با مدل زبانی گوگل نوتبوک آشنا شوید: از پرسش و چکیده تا پادکست مقالهها
گوگل نوتبوک الام (Google NotebookeLM) یکی از تازهترین محصولات بخش هوش مصنوعی گوگل است که…
۱۵ آذر ۱۴۰۳
۶ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
اوپنایآی در یک بیانیه غیرمنتظره از SearchGPT، مدل اولیه یک موتور جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی، رونمایی کرد که مستقیما سلطه گوگل بر بازار جستجو را به چالش میکشد.
به گزارش پیوست ، این اقدام را میتوان نقطه عطفی در یک جنگ سخت برسر سلطه بر صنعت جستجو در عصر هوش مصنوعی دانست و آغازگر روندی که نحوه تعامل کاربران با اطلاعات وب را متحول میکند.
اوپنایآی در بیانیه خود نوشت: «ما در حال آزمایش SearchGPT، یک نمونه اولیه موقت از قابلیتهای جستجوی هوش مصنوعی، هستیم که پاسخهای سریع و بهموقع را با منابع روشن مرتبط در اختیار شما میگذارد. ما این قابلیت را برای گروه کوچکی از کاربران برای دریافت بازخورد راهاندازی میکنیم و قرار است این تجربه را در ChatGPT ادغام کنیم.»
این قابلیت جدید قرار است تا با ترکیب مدلهای زبانی پیشرفته و اطلاعات لحظهای اینترنت «پاسخهای سریع و بهموقع را با منابع روشن و مرتبط» در اختیار کاربر بگذارد. SearchGPT یک رابط کاربری مکالمهای در اختیار شما میگذارد تا به سوالات بعدی شما نیز پاسخ دهد و در هر دوره از جستجوی اطلاعات پیرامونی کاملی را از این طریق پیریزی کند.
سخنگوی اوپنایآی گفت: «ما باور داریم که با تقویت توانمندیهای مکالمهای مدلهایمان به واسطه اطلاعات فوری از وب، پیدا کردن آنچه دنبالش هستید میتواند سریعتر و سادهتر باشد.»
عرضه SearchGPT را در لحظه مهمی از روند تکامل فناوری جستجو شاهد هستیم.
در حالی که گوگل به آرامی از قابلیتهای هوش مصنوعی جدید برای بخش جستجوی خود رونمایی میکند، اما اوپنایآی به یک باره و به شکل همهجانبه وارد این عرصه شده است. شاید این اقدام تهاجمی گوگل را مجبور به تعجیل کند و برنامههای ادغام هوش مصنوعی سریعتر اجرایی شوند.
این تحولات پیامدهای مهمی را به دنبال دارند. کاربرانی که به نتایج مختلف در صفحات بلند بالا عادت کردهاند، ممکن است به زودی مکالمههای پویا و همراه با مضمون را جایگزین آن ببینند. این کار ممکن است به دموکراتیزه شدن دسرتسی به اطلاعات منجر شود و جستجوهای پیچیده برای کاربر معمولی تسهیل شود.
با این حال با سوالاتی درمورد عمق و گستره دان این سیستمهای هوش مصنوعی مواجه هستیم. همچنین ممکن است این سیستمها به اتاقهای پژواک منجر شوند.
تمرکز SearchGPT بر استفاده از منابع و ارجاع کاربران اقدام مهمی از سوی اوپنایآی است که قصد دارد خود را به عنوان شریکی برای ناشران، در مقابل یک تهدید، به نمایش بگذارد. اوپنایآی با ارجاع لینک به منابع اصلی، گستره نفوذ صنعتی که به هوش مصنوعی به عنوان یک تهدید مینگرد را افزایش میدهد.
اما این رویکرد شاید برای پایان دادن به نگرانیها کافی نباشد. سوال اساسی این است که اگر هوش مصنوعی بتوان پاسخهای کامل را به صورت مستقیم ارائه کند، آیا کاربران دیگر به سراغ منبع خواهند رفت؟ پاسخ این سوال ممکن است تحولات مهمی را در نحوه انتقال ترافیک و الگوی فعلی نشر دیجیتال رقم بزند.
نیکولاس تامپسون، مدیرعامل آتلانیک، یکی از معدود ناشرانی که به صورت کتبی از این بیانیه استقبال کرده است، میگوید: «جستجو با هوش مصنوعی قرار است به یکی از روشهای کلیدی سفر مردم در اینترنت تبدیل شود و بسیار مهم است که در این اولین روزها، این فناوری به گونهای طراحی شود که ارزش های آن به روزنامهنگاری و ناشران احترام گذاشته و از آن محافظت کند.»
تحولی که این فناوری احتمالا در بازار تبلیغات دیجیتال اعمال میکند را نمیتوان نادیده گرفت. در صورت اقبال کاربران به SearchGPT، شاید شاهد از بین رفتن انحصار گوگل بر صنعت جستجو باشیم. همین مساله میتواند سازوکار تبلیغات دیجیتالی را متحول کند.
با این حال اوپنایآی با موانع متعددی روبرو است. توسعه یک موتور جستجوی هوش مصنوعی به گونهای که بتواند میلیاردها سوال روزانه را پاسخ دهد از لحاظ فنی بسیار دشوار است. افزون بر این، تضمین دقت و اعتبار پاسخهای هوش مصنوعی هم از اهمیت بالایی برخوردار است. تنها چند اشتباه مهم ممکن است به از بین رفتن اعتماد کاربران و شکست این محصول منجر شود.
شاید یکی از مهمترین چالشها، ایجاد تعادلی میان نوآوری و مسئولیتپذیری باشد. با قدرت گرفتن هرچه بیشتر موتورهای جستجوی هوش مصنوعی، نفوذ آنها بر انظار عمومی و دسترسی مردم به اطلاعات بیشتر میشود. اوپنایآی مسیر پر مخاطرهای را در مواجهه با اطلاعات وارونه و اشتباه پیش رو دارد.
با این حال پیشروی این آزمایش محدود میتواند تحولی مهم را برای جهان فناوری به دنبال داشته باشد. ممکن است در شرف یک جرقه مهم در عصر فناوری و نحوه تعامل با دانش انسانی باشیم.