری نکسترا  از سال ۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده است و در حوزه‌های تخصصی امنیت سایبری، بلاک‌چین، مخابرات، شهر هوشمند و اینترنت اشیا است.

https://pvst.ir/kum
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو